Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Strogo ─Źuvana vojna tajna: Amerika je izgubila rat jer su u Vijetnamu bili rusko oru┼żje i instruktori

Strogo ─Źuvana vojna tajna: Amerika je izgubila rat jer su u Vijetnamu bili rusko oru┼żje i instruktori

apokalipsa-vijetnam-amerika-rusijaPrije to─Źno 40 godina, Vijetnamci su se probili u Sajgon, iznenadiv┼íi Amerikance. Pored toga ┼íto su hrabro branili svoju dr┼żavu, Vijetnamci su koristili i superoru┼żje jedne sile kako bi pobijedili drugu

Da biste shvatili do koje mjere je sve to išlo, spomenut ćemo da su Amerikanci izgubili više od 2.000 zrakoplova, dok su Vijetnamci izgubili samo 131 zrakoplov.

Ovakav rezultat Vijetnamaca naspram supersile s gotovo neograni─Źenim vojnim resursima je bio mogu─ç samo zbog nadljudske snage koju su ulo┼żili Vijetnamci.

Rat je po─Źeo 1954. godine, a zavr┼íio se pobjedom Vijetnamaca 30. travnja 1975. godine. Narod Vijetnama je morao podnijeti brojne ┼żrtve radi ove pobjede. Vijetnamsko vodstvo je evakuisalo ─Źitave gradove (600.000 od 800.000 ljudi iz grada Hanoi se preselilo iz grada u okolna naselja. Djeca su i┼íla u ┼íkolu s li┼í─çem na ramenima radi kamufliranja zbog zra─Źnih napada. Transportni kamioni su se preko dana sakrivali u d┼żungli, a preko no─çi kretali.

Vijetnamski in┼żenjeri su izmislili potopive mostove koji se nisu mogli vidjeti iz zraka. Tako─Ĺer su razvili i slo┼żenu mre┼żu tunela, od kojih su neki prolazili i ispod ameri─Źkih podru─Źju, pomo─çu koje su mobilizirali vojsku, hranu, civile i ranjene.

Svaki metak je bio vrijedan. Vijetnamska protuzra─Źna jedinica je 22. prosinca 1972. godine oborila F-111 bombarder koji se kretao br┼że od zvuka. Ono ┼íto je fascinantno jest da je u protuzra─Źnom oru┼żju bilo samo 19 raketa kada je ameri─Źki zrakoplov uo─Źen.

Iako su kriti─Źni faktori za pobjedu Vijetnamaca bili moral, patriotizam, superiorna obuka i vjerovanje u pravednost, ne mo┼że se zanemariti ─Źinjenica da su Vijetnamci dobivali neiscrpne koli─Źine oru┼żja od Rusije.

Za vrijeme pedesetih i ┼íezdesetih godina pro┼ílog stolje─ça, Moskva nije intervenirala u jugoisto─Źnoj Aziji. Premijer Nikita Hru┼í─Źov je ┼żelio izbje─çi novi nuklearni obra─Źun poput onog 1962. godine na Kubi. Me─Ĺutim, njegovi nasljednici Aleksej Kosjigin i Leonid Bre┼żnjev, ┼żeljeli su pomo─çi vojnim putem.

Rusi dolaze

Do prolje─ça 1967. godine, iz Rusije je u Sjeverni Vijetnam pristigla ogromna koli─Źina pomo─çi.

Do kraja ┼íezdesetih godina, vi┼íe od tri ─Źetvrtine vojne i tehni─Źke opreme stizalo je u Sjeverni Vijetnam iz Moskve. Smatra se da Sjeverni Vijetnam ne bi uspio obraniti od ameri─Źkih aviona, radara i protuzra─Źne artiljerije da nije bilo oru┼żja iz Moskve.

Ruske vojne zalihe su potpuno promijenile ishod rata. Za razliku od onoga ┼íto mo┼żete vidjeti u hollywoodskim filmovima, Vijetnamci se nisu borili samo lukavo┼í─çu i kamufla┼żom, ve─ç su i udarali na Amerikance svom snagom. U njihovom arsenalu se nalazilo 2.000 tenkova, 7.000 topova, preko 5.000 protuzra─Źnih sustava 158 bazuka za ga─Ĺanje zrakoplova s ÔÇőÔÇőpovr┼íine.

Nova oru┼żja iz arsenala Moskve su bila dosta naprednija od ameri─Źkih, zbog ─Źega je sve vi┼íe dolazilo do prestrojavanja ameri─Źke vojske. Ameri─Źki avioni su padali kao od ┼íale.

─îitavi valovi ameri─Źkih zrakoplova su ru┼íeni s neba zahvaljuju─çi paljbi vijetnamskih protuzra─Źnih sustava. Prvi ameri─Źki zrakoplov je oboren u kolovozu 1965. godine.

U po─Źetku su opremom upravljali Rusi, ali su kasnije i Vijetnamci obu─Źeni da njom rukuju.

Avioni koji su pre┼żivjeli ove brutalne napade bi ubrzo postali mete MiG-17 i MiG-21 zrakoplova, koji su bili vo─Ĺeni ka svojim metama zahvaljuju─çi ruskim radarima.

Ne─çete vjerovati, ali 1965. godine se protiv 660 ameri─Źkih zrakoplova borilo samo 30 MiG aviona. Unato─Ź tome, Amerikanci su izgubili 46 F-4 borbenih zrakoplova, od kojih su 13 oborili MiG avioni.

