Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Otkri─çe koje je uni┼ítilo sve teorije o Zemlji: U unutra┼ínjosti postoji ocean 3 puta ve─çi od svih mora zajedno

Otkriće koje je uništilo sve teorije o Zemlji: U unutrašnjosti postoji ocean 3 puta veći od svih mora zajedno

zemlja-moreNakon desetlje─ça teoretiziranja i diskutiranja o razli─Źitim mogu─çnostima, znanstvenici su sada objavili da su otkrili veliki ocean u sredi┼ítu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva mo┼że dopuniti oceane na Zemlji tri puta

Sigurno se sje─çate Jules Vernea i njegove znanstveno-fantasti─Źne knjige “Putovanje u sredi┼íte Zemlje”? Pa, nije ba┼í sve vezano za nju znanstvena fantastika. Ukoliko postoji voda, za┼íto ne bi postojao ┼żivot tamo dolje? Mo┼żda nije onakav kakvim ga zami┼íljamo, ali postoje brojne mogu─çnosti.

Nakon desetlje─ça teoretiziranja i diskutiranja o razli─Źitim mogu─çnostima, znanstvenici su sada objavili da su otkrili veliki ocean u sredi┼ítu Zemlje i ukazuju na to da ova vodena rezerva mo┼że dopuniti oceane na Zemlji tri puta.

Ovo nevjerojatno otkriće sugerira da je voda došla iz unutrašnjosti, a ne putem kometa prije nekoliko milijuna godina.

Znanstvenici danas znaju mnogo stvari o sastavu na┼íeg planeta. ┼áto vi┼íe uspijevaju saznati, to njihova predvi─Ĺanja o klimatskim promjenama, vremenu i kretanjima mora postaju to─Źnija, po┼íto su sve navedene stvari usko povezane s tektonskom aktivno┼í─çu.

Ovu studiju su proveli istra┼żiva─Źi i geofizi─Źki znanstvenici u SAD i Kanadi koji su dobili podatke sa seizmometara diljem SAD, na kojima se stalno mjere pomicanja Zemlje i jezgre.

Istra┼żiva─Źi vjeruju da je voda na Zemlju do┼íla iz unutra┼ínjosti planete uz pomo─ç geolo┼íke aktivnosti. Prema ─Źlanku objavljenom u ─Źasopisu “Nature”, istra┼żiva─Źi su prona┼íli dijamant koji ukazuje na postojanje ogromnog spremnika vode oko 600 kilometara ispod povr┼íine Zemlje.

Vode─çi autor studije, Graham Pearson sa Sveu─Źili┼íta u Alberti, Kanada, navodi: “To je vrlo jak dokaz da postoje izvori vode unutar Zemlje”. “Tranzicijska zona bi mogla sadr┼żavati vode koliko i svi oceani zajedno”, rekao je Pearson. “Voda je glavni razlog za┼íto je Zemlja dinami─Źka planeta”, dodao je.

Po┼íto su istra┼żiva─Źi prou─Źavali pomicanja jezgre Zemlje godinama i napravili razne slo┼żene izra─Źune kako bi provjerili svoje teorije, oni sada vjeruju da se u tranzicijskoj zoni negdje oko 400-660 kilometara ispod povr┼íine Zemlje nalazi ogromno korito vode.

Ovo otkri─çe otvara vrata za dodatne mogu─çnosti. Da li je mogu─çe da je na┼ía planeta ┼íuplja? Nije isklju─Źeno, ali svakako nije u potpunosti od kamena. Jo┼í uvijek je nepoznato ┼íto se sve nalazi na 600 kilometara ispod povr┼íine.

Najnovija teorija sugerira da je omota─Ź planete pun minerala po imenu ringvudit, a vjeruje se da ovaj mineral sna┼żno ve┼że vodu.

Da li je mogu─çe da ispod nas postoji jo┼í jedan svijet? Drevna mitologija je spominjala izvjestan podzemni svijet do kojeg se ne mo┼że do─çi. Da li ovo otkri─çe ne┼íto mijenja?


Ono ┼íto je sigurno jest da sa svakim novim istra┼żivanjem saznajemo ne┼íto novo o Zemlji, njenim oceanima i onome ┼íto se nalazi ispod povr┼íine.

Po vodu u središte Zemlje

Kako kanadski nau─Źnici sa Univerziteta u Alberti koji su do┼íli do tog otkri─ça, mogu da budu tako sigurni u postojanje tolikih koli─Źina vode? ÔÇ×To se ve─ç dugo pretpostavlja, a sada imamo i dokazÔÇť, ka┼że geolog Hans Kepler iz Bayreutha u razgovoru za DW. Naime, sada je po prvi put mineral ringvudit, koji sna┼żno ve┼że vodu, prona─Ĺen na zemljinoj povr┼íini.

Ina─Źe, ringvudit je ime dobio po australskom geologu Tedu Ringvuditu. Do sada su taj mineral znanstvenici su mogli jedino sastaviti u laboratoriju, bilo ga je i u meteoritima iz svemira, ali nikada na Zemlji. Naime, ringvudit nastaje samo pod ogromnim pritiskom i u najekstremnijim uvjetima kakvi postoje u spomenutoj zoni Zemljinog omota─Źa.

Diamantenfund aus Brasilien JUc29

─îim pritisak popusti, primjerice kada je mineral, uslijed vulkanske erupcije izba─Źen na povr┼íinu Zemlju, on postaje obi─Źan i sasvim neprimjetan. “U tom slu─Źaju ne bismo ga ni otkrili”, ka┼że Kepler. Ali splet sretnih okolnosti pobrinuo se, najvjerojatnije tijekom neke ekstremne vulkanske erupcije prije otprilike 100 milijuna godina, da mineral ostane zarobljen u tvrdom dijamantu. Sve se odigralo neopisivo brzo – iz Zemljinog omota─Źa izba─Źen je do njene povr┼íine za samo nekoliko sati. I tako je ostao sa─Źuvan.

Slu─Źajno otkri─çe

Dijamant je otkriven jer nije bio sasvim ─Źist, pa zato nije bio prikladan za izradu nakita. U sebi je imao zelenkaste dijelove, ka┼że Kepler, “a takvi, druga─Źiji komadi, obi─Źno se daju znanstvenicima da se njima pozabave”.

I bio je to pun pogodak, “prava mala senzacija”, ali i dokaz da u sredi┼ítu Zemlje postoje velike zalihe vode, potvr─Ĺuje geolog sa Sveu─Źili┼íta u Bayreuthu. “Jo┼í prije nekih 20 godina utvrdili smo u laboratorijskim uvjetima da ringvudit za sebe mo┼że ve┼że vrlo mnogo vode”.

I upravo zbog toga postoji velika vjerojatnost da na prijelazu Zemljinih omota─Źa postoje gomile vode.

Da li ─çemo tu vodu mo─çi koristiti? Na┼żalost, ne, mi┼íljenja je Hans Kepler. “Do te vode jednostavno ne─çemo nikada mo─çi doprijeti. Naime, ─Źak i uz modernu tehnologiju i tehniku, mogu─çe je bu┼íiti najvi┼íe do desetak kilometara dubine “. Te rezerve vode nemaju na┼żalost ni ekonomski zna─Źaj – bar za sada. Ipak, dugoro─Źno gledano, ve─ç sada profitiramo. Naime, vode iz Zemljine unutra┼ínjosti kontinuirano se mije┼íaju s na┼íim oceanima, obja┼ínjava Kepler, ali dodaje da se ti procesi odvijaju “u du┼żim geolo┼íkim razdobljima”. A oni se mjere milijunima godina.
 
(dw.de/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,