Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav, Featured » Hrvatska i SAD su kriomice potpisali ugovor FATCA, što on znači i kome hrvatski građani odgovaraju na pitanja o privatnom životu

Hrvatska i SAD su kriomice potpisali ugovor FATCA, što on znači i kome hrvatski građani odgovaraju na pitanja o privatnom životu

hrvatska_FACTAJesta li bankovni kiljent? Nemate više privatnosti niti izvan svoje zemlje! Hrvatska vlada s američkim State Departmentom potpisala bilateralni ugovor od 50 stranica kojim se u potpunosti odrekla suvereniteta nad osobnim podacima klijenata banaka

Nedavno je je hrvatska državna televizija prenijela vijest kako posljednjih mjeseci poslovne banke od klijenata traže dodatne osobne podatke

Kažu da samo poštuju zakone o borbi protiv terorizma, pranja novca i utaje poreza. Ako se klijenti usprotive, nerijetko dobiju i odgovor da je moguć raskid ugovora s bankom. Međutim, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka smatraju da banke krše zakon, prenosi portal vijesti HRT.

Što ćemo reći o sebi i svojoj obitelji, ne ovisi uvijek samo o nama. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da obrasci u bankama od nas traže podatke koje ne bismo trebali davati. Broj mobilnog telefona, broj telefona na poslu, uzdržavane članove obitelji…

Banke takvim i sličnim pitanjima te nejasnim razdvajanjem obveznih od dobrovoljnih podataka, kažu u Agenciji, krše Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Smatramo da u ovoj situaciji do koje je došlo banke nisu dovoljno jasno informirale građane, odnosno da su građani uznemireni upravo iz tog razloga jer se prikuplja puno veći opseg podataka od onih koji je propisan zakonom o sprečavanju pranja novca, kaže Branka Bet-Radelić, načelnica Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U bankama odgovaraju da oni samo slijede propisane hrvatske zakone, zaključuje svoj prilog HRT, a tijekom priloga se jasno vidi obrazac na kojem u zaglavlju stoji skraćenica FATCA (Zakon o inozemnim računima poreznih obveznika / Foreign Account Tax Compliance Act).

O čemu u to vrijeme točno raspravljalo u nas, teško se sjetiti, ali je hrvatska vlada s američkim State Departmentom potpisala bilateralni ugovor od 50 stranica kojim se u potpunosti odrekla suvereniteta nad osobnim podacima klijenata banaka i to sve pod gore navedenim izgovorima.

Žalosno je da danas, nakon više od godinu dana od objavljenog teksta na bivšem portalu čitatelji iz Hrvatske nisu razumjeli opasnost koja im prijeti od sporazuma kojeg je potpisala hrvatska vlada i da nikome nije palo na pamet upitati se što će biti s našom privatnošću i kuda mi to uopće srljamo.

Političari i novinari u Hrvatskoj se bave ustašama i partizanima, Udbom i Perkovićima, Đurekovićima i Mustačima, reliktima bivših vremena, a FATCA je tako glatko prošla da se sada svi snebivaju, a izgleda da Agencija za zaštitu osobnih podataka i drugi pojma nemaju na što je hrvatska vlada, vjerojatno u sjeni nekakvih povijesnih prepucavanja, potpisala i tako se odrekla posljednjih ostataka vlastitog suvereniteta.

Naime, u kontekstu članka o pranju novca i narko-mafiji od prije godinu dana sam napisao kako američka administracija, CIA i DEA objavljuju lažni rat pranju novca, bankarima, narko-kartelima i terorizmu i nakon navedenog se nitko nije zapitao što znači FATCA i kako će nam taj zakon promijeniti živote?

Službenici u hrvatskim bankama kažu kako poštuju zakone o borbi protiv terorizma, pranja novca i utaje poreza. Pisati o učinkovitosti borbe protiv terorizma bi oduzelo previše vremena.

Čini se da je Paolo Barnard bio u pravu kada je u svom eseju napisao da samo 0,2% stanovništva zna tko upravlja našim životima i informirajući se pokušava razumjeti svijet oko sebe, a ostalih 99,8% neka se snebivaju kada ih svršen čin dočeka na šalterima, ovog puta banke, a drugi put tko zna gdje.