Vijetnamsko Zrakoplovstvo je 1966. godine dobilo najnovije MiG-21 presreta─Źe. Dvia MiG-21 zrakoplova su 7. srpnja oborila F-105 zrakoplov ruskim zrak-zrak projektilom, izazivaju─çi paniku u Zrakoplovstvu SAD.


Vijetnamski piloti su bili sve vi┼íe upoznati s ruskim borbenim zrakoplovima. MiG-21 je bio superiorniji po pitanju brzine, a zajedno s MiG-17 avionima je kori┼íten za “pre┼íanje” ameri─Źkih aviona u “sendvi─Ź”.

Ameri─Źki piloti su postali toliko upla┼íeni da su bje┼żali s mjesta borbe

Rano upozorenje ruskog vojnog obave┼ítajstva je spasilo brojne vijetnamske ┼żivote. Ruski brodovi u Ju┼żnokineskom moru su javljali vijetnamskim snagama da ka njima lete ameri─Źki B-52 bombarderi iz Okinawe i Guama. Vijetnamci su zatim evakuirali vojsku i civile prije nego ┼íto je netko mogao stradati, iako je pri─Źinjena velika ┼íteta.

Rusija je Vijetnamu slala i medicinske zalihe, hranu, naftu, strojevi i rezervne dijelove. Za razliku od materijala i oru┼żja koje je slala Kina s odgo─Ĺenim pla─çanjem, ve─çina ruskih zalihe nije zahtijevala nikakve kredite ve─ç su bile isklju─Źivo u obliku pomo─çi. Rusija je za cijeli rat ukupno donirala oko 2 milijuna dana┼ínjih dolara Vijetnamu.

Krajem o┼żujka 1965. godine, Bre┼żnjev je najavio da se mnogi sovjetski dr┼żavljani javljaju da slu┼że kao dobrovoljci u Vijetnamu. Me─Ĺutim, za to nije bilo potrebe.

Od srpnja 1965. do kraja 1974. godine, Vijetnam je posjetilo oko 6.500 ruskih ─Źasnika i generala, ali i vi┼íe od 4.500 vojnika i narednika s ciljem “savjetovanja”. Pored toga, ruske vojne ┼íkole i akademije su obu─Źavale vi┼íe od 10.000 vijetnamskih vojnika. Samo 13 sovjetskih dr┼żavljana je izgubilo ┼żivot u konfliktu.

Kalašnjikov naspram Colta

Slika je bila mnogo jezivija na zemlji, i to za Amerikance. Rat u Vijetnamu je bio prvi konflikt u povijesti u kojem su s obje strane intenzivno korištene puške.

Vijetnamski vojnici su imali sre─çe da dobiju najnapredniju pu┼íku u tom razdoblju – AK-47. Kala┼ínjikov je posjedovao bolje metke, pa su Vijetnamci mogli nositi i po 350 metaka po osobi, ┼íto im je omogu─çilo da se du┼że bore protiv neprijatelja a da ne ostanu bez streljiva. Tako─Ĺer, pu┼íka je savr┼íeno odgovarala za vijetnamske vla┼żne uvjete.

S druge strane, Amerikanci su imali dosta slabiji Colt M16, koji se ─Źesto zaglavljivali.

Bilo je i dosta slu─Źajeva da su ─Źitavi ameri─Źki vodovi stradali zbog neispravnih M16 pu┼íaka.

Situacija je bila toliko ozbiljna da su Amerikanci po─Źeli uzimati kala┼ínjikove koji su pripadali mrtvim vijetnamskim vojnicima.

Me─Ĺutim, to je bio ma─Ź s dvije o┼ítrice, po┼íto su na taj na─Źin riskirali da ih upuca netko od “njihovih” jer su AK-47 i M16 imali vrlo razli─Źit zvuk pucanja.

Ruska oru┼żja su bila toliko dobra i superiornija, da su Kinezi po─Źeli krasti opremu prilikom prolaska kroz njihovu teritoriju. Moskva je bila prisiljena slati oru┼żje putem mora kako bi bila sigurna da ─çe zalihe sti─çi do Vijetnamaca.

Ameri─Źki gubici bi bili i ve─çi da je Rusija slala oru┼żane snage s najnovijim oru┼żjem u Vijetnam. Na primjer, OSA raketni ─Źamci, koje je Indija koristila uni┼ítiti luku Karachi 1971. godine, nikad nisu do┼íli do vijetnamske mornarice.

Ovi ─Źamci naoru┼żani Styx raketama su mogli razoriti ameri─Źku mornaricu. Mogu─çe je da su se Rusi upla┼íili da ─çe Amerikanci izvesti nuklearni napad na Vijetnam ukoliko izgube neki od ve─çih brodova-nosa─Źa aviona.

Tako─Ĺer se navodi da su se Vijetnamci ┼żalili da su dobivali zastarjele projektile. Smatra se da je do toga dolazilo zbog toga jer su se Rusi pla┼íili da bi Vijetnamci mogli odaju njihove tajne Kinezima.

Završnica

Vijetnamski generali jednostavno nisu ┼żeljeli podle─çi ameri─Źkoj sili. Oni su svojom briljantnom strategijom primorali SAD da povuku svoje snage iz Sajgona.

Vijetnamski tenkovi su 30. travnja 1975. godine uspjeli probiti kroz kapije predsjedni─Źke pala─Źe u Sajgonu. Veleposlanstvo SAD u drugom vijetnamskom gradu je demolirana, a veleposlanik je evakuiran. U ratu je stradalo ukupno 58.200 Amerikanaca, pri ─Źemu je jo┼í 150.000 povrije─Ĺeno, a 1600 nestalo.
 

(webtribune.rs/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,