Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Wall Street Journal: NATO vojnici imaju problema sa telefonima čim se približe Rusiji

Wall Street Journal: NATO vojnici imaju problema sa telefonima čim se približe Rusiji

nato-telefoniČasnici i vojnici NATO-a imaju problema s telefonima čim se približe granicama Rusije

Američki letak naglašava da njihovi mobilni telefoni – čim stignu do ruskih državnih granica – počnu ponašati čudno.

To je navodno bilo u “lakšim slučajevima”, a u “teškim slučajevima” da postoji rizik od vanjskog upada u telefon.

The Wall Street Journal navodi da iza ovoga tobože stoje “ruski hakeri” koji imaju zadatak da prikupljaju podatke o NATO vojnicima da bi ih potom “zastrašivali, ponižavali ili dovodili u zabunu u slučaju konflikta”. Naravno, između Rusije i Zapadnog vojnog saveza.

The Wall Street Journal još piše da su zapadni visoki časnici uvjereni da je “Rusija otvorila novi front borbe protiv NATO-a” i da za to koriste slabost svih vojnika NATO zemalja – pametne telefone.

Ovome još dodaje da Rusija nastoji prodrijeti u njihove mobilne telefone da bi imala pristup “operativnim informacijama”, i da sazna sa kakvim NATO-jedinicama se suočava i da bi (opet omiljena teza) zastrašivala zapadne vojnike.

Wall Street Journal tvrdi da je u “hakiranje” uključena velika i ozbiljna oprema. I za primjer navodi da je jedan američki pukovnik otkrio pokušaj da netko upadne u njegov iPhone odmah nakon što je preuzeo zapovjedništvo jedne NATO baze u Poljskoj.

Navodno je prijavio “višoj komandi” i da su hakeri pokušavali stalno držati pod prismotrom njegovu “geolokaciju”, a da su uslijedili “upadi” u telefone njemu potčinjenih vojnika. Ili na njihovim Facebook stranicama.

Američki list ukazuje da neki zapadni vojni stručnjaci vjeruju da ruske “slične operacije” ne mogu nanijeti štetu zapadnim vojskama. Naprotiv, oni upozoravaju da, u kriznim situacijama, “lažni telefoni” mogu, između ostalog, poslati lažne zapovijedi.

O “vanjskim poslovima” sa svojim mobitelom razgovaralo se u siječnju 2017., kada su snage NATO-a bile razmještene u Estoniji nedaleko od granice s Rusijom.

Jedan od njih, Estonac, potom je – u ožujku – prijavio da mu je u blizini “ruske granice” iznenada iz mobilnog telefona zasvirala hip-hop muzika koju on nije “instalirao”, i da su mu ubrzo nakon toga počeli nestajati kontakti u telefonu.

Od tada, estonskim vojnicima je ukloniti SIM kartice iz telefona i ne koristiti internet čim se nađu izvan zaštićenih zona.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,