Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PRIJEVARA PREPARATA KOJI UMJESTO LJEKOVITIH BILJAKA SADRŽE RIŽU U PRAHU POMIJEŠANU SA KOROVOM!

PRIJEVARA PREPARATA KOJI UMJESTO LJEKOVITIH BILJAKA SADRŽE RIŽU U PRAHU POMIJEŠANU SA KOROVOM!

tablete-prodaja-herbalifeAnalize DNK na kanadskom sveučilištu pokazale da veliki broj tableta koje po deklaraciji sadrže ljekovite biljke nisu ništa drugo do riža u prahu pomiješana s korovom

Amerikanci godišnje troše pet milijardi dolara na biljne dodatke prehrani čija učinkovitost nije dokazana, a koji obećavaju razne koristi za zdravlje, od toga da sprječavaju prehlade i valove vrućine do poboljšanja pamćenja.

Međutim, sada postoji razlog da kupci ovih preparata postanu zaista oprezni: testovi DNK pokazuju da veliki broj pilula koje po deklaraciji sadrže ljekovite biljke nisu ništa drugo do riža u prahu pomiješan s korovom, piše “New York Times”.

Uz pomoć testa koji je poznat kao DNK bar-kodiranje, koji se također koristi da se otkriju prijevare s deklariranjem proizvoda iz mora, kanadski istraživači su testirali 44 bočice popularnih suplemenata od 12 kompanija. Otkrili su da unutra nije ono što se navodi na etiketi i da su popularne biljke često razblažene ili potpuno zamijenjene jeftinim dodacima kao što su soja, pšenica i riža.

Udruge za zaštitu potrošača i znanstvenici kažu da je ovo istraživanje još jedan dokaz da u industriji biljnih preparata postoji mnogo sumnjivih metoda.

Predstavnici industrije tvrde da ovakvi problemi nisu rašireni

Za istraživanje su znanstvenici uzeli popularne ljekovite biljke i onda nasumično kupili različite marke u trgovinama u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Nisu objavljivali imena tvrtki.

Otkrili su da se u bočicama ehinaceje, koju milijuni Amerikanaca koriste da spriječe i izliječe prehladu, nalazi samljevena gorka trava parthenium hysterophorus, invazivni korov kojeg ima u Indiji i Australiji i koji može izazvati osip, mučninu i nadutost.

U jednom biljnom lijeku protiv napada vrućine kod žena u menopauzi nije otkrivena navedena biljka, već druga koja je potencijalno toksična za ljude.

U dvije bočice s natpisom “kantarion”, koji po raznim istraživanjima liječi blaže oblike depresije, nije uopće pronađena ova biljka. U jednim tabletama je pronađena samo riža, a u drugim samo aleksandrijska Sena, egipatsko žuto šiblje koje ima snažna laksativna svojstva.

Preparati ginko bilobe, koji po tvrdnjama iz reklama poboljšavaju pamćenje, pomiješani su s raznim dodacima, uz dodatak jedne vrste oraha, što je potencijalno opasna mješavina za ljude koji su alergični na orašaste plodove, kaže za “New York Times” Steven Newmaster, profesor biologije na Sveučilištu Gelp u Ontariju.

Od 44 testirana preparata, jedna trećina nije sadržavala ni u tragovima biljke navedenu u deklaraciji. Umjesto nje je podmetnuta neka druga biljka.

Ovo je posljednja u nizu studija koja ukazuje da veliki postotak biljnih preparata nisu ono što se tvrdi. Međutim, pošto su u posljednjem istraživanju korištene analize DNK, ovo je dosad najpouzdaniji dokaz raširenih obmana u industriji medicinskih suplemenata, brzorastućem području alternativne medicine koja na sjevernoameričkom tržištu ima 29.000 različitih biljnih preparata.

“Rezultati nam govore da su problemi rašireni i da je kontrola kvalitete u mnogim tvrtkama zakazala, bilo zbog neznanja, bilo zbog nestručnosti ili nepoštenja. Imajući u vidu ove rezultate, teško je preporučiti bilo koji biljni preparat potrošačima”, kaže David Sarda, nutricionista iz neprofitne udruge “Centar za znanost u javnom interesu”.

Predstavnici industrije se brane i kažu da ima propusta u deklariranju pripravka, ali da razmjeri nisu ovoliki.

Stefan Gafner, glavni znanstvenik u Američkom botaničkom savjetu, neprofitnoj skupini koja propagira korištenje biljnih dodataka u prehrani, kaže da je posljednja studija manjkava djelomično zbog toga što korištena tehnologija DNK bar-kodiranja ne može uvijek identificirati biljke koje su pročišćene i obrađene na visokom stupnju.

Američka agencija za hranu i lijekove FDA koristila je ovu tehnologiju da bi upozorila i u nekim slučajevima tužila prodavače pogrešno deklarirane hrane iz mora. Korištena je i u kontroli kvalitete biljnih čajeva, kada je pokazala da veliki broj sadrži trave i sastojke koji nisu navedeni u deklaraciji.

Međutim, kontrola biljnih preparata je poseban izazov. FDA zahtijeva da tvrtke same testiraju svoje proizvode i osiguraju njihovu sigurnost. U suštini ovaj sustav se temelji na poštenju. Za razliku od lijekova koji se dobivaju na recept, preparati se smatraju sigurnim dok se ne dokaže suprotno.

Po zakonu iz 1994. mogu se prodavati bez regulatornog nadzora, a sa polica se povlače tek poslije žalbi da su nekom nanijele ozbiljnu štetu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vestinet.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,