Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Strogo čuvana vojna tajna: Amerika je izgubila rat jer su u Vijetnamu bili rusko oružje i instruktori

Strogo čuvana vojna tajna: Amerika je izgubila rat jer su u Vijetnamu bili rusko oružje i instruktori

apokalipsa-vijetnam-amerika-rusijaPrije točno 40 godina, Vijetnamci su se probili u Sajgon, iznenadivši Amerikance. Pored toga što su hrabro branili svoju državu, Vijetnamci su koristili i superoružje jedne sile kako bi pobijedili drugu

Da biste shvatili do koje mjere je sve to išlo, spomenut ćemo da su Amerikanci izgubili više od 2.000 zrakoplova, dok su Vijetnamci izgubili samo 131 zrakoplov.

Ovakav rezultat Vijetnamaca naspram supersile s gotovo neograničenim vojnim resursima je bio moguć samo zbog nadljudske snage koju su uložili Vijetnamci.

Rat je počeo 1954. godine, a završio se pobjedom Vijetnamaca 30. travnja 1975. godine. Narod Vijetnama je morao podnijeti brojne žrtve radi ove pobjede. Vijetnamsko vodstvo je evakuisalo čitave gradove (600.000 od 800.000 ljudi iz grada Hanoi se preselilo iz grada u okolna naselja. Djeca su išla u školu s lišćem na ramenima radi kamufliranja zbog zračnih napada. Transportni kamioni su se preko dana sakrivali u džungli, a preko noći kretali.

Vijetnamski inženjeri su izmislili potopive mostove koji se nisu mogli vidjeti iz zraka. Također su razvili i složenu mrežu tunela, od kojih su neki prolazili i ispod američkih području, pomoću koje su mobilizirali vojsku, hranu, civile i ranjene.

Svaki metak je bio vrijedan. Vijetnamska protuzračna jedinica je 22. prosinca 1972. godine oborila F-111 bombarder koji se kretao brže od zvuka. Ono što je fascinantno jest da je u protuzračnom oružju bilo samo 19 raketa kada je američki zrakoplov uočen.

Iako su kritični faktori za pobjedu Vijetnamaca bili moral, patriotizam, superiorna obuka i vjerovanje u pravednost, ne može se zanemariti činjenica da su Vijetnamci dobivali neiscrpne količine oružja od Rusije.

Za vrijeme pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, Moskva nije intervenirala u jugoistočnoj Aziji. Premijer Nikita Hruščov je želio izbjeći novi nuklearni obračun poput onog 1962. godine na Kubi. Međutim, njegovi nasljednici Aleksej Kosjigin i Leonid Brežnjev, željeli su pomoći vojnim putem.

Rusi dolaze

Do proljeća 1967. godine, iz Rusije je u Sjeverni Vijetnam pristigla ogromna količina pomoći.

Do kraja šezdesetih godina, više od tri četvrtine vojne i tehničke opreme stizalo je u Sjeverni Vijetnam iz Moskve. Smatra se da Sjeverni Vijetnam ne bi uspio obraniti od američkih aviona, radara i protuzračne artiljerije da nije bilo oružja iz Moskve.

Ruske vojne zalihe su potpuno promijenile ishod rata. Za razliku od onoga što možete vidjeti u hollywoodskim filmovima, Vijetnamci se nisu borili samo lukavošću i kamuflažom, već su i udarali na Amerikance svom snagom. U njihovom arsenalu se nalazilo 2.000 tenkova, 7.000 topova, preko 5.000 protuzračnih sustava 158 bazuka za gađanje zrakoplova s ​​površine.

Nova oružja iz arsenala Moskve su bila dosta naprednija od američkih, zbog čega je sve više dolazilo do prestrojavanja američke vojske. Američki avioni su padali kao od šale.

Čitavi valovi američkih zrakoplova su rušeni s neba zahvaljujući paljbi vijetnamskih protuzračnih sustava. Prvi američki zrakoplov je oboren u kolovozu 1965. godine.

U početku su opremom upravljali Rusi, ali su kasnije i Vijetnamci obučeni da njom rukuju.

Avioni koji su preživjeli ove brutalne napade bi ubrzo postali mete MiG-17 i MiG-21 zrakoplova, koji su bili vođeni ka svojim metama zahvaljujući ruskim radarima.

Nećete vjerovati, ali 1965. godine se protiv 660 američkih zrakoplova borilo samo 30 MiG aviona. Unatoč tome, Amerikanci su izgubili 46 F-4 borbenih zrakoplova, od kojih su 13 oborili MiG avioni.

Vijetnamsko Zrakoplovstvo je 1966. godine dobilo najnovije MiG-21 presretače. Dvia MiG-21 zrakoplova su 7. srpnja oborila F-105 zrakoplov ruskim zrak-zrak projektilom, izazivajući paniku u Zrakoplovstvu SAD.