Uzmimo da su novinarima ruke bile vezane, jer do ožujka ove godine i ratifikacije nisu točno znali o čemu se radi, jer, kao što stoji na stranicama Porezne uprave Republike Hrvatske, “dok sporazum ne bude potpisan, tekst sporazuma ne može se javno objaviti, osim činjenice da će se sklopiti određeni tip sporazuma, a to je u ovom slučaju Model 1 A, što je i navedeno u ranijem priopćenju”.

“Ministarstvo financija Republike Hrvatske će zainteresiranu javnost o svakoj novosti po ovom pitanju izvješćivati na svojim Internet stranicama kada one budu dostupne”, stoji na kraju priopćenja od prošle godine, ali se jasno daje do znanja da će se sadržaj sporazuma objaviti kada ga službeno ratificiraju i SAD i Republika Hrvatska.

FOTO (HRT): Korisnik usluge jedne od banaka mora popuniti obrazac FATCA

Naime, navodno je jedna od globalnih misija američke vlade suzbijanje proizvodnje, krijumčarenja i prodaje droge i borba protiv narko-kartela, ili bi barem tako trebalo biti. U svom nastojanju da postigne što bolje rezultate u borbi protiv te pošasti, koja prema podacima Ujedinjenih naroda godišnje odnese 200 000 života , ne računajući one koji su život izgubili u ratovima paravojnih postrojbi kriminalnih klanova, osvetničkim pohodima meksičkih narko-kartela ili od posljedica zaraznih bolesti koje su česte među ovisnicima, Washington se odlučio na zakon koji bi, između ostalog, trebao pogoditi sve one koji sudjeluju u možda najvažnijem dijelu ove kriminalne aktivnosti, a to je pranje novca dobivenog od ilegalne prodaje droge i time se opravdava i popunjavanje ovog obrasca.

Američki portal Corporatocracy je upozoravao kako 1. srpnja 2014. u Sjedinjenim Državama na snagu stupa Zakon o inozemnim računima poreznih obveznika (Foreign Account Tax Compliance Act / FATCA), što je potvrdila američka udruga Asset Protection Society, a provodi ga američka vladina agencija koja se bavi prikupljanjem poreza i tumačenjem poreznih zakona (IRS).

Ovaj posebni zakon bi navodno trebao pogoditi sve one koji se bave pranjem novca od trgovine drogom, ali i utajom poreza i financiranjem terorizma, a svoje račune imaju u inozemnim bankama.

Analitičar James Hall tvrdi “kako riječ o najnovijem naporu američke administracije u ukidanju financijske privatnosti koju jamči međunarodni bankarski sustav, koji ionako posluje u okviru postojećih zakona koji predviđa oduzimanje imovine i razne vrste kazni”.

Ovaj je zakon u cijelosti prihvatila i Hrvatska i 20. ožujka ove godine su naše banke otvoriti vrata američkim istražiteljima, dok Rusija, Kina i mnoge druge zemlje nisu pristale na takvu suradnju i poručile su Washingtonu „kako imaju odlične domaće zakone u rješavanju tih problema“. (Agreement between the Government of the United States of America and the Government of the Republic of Croatia to Improve International Tax Compliance and to Implement FATCA: Croatia 3-20-2015)

Poznato je da se SAD uopće ne žele boriti protiv proizvodnje i prodaje narkotika, što je posebno vidljivo u Afganistanu, Kolumbiji, Peruu i drugim velikim proizvođačima opojnih droga, jer droga daje milijarde dolara profita.

“Povijesno gledano, Sjedinjene Države su zemlja u kojoj su koncentrirani najveći konzorciji organiziranog kriminala i američka vlada ne želi stvarnu borbu protiv trgovine drogom i to isključivo zbog enormnog profita koje donosi ta ilegalna aktivnost. Štoviše, istina je da Washington suptilno upravlja cijelim ovim poslom i samo se pretvara da se protiv toga bori. Apsurdno je misliti da drogu koja ulazi iz Meksika u SAD kontroliraju isključivo meksički gospodari života i smrti i šefovi narkokartela “, rekao je aktivist i član organizacije Vamos Unidos USA, Juan José Gutiérrez.

Glasnogovornik sjeverne meksičke države Chihuahua je ranije izjavio “kako se DEA, CIA i druge institucije nadležne za borbu protiv trgovine drogom u Meksiku uopće ne bore protiv tog zla, nego traže da oni upravljaju cijelim poslom“.

