Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » JOŠ JEDAN DOKAZ – Globalno Zagrijavanje je prijevara ?!

JOŠ JEDAN DOKAZ – Globalno Zagrijavanje je prijevara ?!

Početkom prosinca 2009. godine pozornost svjetske javnosti bila je usmjerena na Kopenhagen, gdje se očekivao početak povijesne Klimatske konferencije.

Oko 15.000 delegata, političara, biznismena, nevladinih aktivista i novinara iz 192 zemlje stigli su u glavni grad Danske kako bi iznjedrili novi klimatski sporazum koji je trebao naslijediti Protokol iz Kyota.

A onda je uslijedio šok: nekoliko dana prije početka konferencije u javnost je prodrlo više od 1000 e-mailova što su ih britanski znanstvenici pod vodstvom Philla Jonesa sa Sveučilišta East Anglia razmjenjivali s poznatim američkim klimatologom Michaelom E. Mannom s Državnog sveučilišta Pennsylvania i njegovim kolegama.

Neke od hakiranih poruka ili njihove dijelove klimatski su skeptici odmah u javnosti predstavili kao ključni dokaz da se manipuliralo s podacima i da znanstvenici nemaju dokaze o globalnom zagrijavanju, pogotovo ne da je ono prouzročeno ljudskom aktivnošću.

Bila sam tih dana u Kopenhagenu gdje se sjena hakiranih e-mailova opasno nadvila nad klimatske pregovore koji su naposljetku rezultirali fijaskom.

Obični ljudi, u posljednjih deset godina senzibilizirani za globalno zagrijavanje, postali su zbunjeni, što su jako dobro iskoristili klimatski negatori i skeptici “jašući” u stranim, ali i hrvatskim medijima na valu novoprobuđene sumnje.

Prijetnje smrću

Za Phila Jonesa i, posebice, Michaela Manna nastupili su teški dani. Dotad hvaljeni i nagrađivani klimatolog Michael Mann (46) odjednom je postao meta optužbi za znanstveno nepoštenje, a pokrenuta je i kampanja da ga se otpusti sa Sveučilišta Pennsylvania. Mann se suočio čak i s prijetnjama smrću.

Ipak, nekoliko neovisnih istraga ne samo da ga je oslobodilo optužbi za znanstveno nepoštenje nego i potvrdilo njegove radove o opasnostima globalnog zagrijavanja. Izašavši iz “klimatskog rata” kao pobjednik, Michael Mann o svemu tome napisao je knjigu “The Hockey Stick and the Climate Wars: Dispatches from the front lines”, koja upravo izlazi iz tiska.

- Mislim da javnost zaslužuje saznati istinu o napadima na klimatske znanstvenike koji se u Americi vode još od kraja devedesetih. Želio sam da američka javnost sazna kako je prekinut nacionalni dijalog o klimatskim promjenama i kako su iza toga stajali neki političari i korporacijski interesi – rekao mi je prof. Mann, direktor Znanstvenog centra za Zemlju na Državnom sveučilištu Pennsylvania. Naglasio je kako je ovih dana i tjedana jako zauzet putovanjima i intervjuima o svojoj knjizi.

Michael Mann diplomirao je fiziku i primijenjenu matematiku na Sveučilištu California u Berkeleyju, a doktorirao geologiju i geofiziku na Yaleu.

Podaci iz koralja

- Moj interes za velike znanstvene probleme doveo me do istraživanja klime na Zemlji. Većina mog istraživanja fokusirana je na klimatske promjene u prošlosti kako bismo mogli bolje razumjeti koji čimbenici utječu na klimu na Zemlji, uključujući i čovjekovo ispuštanje stakleničkih plinova – priča mi Mann.

On je postao poznat krajem devedesetih kada je u vodećim znanstvenim časopisima objavio dva zapažena rada o “hockey stick” grafu (taj slikoviti naziv upotrebljava se jer graf podsjeća na palicu za hokej).

- Moji kolege i ja analizirali smo podatke iz koralja i drugih izvora koji su nam omogućili da procijenimo kakve su bile temperature na Zemlji posljednjih stoljeća. Otkrili smo da su temperature danas više nego što su bile u posljednjih 1000 godina. Kasnija su istraživanja to potvrdila i mi znamo da je Zemlja danas najtoplija u posljednjem mileniju – pojasnio je Mann.

“Hockey stick” graf, koji pokazuje prilično stabilnu temperaturu na Zemlji gotovo 900 godina, a zatim njezin nagli rast, postao je ikona klimatskih promjena.

Napadi na istraživače

Međudržavni panel za klimatske promjene (IPCC), organizacija Ujedinjenih naroda koja okuplja 3000 klimatologa iz cijelog svijeta, uvrstio je “hockey stick” graf u svoj dramatični izvještaj iz 2001. godine.

