Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Nešto nije u redu: Otkuda toliko suša istovremeno u svim područjima na planeti?

Nešto nije u redu: Otkuda toliko suša istovremeno u svim područjima na planeti?

susa-vatra-vodaJeste li primijetili da se ozbiljne suše pojavljuju svuda diljem planeta? Sigurno jeste, ali zašto se to događa?

Mnogi pokušavaju povezati razinu padalina s varijacijama temperature, ali postoji nešto očiglednije što nitko ne uočava. Drveće igra vrlo važnu ulogu u ciklusu kruženja vode, a svake minute se na planeti uništi površina šume veličine 36 nogometnih terena, navodi endoftheamericandream.com

Izvlačenjem vode iz zemlje i otpuštanjem u atmosferu, drveće igra ključnu ulogu u hidrološkom ciklusu od kojeg svi ovisimo. Kada ne bi bilo drveća na planeti, život bi za ljude bio vrlo težak. Mi u stvari uništavamo pluća našeg planeta.

Efekt suše se uočava svuda diljem svijeta, a sigurno ste već čuli da je stanje u Kaliforniji vrlo ozbiljno, s obzirom na to da je 1.900 bunara potpuno presušilo. Kiša tako rijetko pada da ima male djece koja još ne znaju što je kiša.

U Južnoj Americi nije ništa bolje.

Sao Paulo, najveći grad u Brazilu, prolazi kroz najveću sušu u proteklih nekoliko desetljeća. Smatra se da će ovo ljeto biti toliko problematično da će vlasti Sao Paula morati zavesti red pomoću vojske.

Sa preko 11 milijuna stanovnika, Sao Paulo je najnaseljeniji grad u Brazilu i predstavlja ekonomski centar te države. Međutim, viši dužnosnici iz vodovoda Sao Paula navode da bi stanovnike uskoro trebalo evakuirati jer neće biti dovoljno vode za kupanje ili čišćenje domova.

Ovo je najgora kriza u protekle 84 godine, a sezona suša je tek počela.

Naravno, nije pogođen samo Sao Paulo. Čitava regija Južne Amerike je u dugoročnoj krizi vode. Količina kiše koju jugoistočna područje oko Amazona dobiva je od 2000. godine opala za 25%. Potrebno im je više kiše, ali je nema.

U međuvremenu, s druge strane planete na kontinentu Australija, odvija se katastrofalna višegodišnja suša.

Queensland u Australij prolazi kroz najgoru sušu u povijesti te države, pošto je proglašeno stanje suše na 80% teritorija.

Kriza nije zaobišla ni Afriku. Mnogi ljudi znaju da se pustinja Sahara širi ka sjeveru, ali mnogi ne znaju da je užasna suša zahvatila južnu polovicu kontinenta. Zapravo, stvari su već toliko loše da vlast upozorava da bi moglo doći do nestašice hrane ove godine.

Žetve kukuruza su opale u Južnoafričkoj republici, ali iu južnoj Angoli, Namibiji, Zimbabveu, Lesotu, Malaviju i na Madagaskaru.

Da li ste progledali sada?

Suše je oduvijek bilo, ali da li je ikad bilo toliko suša istovremeno u svim područjima na planeti?

Ono što uočavamo nije normalno, a posebno zabrinjava činjenica da smo barem djelomično odgovorni za ono što se događa.

Istina je da uklanjanje drveća (krčenje šuma) ima ogroman utjecaj na ciklus kruženja vode, ali i na klimatske promjene.

Drveće otpušta vodenu paru, stvarajući lokaliziranu vlažnost. Ova vodena para zatim odlazi u atmosferu gdje se nakuplja prije nego padne na Zemlju u obliku kiše, susnježice ili snijega. Krčenje šuma u jednom području može u velikoj mjeri utjecati na klimatske prilike u drugom području jer manje vode dospijeva u atmosferu i samim tim ima manje padalina.

Na lokalnoj razini, zemlja postaje suša i manje stabilna. Oblasti postaju podložnije sušama i poplavama, što utječe na biljke i životinje, ali i ljude.

Procjenjuje se da šume proizvode otprilike 30% svježe vode za našu planetu. Drveće uzima vodu iz zemlje i otpušta je u atmosferu. Kada ima manje drveća, ima i manje padalina.

Upravo zato krčenje šuma predstavlja problem. Bacite samo pogled na ove brojke:

  • Prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu, svake godine se uništi oko 720 milijuna ari šume.
  • Svakog minuta uništiti površina šume ekvivalentna površini 36 nogometnih terena.
  • U ovom trenutku, uništeno je bar pola svih tropskih šuma na svijetu.

Srećom, mnogi znanstvenici polako shvaćaju kako krčenje šuma utječe na globalnu sušu. Na primjer, znanstvenici u Brazilu krive krčenje šuma za sušu kroz koju ta država trenutno prolazi.

Brazilski znanstvenici tvrde da su desetljeća uništenja u tropskim šumama Amazona krive za sušu. Krčenje šuma suzbija mogućnost džungle da stvara vlagu, što uzrokuje suše diljem Brazila, naveli su oni.
 
(webtribune.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,