Analitičar Jesús Ramírez vjeruje kako vojna sredstva u borbi protiv trgovine drogom nameće Washington, koji je nebrojeno puta dokazao svoju neučinkovitost, što su u konačnici priznali i bivši američki predsjednici Jimmy Carter i Bill Clinton.

No, zakon FACTA je prošao i sjeća li se itko tko ga je i gdje potpisao i je li se o njemu vodila javna polemika kao kukastom križu na Poljudu ili koliko je ljudi posjetilo Jasenovac, Kumrovec ili Bleiburg u svibnju ove godine?

FATCA – Lažni zakon o sprečavanju pranja novca od trgovine drogom, utaje poreza i financiranja terorizma

Dakle, američka vojska, CIA i DEA, zajedno s meksičkom vojskom i policijom, te s vojskama u svim ostalim zemljama koje su im dale dozvolu za djelovanje na njihovom teritoriju, nisu polučili nikakav rezultat u borbi protiv droge i sada dolazi američko ministarstvo financija koje će, uz utaju poreza i međunarodni terorizam, taj problem „riješiti Zakonom o inozemnim računima američkih poreznih obveznika“ (FATCA), ali ne samo njih.

Analitičar portala Corporatocracy, James Hall, piše kako FATCA nije ništa drugo nego najnoviji napor američke vlade u ukidanju financijske privatnosti međunarodnog bankarskog sustava i jedina mu je svrha zatvaranje inozemnih bankovnih računa američkih građana i poreznih obveznika, koji ne moraju nužno biti američki državljani. Odredbe ovog zakona su prilično upitne u pravnom smislu. Pogledajmo zašto.

Službeno se FATCA želi obračunati s nepoštivanjem plaćanja poreza od strane američkih poreznih obveznika s računima u inozemstvu, fokusira na podnošenje izvješća američkom Kongresu i ministarstvu financija, mjerodavna je za provjeru američkih poreznih obveznika s inozemnim financijskim računima i off-shore imovinom, inozemnih financijskih institucija i računa od strane američkih poreznih obveznika ili stranih pravnih osoba u kojima američki porezni obveznici imaju znatan vlasnički udio.

Cilj zakona je izvještavanje o inozemnim financijskim sredstvima, koliki je trošak neprijavljivanja ili neplaćanja poreznih obveza, potom sve preuzima američka porezna uprava, zamrzava i oduzima sredstva sa sumnjivih računa.

FATCA je stupila na snagu 1. srpnja 2014. i sve banke u zemljama koje su pristale na suradnju će biti prisiljene račune i podatke o američkim, ali izgleda i drugim klijentima proslijediti američkom Ministarstvu financija, odnosno Agenciji za naplatu poreza (IRS).

Hrvatski obrazac još treba proučiti, ali pitanja na koja će klijenti ili pravne osobe u kojima američki građani imaju udio morati odgovoriti su slijedeća:

- Jeste li rođeni u SAD-u?

- Imate li ili ste ikada imali američku putovnicu?

- Imate li ili ste ikada imali američki Zeleni karton (Green Card, koji potvrđuje status stalnog boravka)?

- Živite li ili jeste li ikada živjeli u SAD-u, a ako jeste, navedite sve datume kada ste živjeli u SAD-u?

- Imate li ili jeste li ikada imali fizičku adresu u SAD-u?

- Imate li ili jeste li ikada u SAD-u imali adresu na vaše ime?

- Imate li ili jeste li ikada u SAD-u imali adresu koja se koristila vašim imenom?

- Imate li ili jeste li ikada imali pravnog zastupnika u SAD-u?

Ako ste potvrdno odgovorili da na bilo koje od navedenih pitanja, banke koje surađuju s američkim Ministarstvom financija će odmah zatvoriti vaš račun, sve podatke o financijskim transakcijama na provjeru poslati američkoj poreznoj upravi, koja će banci natrag poslati dopis u kojem može tražiti da se s vašeg računa odbije 30% od ukupnog iznosa i prebaci u vladin proračun.

Otkrivanje stvarnog vlasnika ili tvrtke koja posjeduje inozemni račun je predviđeno u članku zakona koji je presudan u „lovu na stvarnog vlasnika“.

“Stvarni korisnik kao pitanje politike je višeznačno. Ovdje je riječ o nečemu puno većem od pranja novca. Zakon također uključuje pitanje korupcije, prijevare, kršenja sankcija i utaje poreza, ali se sada na globalnoj razini naglasak daje na utaju poreza”, kaže Joshua Simmons, pravni savjetnik s odvjetničkog ureda Global Financial Integrity.

