Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GRIPA JAČA TIJELO: Kako Gripa i Prehlada Doprinose Vašem Zdravlju

GRIPA JAČA TIJELO: Kako Gripa i Prehlada Doprinose Vašem Zdravlju

gripa-groznica-temperaturaVećina našeg društva živi s idejom da je zdravlje stanje kada se “osjećamo dobro” i “ne budemo bolesni ili zaraženi”

Bojimo se kontakta s bakterijama, virusima i drugih mikroorganizama. Koristimo antibakterijske sapune, sprejeve, tablete, napitke i losione. Mi smo konstantno u “pripremi” za sljedeću veliku pandemiju gripe, itd.

U tradicionalnim kulturama, groznice i gripe su se uvijek poštivale i razumjevale. Većina ljudi zna da će groznica ojačati i onda se slomiti, baš kao što se valja val u obalu. Danas, naše društvo pokušava suzbiti temperaturu odmah pomoću antipiretika, ili tvari koje smanjuju temperaturu.

Ovi antipiretici uključuju acetaminofen i ibuprofen. Oni će brzo sniziti temperaturu, ali oni će također “utišati” tijelo i ometati razvoj imunološkog sustava. Takav proces omogućuje da okupatorski organizmi i bakterije prežive i doprinosi stvaranju kronične bolesti.

Vaš imunološki sustav je mišić

Imunološki sustav funkcionira kao mišić i mora biti izazvan kako bi se ojačao. Bez otpora, imunološki sustav ne može ojačati. Prikladni otpor može s vremena na vrijeme dati neka prehlada ili gripa. To je prirodni adaptivni odgovor koje tijelo čini kako bi se omogućilo imunološkom sustavu da funkcionira na većoj razini.

Dobivanje prehlade ili gripe imajući sve simptome može biti najbolji izraz zdravlja za osobu. Metabolički kapacitet njihovog pojedinačnog imunološkog sustava može biti toliko slab da se ne mogu nositi sa stresom prirodnog okoliša stresa. Dakle, tijelo postaje ranjivo i razvija virusne ili bakterijske infekcije.

Groznica (gripa) stimulira imunološki sustav

Imunološki sustav reagira na obranu od infekcije i ojačava tijelo. Mikroorganizmi mogu opstati samo na jedinstvenoj temperaturi. Urođena inteligencija unutar našeg tijela razumije i prilagodila se od početaka vremena s ciljem stvaranja okruženja koje je nekompatibilno za ove zarazne mikroorganizme.

Kako naša tjelesna temperatura raste, smanjuje se opterećenje mikroorganizama u tijelu. Tijelo neće htjeti podići temperaturu do točke ubijanja svih svojih dobrih mikroorganizama, ali će to napraviti, ako stvarno  bude potrebno. Kada je tijelo pod ekstremnom infekcijom, osnovna temperatura tijela mora regulirati unutarnju ekosustav povećanjem temperature i ubijanjem mikroorganizama.

Naša normalna tjelesna temperatura je 37,2 C stupnjeva celzijusa. Groznica je definirana temperaturom koja prelazi 38 C stupnjeva. Na 38,3 C stupnjeva, većina bakterija ne mogu preživjeti, a na 38,8 C stupnjeva, virus se ne može replicirati i širiti u tijelu. Groznice su obično samoograničavajuće i kratko traju. One nisu opasne dok tijelo ne dobije temperaturu višu od 40 C stupnjeva.

Povećanje temperature aktivira imunološki sustav

Kako se temperatura podiže, ona aktivira CD8 + citotoksične T-stanice. To su posebni limfociti koji su u stanju uništiti kancerogene stanice i stanice zaražene virusom. Istraživači su otkrili da viša temperatura tijela povećava broj CD8 + citotoksičnih T stanica. To stvara značajno veći imunološki odgovor protiv infekcije.

Porast temperature tijela povećava broj neutrofila, koje su jedinstvene imunološke stanice koje su selektivno usmjerene na zaraznih bakterijske stanice. Porast temperature također poboljšava enzimsku aktivnost i stvora okruženje koje je neljubazno prema infekciji mikroorganizama i mikroba.

Prema riječima dr. John Wherry, dr.sc., zamjenik urednika Journal of Leukocyte Biology, “Imati gripu i groznicu može biti neugodno, ali … [istraživačka izvješća pokazuju] imati povišenu temperaturu je dio učinkovitog imunološkog odgovora”.

Prekomjerna sterilizacija našeg okoliša i korištenje sintetičkih kemikalija, kao što su lijekovi, umjetni vitamini i reduktore gripe, samo čine naše tijelo slabijim. Ovi proizvodi su kao štaka koja ne dopušta tijelu da se prilagodi i ojača. Tako završavamo slabi i ranjivi i ne može se učinkovito prilagoditi izazovnom okruženju.

Uloga nastajanja sluzi

Površinske sluznica su primarni ulazne točke u tijelu za patogene mikroorganizame. Sve do nedavno, većina znanstvenika je gledala sluz kao jednostavnu fizičku barijeru koja je pomogla spriječiti invaziju zaraznih mikroorganizama. Također je mislio da igraju za podmazivanje ulogu između tkiva. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je sluz primarni dom jedinstvenih organizama koji se zovu bakteriofagi.

Bakteriofag ili kraće fag je specifični bakterijski virus koji se umnožava na račun bakterija. Fag pliva u kulturnom mediju dok ne nađe bakteriju koju inficira da bi njen proces razmnožavanja zaustavio, a umjesto toga započeo proces izgradnje mnogih novih faga (phaga). Na kraju se bakterija rasprsne, a fagi se oslobađaju u kulturnom mediju gdje se sve prethodno opisano ponavlja, ali na mnogo više bakterija.

Istraživači su otkrili dokaze da je fag partner u domaćinima životinja i ljudima koji ubija neželjene bakterijske kolonije i kontrolira sastav prijateljskih mikroorganizama u tijelu. Time se smanjuje broj zaraznih organizama i poboljšava imunološki sustav .

U vrijeme groznica, tijelo povećava sluz kao zamku za bakterije i povećati djelovanje faga u cilju smanjenja infektivnih mikrooorganizama. To je inteligentan odgovor od strane tijela kako bi se spriječile kronične infekcije i razvoja bolesti. Vjerujte tijelu i vjerujte simptomima!

Kad je gripa opasna?

Uvijek biste se trebali konzultirati svog liječnika kada groznica prijeđe preko 39.4 C stupnjeva ili traje dulje od četiri dana. Ako groznica uzrokuje ogromnu nelagodu, problema s disanjem ili konvulzije u bilo kojem trenutku, to će biti pokazatelj da se ide na hitnu.

Treba piti litre i litre čiste vode i koristiti elektrolite kao što su svježi iscijeđeni limun. To će podržati tijelo u korištenju tekućine i elektrolita u nastojanju da se riješi zaraznih mikrooorganizama. Ako se temperatura digne preko 40 C stupnjeva, ledena kupka može pomoći da ju snizite, kako ne bi došlo do oštećenja na bilo kojem od vitalnih organa.

Zaključak
Moramo spomenuti cijepljenje protiv sezonske gripe koje je najopasnija radnja kojom se ubija i slabi imunitet, a tijelu se osim toga radi šteta unoseći teške metale i tvari nepozantog podrijetla. Uživajte u gripi i groznici ako ju slučajno dobijete, jer ona radi samo dobro za vaš organizam.
 
(preveo: mag. spec. Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,