Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Otkriće koje je uništilo sve teorije o Zemlji: U unutrašnjosti postoji ocean 3 puta veći od svih mora zajedno

Otkriće koje je uništilo sve teorije o Zemlji: U unutrašnjosti postoji ocean 3 puta veći od svih mora zajedno

zemlja-moreNakon desetljeća teoretiziranja i diskutiranja o različitim mogućnostima, znanstvenici su sada objavili da su otkrili veliki ocean u središtu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva može dopuniti oceane na Zemlji tri puta

Sigurno se sjećate Jules Vernea i njegove znanstveno-fantastične knjige “Putovanje u središte Zemlje”? Pa, nije baš sve vezano za nju znanstvena fantastika. Ukoliko postoji voda, zašto ne bi postojao život tamo dolje? Možda nije onakav kakvim ga zamišljamo, ali postoje brojne mogućnosti.

Nakon desetljeća teoretiziranja i diskutiranja o različitim mogućnostima, znanstvenici su sada objavili da su otkrili veliki ocean u središtu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva može dopuniti oceane na Zemlji tri puta.

Ovo nevjerojatno otkriće sugerira da je voda došla iz unutrašnjosti, a ne putem kometa prije nekoliko milijuna godina.

Znanstvenici danas znaju mnogo stvari o sastavu našeg planeta. Što više uspijevaju saznati, to njihova predviđanja o klimatskim promjenama, vremenu i kretanjima mora postaju točnija, pošto su sve navedene stvari usko povezane s tektonskom aktivnošću.

Ovu studiju su proveli istraživači i geofizički znanstvenici u SAD i Kanadi koji su dobili podatke sa seizmometara diljem SAD, na kojima se stalno mjere pomicanja Zemlje i jezgre.

Istraživači vjeruju da je voda na Zemlju došla iz unutrašnjosti planete uz pomoć geološke aktivnosti. Prema članku objavljenom u časopisu “Nature”, istraživači su pronašli dijamant koji ukazuje na postojanje ogromnog spremnika vode oko 600 kilometara ispod površine Zemlje.

Vodeći autor studije, Graham Pearson sa Sveučilišta u Alberti, Kanada, navodi: “To je vrlo jak dokaz da postoje izvori vode unutar Zemlje”. “Tranzicijska zona bi mogla sadržavati vode koliko i svi oceani zajedno”, rekao je Pearson. “Voda je glavni razlog zašto je Zemlja dinamička planeta”, dodao je.

Pošto su istraživači proučavali pomicanja jezgre Zemlje godinama i napravili razne složene izračune kako bi provjerili svoje teorije, oni sada vjeruju da se u tranzicijskoj zoni negdje oko 400-660 kilometara ispod površine Zemlje nalazi ogromno korito vode.

Ovo otkriće otvara vrata za dodatne mogućnosti. Da li je moguće da je naša planeta šuplja? Nije isključeno, ali svakako nije u potpunosti od kamena. Još uvijek je nepoznato što se sve nalazi na 600 kilometara ispod površine.

Najnovija teorija sugerira da je omotač planete pun minerala po imenu ringvudit, a vjeruje se da ovaj mineral snažno veže vodu.

Da li je moguće da ispod nas postoji još jedan svijet? Drevna mitologija je spominjala izvjestan podzemni svijet do kojeg se ne može doći. Da li ovo otkriće nešto mijenja?

Ono što je sigurno jest da sa svakim novim istraživanjem saznajemo nešto novo o Zemlji, njenim oceanima i onome što se nalazi ispod površine.

Po vodu u središte Zemlje

Kako kanadski naučnici sa Univerziteta u Alberti koji su došli do tog otkrića, mogu da budu tako sigurni u postojanje tolikih količina vode? „To se već dugo pretpostavlja, a sada imamo i dokaz“, kaže geolog Hans Kepler iz Bayreutha u razgovoru za DW. Naime, sada je po prvi put mineral ringvudit, koji snažno veže vodu, pronađen na zemljinoj površini.

Inače, ringvudit je ime dobio po australskom geologu Tedu Ringvuditu. Do sada su taj mineral znanstvenici su mogli jedino sastaviti u laboratoriju, bilo ga je i u meteoritima iz svemira, ali nikada na Zemlji. Naime, ringvudit nastaje samo pod ogromnim pritiskom i u najekstremnijim uvjetima kakvi postoje u spomenutoj zoni Zemljinog omotača.

Diamantenfund aus Brasilien JUc29

Čim pritisak popusti, primjerice kada je mineral, uslijed vulkanske erupcije izbačen na površinu Zemlju, on postaje običan i sasvim neprimjetan. “U tom slučaju ne bismo ga ni otkrili”, kaže Kepler. Ali splet sretnih okolnosti pobrinuo se, najvjerojatnije tijekom neke ekstremne vulkanske erupcije prije otprilike 100 milijuna godina, da mineral ostane zarobljen u tvrdom dijamantu. Sve se odigralo neopisivo brzo – iz Zemljinog omotača izbačen je do njene površine za samo nekoliko sati. I tako je ostao sačuvan.

Slučajno otkriće

Dijamant je otkriven jer nije bio sasvim čist, pa zato nije bio prikladan za izradu nakita. U sebi je imao zelenkaste dijelove, kaže Kepler, “a takvi, drugačiji komadi, obično se daju znanstvenicima da se njima pozabave”.

I bio je to pun pogodak, “prava mala senzacija”, ali i dokaz da u središtu Zemlje postoje velike zalihe vode, potvrđuje geolog sa Sveučilišta u Bayreuthu. “Još prije nekih 20 godina utvrdili smo u laboratorijskim uvjetima da ringvudit za sebe može veže vrlo mnogo vode”.

I upravo zbog toga postoji velika vjerojatnost da na prijelazu Zemljinih omotača postoje gomile vode.

Da li ćemo tu vodu moći koristiti? Nažalost, ne, mišljenja je Hans Kepler. “Do te vode jednostavno nećemo nikada moći doprijeti. Naime, čak i uz modernu tehnologiju i tehniku, moguće je bušiti najviše do desetak kilometara dubine “. Te rezerve vode nemaju nažalost ni ekonomski značaj – bar za sada. Ipak, dugoročno gledano, već sada profitiramo. Naime, vode iz Zemljine unutrašnjosti kontinuirano se miješaju s našim oceanima, objašnjava Kepler, ali dodaje da se ti procesi odvijaju “u dužim geološkim razdobljima”. A oni se mjere milijunima godina.
 
(dw.de/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,