Izbjegavanje plaćanja poreza nema ništa gori učinak za američke financije od trgovine drogom. Ipak, svi napori u sprečavanju pranja novca su propali. Destruktivni napori u borbi protiv pranja novca, utaje poreza i financiranja terorizma pokazuju da zakoni i propisi koji su trebali spriječiti pranje prljavog novca nisu imali nikakvog učinka.

“Najnoviji gubici u ljudskim životima i novcu su posljedica ratova i nejasnog tumačenja zločina pranja novca. Međutim, sada fanatici u borbi protiv pranja novca tvrde da je potreban rat da se zaustavi globalna utaja poreza, trgovina droge i financiranje terorizma. Potrošeno je na stotine milijardi dolara i izgubljeno tko zna koliko života, a postoje oskudni dokazi da su se utaja poreza, terorističke aktivnosti i moć narko-kartela smanjili zbog propisa koji bi trebali spriječiti pranje novca”, komentirajući novi američki zakon piše Cayman Financial Review.

“Zagovornici zakona FATCA tvrde kako će novi zahtjevi onemogućiti automatsko pranje novca, međutim, riječ o totalnoj besmislici. Ideja da će banksteri obustaviti i odustati od stroja za pranje novca je neizvediva, jer američke vladine agencije kao što su DEA, CBP, ICE, DHS, ATF, a da ne spominjemo FBI i Središnju obavještajnu agenciju (CIA), tajna sredstva crpe upravo iz svog udjela u poslovanju s narko-kartelima, krijumčarenja i prodaje droge“, piše James Hall.

Kada bi se američka administracija doista odlučila ozbiljno boriti protiv pranja novca, onda bi morala udariti na najveće banke, jer su one te koje krše sve zakone i omogućuju nesmetan dotok čistog kapitala od kriminalnih aktivnosti.

Pranje novca, a ne nikakav kanal, glavni je izvor prihoda Paname. Zar bi netko doista trebao povjerovati da će Manuel Noriega ikada morati odgovarati na pitanja iz upitnika Zakona o inozemnim računima i odgovoriti živi li i je li ikada živio u Americi, te da navede datume i ima li ili je tamo ikada imao fizičku adresu? Vjerojatno neće, jer bi tada svi njegovi bankovni računi morali biti oduzeti, jednako kao i njegovom partneru Georgu H. Bushu. Osobne podatke u bankama vjerojatno nitko neće tražiti ni od pripadnika dinastije Al-Saud ili nekog drugog terorističko-kriminalnog klana. S druge strane hrvatskim državljnaima ostaje da pokorno ispunjavaju upitnike ili da svoja sredstva prebace u banke u Kini, Rusiji ili na Kubu. FATCA ostaje instrument kojim će se prisilno moći oduzeti sredstava običnih građana koji poštuju zakon, a njime će se proizvoljnoslužiti američka Agencija za naplatu poreza. Da slučajnone bude drugačije pobrinut će se gospoda okupljena u desničarski Tea Party.

Sprega kriminalnih klanova, terorističkih skupina, američke administracije i raznih sigurnosnih agencija, američkih multinacionalnih kompanija i banaka je nešto što sigurno neće omesti nikakve odredbe s kojima se hvale američki zakonodavci, no moguće oduzimanje nova američkih državljana je njihov problemto.

Ali što Hrvatska ima s tim. Ovdje se, pobogu, ne radi samo o čudnim pitanjima o osobnim podacima i trebalo bi se prevesti svih 50 stranica bilateralnog ugovora između vlada Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske o implementaciji zakona FACTA, a nakon što ga protumače pravnici, Ustavni sud ili “štojaznamtko”, ako su se prekršili nacionalni zakoni kako bi se pogodovalo interesima Sjedinjenih Država, sve koji su sudjelovali u njegovom usvajanju treba optužiti za veleizdaju i podrivanje državnog integriteta i suvereniteta RH.

No, kako je dovoljno pogledati spisak zemalja koje su učinile isto, izgleda da se treba pomiriti sa sudbinom da nismo suverena država, te da su nam od svega ostali zastava, grb, himna i nogometna reprezentacija, a i to je upitno.
 

 
(altermainstreaminfo.com.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav, Featured · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,