Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NJEMAČKA STRATEGIJA: Kolonizacija južne Europe i Balkana

NJEMAČKA STRATEGIJA: Kolonizacija južne Europe i Balkana

balkan-kolonijaEkonomskom ratu protiv Rusije pridružit se zemlje Južne Europe i Balkan, čija ekonomija već ovisi od njemačkih kredita

Jednostrani prekid projekta Južni tok među europskim birokratima izazvao je nedoumice. Politička elita EU toliko je navikla na potčinjenu poziciju Rusije da nije mogla dopustiti ni pomisao o suverenim ekonomskim rješenjima Moskve.

Posao od kontinentalnog značaja za trgovinu ruskim plinom odjednom je postao koristan za Tursku, koja se od potrošača pretvara u tranzitnu zemlju. Tursko gospodarstvo neće samo biti osigurana garantiranom isporukom već će osigurati proizvodnju i preradu izobilja dostupne energije. Sve to će u sljedećem koraku učiniti tursku robu konkurentnijom. Također, Turska i Rusija mogu trgovati u nacionalnim valutama, što će ih osigurati od burzovnih manipulacija cijenom plina.

Južna Europa – prvenstveno balkanske zemlje i Italija – sad će ne samo skuplje plaćati ruski plin već će biti u resursnoj ovisnosti od turskog tranzita. Paradoks je u tome da EU neće biti na gubitku zbog zatvaranja projekta Južni tok. Naprotiv, Njemačka, kontrolni akcionar “AD EU”, ostvarila je dobitke koji će u skorije vrijeme postati strateški.

STVARANJE UNUTRAŠNJIH KOLONIJA

Njemačka je svoje proizvođače i potrošače plina osigurala korištenjem Sjevernog toka. Trenutno je Njemačka jedina europska ekonomija koja je u stanju proizvesti sve od igle do znanstvene opreme, ali je i garantirano osigurana energijom izravno iz Rusije.

Za razliku od Njemačke, Južna Europa – Balkan, Španjolska, Portugal, Grčka i Italija su u dubokoj krizi. Regija već sad doživljava velike probleme u proizvodnji svih robnih skupina osim poljoprivrede, tekstilne i lake industrije. Jedini izuzetak je područje sjeverne Italije.

Zbog poskupljenja energetskih resursa, Južna Europa neće imati mogućnost za razvoj proizvodnje; industrija će i dalje opadati i neće biti konkurentna njemačkoj industriji. U novim uvjetima Njemačka za Južnu Europu utvrđuje status unutarnje trgovinske kolonije, koja je prisiljena od Njemačke uzima kredite da bi kupovala njemačku robu.

Ta kolonizatorska strategija usmjerena je na to da će prije ili kasnije zemlja koja traži te kredite bankrotirati, kao što se to već dogodilo s Grčkom. U tom slučaju kreditor naplaćuje dugove u nacionalnim aktivama. Na taj način postupno, korak po korak, financijski kapital Njemačke postaje vlasnik gospodarstva, infrastrukture i industrije Južne Europe. Ostavljajući nacionalnim elitama tek pravo na izdržavanje ovisnika od socijale, pravo da vješaju zastave i budu žrtveni jarci vlastitih građana.

KОNSЕNZUS GЕRМАNSKIH ЕLIТА

Financijskom kapitalu Njemačke neophodna je unutarnja kolonija u Južnoj Europi i zbog toga što je potrebna pomoć njenom industrijskom kapitalu nadoknaditi gubitke u ekonomskom ratu s Rusijom.

Danas je očit ozbiljan konflikt unutar njemačkih elita. Već je postao realnost raskol između financijskih elita, koje su orijentirane na uspostavu zone slobodne trgovine sa SAD, i industrijskih elita, koje su zainteresirane za mnogovektorsku trgovinu i promociju robe i tehnologija u Rusiji i Euroaziji. Raskol elita se manifestira čak i u Bundestagu, kada su na stranu industrijalaca stale socijalističke i socijaldemokratske partije.

Međutim, politička vlast u Njemačkoj se danas nalazi u rukama financijskog kapitala, koji nije zainteresiran za političku krizu u samoj Njemačkoj. Jer svaka kriza se može završiti gubitkom vlasti na narednim izborima. Ne treba zaboraviti da je Njemačka učinkovita parlamentarna država, jedinstvena u svijetu.

Pored toga, ne treba zanemariti tamošnje dobro organizirane i razgranate sindikate, koji, u slučaju smanjenja proizvodnje, prelaze u akciju i traže ostavke savezne vlade.

Gubitak ruskog i euroazijskog tržišta za njemačkog proizvođača moguće je kompenzirati samo na račun europskog potrošača. Zato će njemačkim gospodarstvenicima, u zamjenu za političku lojalnost, biti otvorena mogućnost osvajanja tržišta Balkana i Južne Europe. Paralelno s tim, financijski kapital će pokušati zaustaviti sindikalne pokrete i neće dozvoliti njihovu vezu s lijevim strankama i socijaldemokratima u Bundestagu.

ZАKLJUČCI ZА RUSIЈU I SАVЕZNIKЕ

Prvi ekonomski rat 21. stoljeća, kojeg nazivaju “sankcijama”, Rusiju i Njemačku odveo je na suprotstavljene strane. Vladajuća elita Njemačke napravila je svoj izbor – naivno je bilo i pretpostavljati da će napraviti euroazijski, a ne euroatlantski izbor.

Drugog rješenja nije moglo biti jer financijski kapital Njemačke i “AD EU” teže da sačuvaju veze i mogućnost da crpe kredit iz svjetskog emisijskog centra, koji se danas nalazi u “AD SAD”.

Zato će se prekid suradnje i financijskih veza između Rusije i Njemačke, a samim tim između Europe i Euroazije, ubuduće samo intenzivirati. Zato će se izdvojiti i ojačati zona slobodne trgovine, a samim tim i ekonomski savez Berlina i Washingtona. Formiranje jedinstvenog euroatlantskog tržišta, koje će biti osigurano američkim kreditima i njemačkom proizvodnjom – to je agenda za narednih 3-5 godina.

I više od toga, ekonomskom ratu protiv Rusije u skorije vrijeme će se pridružiti novi igrači: zemlje Južne Europe i Balkan, čija ekonomija već ovisi od njemačkih kredita, kao i kredita svih malih akcionara “AD EU”.

Ukoliko se nacionalne vlade budu suprotstavile, financijski kapital će njihova tržišta dovesti do bankrota po grčkom scenariju, a administracije će biti zamijenjene lojalnijim. Nakon toga će bankrotirane države biti predane njemačkom industrijskom kapitalu.

To je ekonomska realnost Europe i euroatlantskog teritorija na početku 21. stoljeća. Zato vladajuća elita u Moskvi treba shvatiti dvije proste činjenice:

“Besmisleno je tražiti saveznike među članovima “AD EU” osim u slučaju da neki od njih izađu iz EU i uspostave financijski suverenitet”

“Bez odlaska s vlasti financijskog kapitala u Njemačkoj ekonomski rat protiv Rusije neće završiti. Ukoliko se ovo ne shvati i ne postane temelj gospodarske i vanjske politike, u trećem koraku će financijski i industrijski kapital Njemačke i SAD kolonizirati ne samo Južnu Europu i Balkan već i samu Rusiju.”

Znači, nema izlaska iz krize za Balkan, dok gazda to ne želi!
 
(vestinet/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,