Vijetnamski piloti su bili sve više upoznati s ruskim borbenim zrakoplovima. MiG-21 je bio superiorniji po pitanju brzine, a zajedno s MiG-17 avionima je korišten za “prešanje” američkih aviona u “sendvič”.

Američki piloti su postali toliko uplašeni da su bježali s mjesta borbe

Rano upozorenje ruskog vojnog obaveštajstva je spasilo brojne vijetnamske živote. Ruski brodovi u Južnokineskom moru su javljali vijetnamskim snagama da ka njima lete američki B-52 bombarderi iz Okinawe i Guama. Vijetnamci su zatim evakuirali vojsku i civile prije nego što je netko mogao stradati, iako je pričinjena velika šteta.

Rusija je Vijetnamu slala i medicinske zalihe, hranu, naftu, strojevi i rezervne dijelove. Za razliku od materijala i oružja koje je slala Kina s odgođenim plaćanjem, većina ruskih zalihe nije zahtijevala nikakve kredite već su bile isključivo u obliku pomoći. Rusija je za cijeli rat ukupno donirala oko 2 milijuna današnjih dolara Vijetnamu.

Krajem ožujka 1965. godine, Brežnjev je najavio da se mnogi sovjetski državljani javljaju da služe kao dobrovoljci u Vijetnamu. Međutim, za to nije bilo potrebe.

Od srpnja 1965. do kraja 1974. godine, Vijetnam je posjetilo oko 6.500 ruskih časnika i generala, ali i više od 4.500 vojnika i narednika s ciljem “savjetovanja”. Pored toga, ruske vojne škole i akademije su obučavale više od 10.000 vijetnamskih vojnika. Samo 13 sovjetskih državljana je izgubilo život u konfliktu.

Kalašnjikov naspram Colta

Slika je bila mnogo jezivija na zemlji, i to za Amerikance. Rat u Vijetnamu je bio prvi konflikt u povijesti u kojem su s obje strane intenzivno korištene puške.

Vijetnamski vojnici su imali sreće da dobiju najnapredniju pušku u tom razdoblju – AK-47. Kalašnjikov je posjedovao bolje metke, pa su Vijetnamci mogli nositi i po 350 metaka po osobi, što im je omogućilo da se duže bore protiv neprijatelja a da ne ostanu bez streljiva. Također, puška je savršeno odgovarala za vijetnamske vlažne uvjete.

S druge strane, Amerikanci su imali dosta slabiji Colt M16, koji se često zaglavljivali.

Bilo je i dosta slučajeva da su čitavi američki vodovi stradali zbog neispravnih M16 pušaka.

Situacija je bila toliko ozbiljna da su Amerikanci počeli uzimati kalašnjikove koji su pripadali mrtvim vijetnamskim vojnicima.

Međutim, to je bio mač s dvije oštrice, pošto su na taj način riskirali da ih upuca netko od “njihovih” jer su AK-47 i M16 imali vrlo različit zvuk pucanja.

Ruska oružja su bila toliko dobra i superiornija, da su Kinezi počeli krasti opremu prilikom prolaska kroz njihovu teritoriju. Moskva je bila prisiljena slati oružje putem mora kako bi bila sigurna da će zalihe stići do Vijetnamaca.

Američki gubici bi bili i veći da je Rusija slala oružane snage s najnovijim oružjem u Vijetnam. Na primjer, OSA raketni čamci, koje je Indija koristila uništiti luku Karachi 1971. godine, nikad nisu došli do vijetnamske mornarice.

Ovi čamci naoružani Styx raketama su mogli razoriti američku mornaricu. Moguće je da su se Rusi uplašili da će Amerikanci izvesti nuklearni napad na Vijetnam ukoliko izgube neki od većih brodova-nosača aviona.

Također se navodi da su se Vijetnamci žalili da su dobivali zastarjele projektile. Smatra se da je do toga dolazilo zbog toga jer su se Rusi plašili da bi Vijetnamci mogli odaju njihove tajne Kinezima.

Završnica

Vijetnamski generali jednostavno nisu željeli podleći američkoj sili. Oni su svojom briljantnom strategijom primorali SAD da povuku svoje snage iz Sajgona.

Vijetnamski tenkovi su 30. travnja 1975. godine uspjeli probiti kroz kapije predsjedničke palače u Sajgonu. Veleposlanstvo SAD u drugom vijetnamskom gradu je demolirana, a veleposlanik je evakuiran. U ratu je stradalo ukupno 58.200 Amerikanaca, pri čemu je još 150.000 povrijeđeno, a 1600 nestalo.
 

(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,