Mann je dugo bio jedan od najvažnijih klimatologa u IPCC-u, koji je zajedno s Alom Goreom 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir za doprinos podizanju svijesti o opasnostima globalnog zagrijavanja.

Istodobno, klimatski skeptici vodili su rat protiv Manna optužujući ga da “hockey stick” graf ništa ne govori o tome što je uzrokovalo rast temperature na Zemlji te da je koristio krivu metodologiju. No, kasnija su istraživanja potvrdila da je graf u osnovi točan.

- Godinama sam čuvao bilješke o tome što se meni i mojim kolegama događalo otkako smo 1998. godine objavili ‘hockey stick’ graf. No, nisam ni pomišljao da će napadi na naša istraživanja i napadi na klimatske znanstvenike u širem smislu od toga vremena samo ojačati – rekao je Mann.

Razgovor smo nastavili o Climategateu. Zanimalo me u kojoj je mjeri ta afera utjecala na neuspjeh klimatske konferencije u Kopenhagenu.

Propala konferencija

- Konferencija je uglavnom propala zbog političkih razloga. Po onome što smo doznali od sudionika konferencije, hakirani e-mailovi nisu bili glavni ulog u pregovorima iako je Saudijska Arabija bila prva zemlja koja ih je stavila na dnevni red. Ta je zemlja podmuklo tvrdila da su ukradeni e-mailovi potvrdili da je globalno zagrijavanje prijevara – rekao je Mann.

Znate li danas tko je hakirao e-mailove koje ste razmjenjivali s kolegama, upitala sam Manna.

- Još ne znamo koji su pojedinci ili organizacije odgovorni za krađu e-mailova. Britanska policija i američko ministarstvo pravosuđa i dalje provode istragu. Izvjesno je, međutim, da je onaj tko ih je ukrao e-mailove pažljivo proučio, zatim izvukao dijelove prepiske izvan konteksta te ih krivo interpretirao i objavio uoči velike UN-ove klimatske konferencije. To pokazuje jasnu političku motivaciju – rekao je Mann.

- Također, poznato je da skupine koje dobivaju dosta sredstava iz industrije foslinih goriva troše mnogo vremena i napora u promociji ukradenih e-mailova te u osobnim napadima na znanstvenike uključene u prepisku, među kojima sam i ja – dodao je Mann.

Je li istina da je dobivao prijetnje smrću, pitala sam Manna.

Oduzimanje titula

- Da, stizale su mi prijetnje smrću, baš kao i mnogim mojim kolegama klimatolozima. Političari i ideološke skupine koje šire laži o nama znanstvenicima trebaju imati na umu da oni implicitno ohrabruju takvu vrstu nasilja nad nama – naglasio je Mann, koji je vodio mučnu borbu s nekim američkim političarima.

Jedan od njih, republikanac Ken Cuccinelli, državni odvjetnik u američkoj saveznoj državi Virginia, zatražio je da se Mannu oduzmu sve znanstvene titule.

- Cuccinelli je želio politički poentirati napadajući me kao klimatologa još dok sam od 1999. do 2005. godine radio na Sveučilištu Virginia. Tražio je da mi se oduzmu e-mailovi i korespondencija koju sam u to doba vodio sa znanstvenicima.

Zahtijevao je da mi se oduzmu znanstvene titule, ali ni Sud ni Sveučilište nisu na to pristali. A on je pritom potrošio mnogo novca poreznih obveznika – ispričao je Mann.

Zanimalo me kako je afera Climategate promijenila njegov život.

Uzbuđeni znanstvenici

- Moji kolege i ja žestoko smo napadani u medijima, na internetu, ali i u osobnim kontaktima. Ukradeni e-mailovi osnažili su negatore klimatskih promjena i dali im novo oružje u napadu na klimatologe. Također, političarima, koji su već neprijateljski raspoloženi prema klimatolozima, to je otvorilo prostor za diskreditaciju cjelokupne klimatske znanosti – rekao je Mann i istaknuo da je žestoki marš negatora globalnog zagrijavanja donio i neke pozitivne promjene.

- Budući da su napadi na nas znanstvenike bili tako žučni, došlo je do buđenja u široj znanstvenoj zajednici, koja je postala svjesna važnosti komunikacije s javnošću kako bi ljudi shvatili što radimo – rekao je Mann, čiji je znanstveni opus nakon Climategatea provjeravalo nekoliko neovisnih znanstvenih povjerenstava.
 
- Svaki put kada su znanstvenici provjeravali naša više od desetljeća stara istraživanja, zaključili su da su naši originalni zaključci o globalnom zagrijavanju valjani. Od objave naših rezultata vođeni su deseci sličnih istraživanja i sva su završila ne samo reafirmacijom naših zaključaka nego i tvrdanjama da se sadašnje globalno zagrijavanje odvija tempom bez presedana – rekao je Mann.
 

 
 
(jutranji.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=7780"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,