Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GRIPA JA─îA TIJELO: Kako Gripa i Prehlada Doprinose Va┼íem Zdravlju

GRIPA JAČA TIJELO: Kako Gripa i Prehlada Doprinose Vašem Zdravlju

gripa-groznica-temperaturaVe─çina na┼íeg dru┼ítva ┼żivi s idejom da je zdravlje stanje kada se “osje─çamo dobro” i “ne budemo bolesni ili zara┼żeni”

Bojimo se kontakta s bakterijama, virusima i drugih mikroorganizama. Koristimo antibakterijske sapune, sprejeve, tablete, napitke i losione. Mi smo konstantno u “pripremi” za sljede─çu veliku pandemiju gripe, itd.

U tradicionalnim kulturama, groznice i gripe su se uvijek po┼ítivale i razumjevale. Ve─çina ljudi zna da ─çe groznica oja─Źati i onda se slomiti, ba┼í kao ┼íto se valja val u obalu. Danas, na┼íe dru┼ítvo poku┼íava suzbiti temperaturu odmah pomo─çu antipiretika, ili tvari koje smanjuju temperaturu.

Ovi antipiretici uklju─Źuju acetaminofen i ibuprofen. Oni ─çe brzo sniziti temperaturu, ali oni ─çe tako─Ĺer “uti┼íati” tijelo i ometati razvoj imunolo┼íkog sustava. Takav proces omogu─çuje da okupatorski organizmi i bakterije pre┼żive i doprinosi stvaranju kroni─Źne bolesti.

Vaš imunološki sustav je mišić

Imunolo┼íki sustav funkcionira kao mi┼íi─ç i mora biti izazvan kako bi se oja─Źao. Bez otpora, imunolo┼íki sustav ne mo┼że oja─Źati. Prikladni otpor mo┼że s vremena na vrijeme dati neka prehlada ili gripa. To je prirodni adaptivni odgovor koje tijelo ─Źini kako bi se omogu─çilo imunolo┼íkom sustavu da funkcionira na ve─çoj razini.

Dobivanje prehlade ili gripe imaju─çi sve simptome mo┼że biti najbolji izraz zdravlja za osobu. Metaboli─Źki kapacitet njihovog pojedina─Źnog imunolo┼íkog sustava mo┼że biti toliko slab da se ne mogu nositi sa stresom prirodnog okoli┼ía stresa. Dakle, tijelo postaje ranjivo i razvija virusne ili bakterijske infekcije.

Groznica (gripa) stimulira imunološki sustav

Imunolo┼íki sustav reagira na obranu od infekcije i oja─Źava tijelo. Mikroorganizmi mogu opstati samo na jedinstvenoj temperaturi. Uro─Ĺena inteligencija unutar na┼íeg tijela razumije i prilagodila se od po─Źetaka vremena s ciljem stvaranja okru┼żenja koje je nekompatibilno za ove zarazne mikroorganizme.

Kako na┼ía tjelesna temperatura raste, smanjuje se optere─çenje mikroorganizama u tijelu. Tijelo ne─çe htjeti podi─çi temperaturu do to─Źke ubijanja svih svojih dobrih mikroorganizama, ali ─çe to napraviti, ako stvarno┬á bude potrebno. Kada je tijelo pod ekstremnom infekcijom, osnovna temperatura tijela mora regulirati unutarnju ekosustav pove─çanjem temperature i ubijanjem mikroorganizama.

Na┼ía normalna tjelesna temperatura je 37,2 C stupnjeva celzijusa. Groznica je definirana temperaturom koja prelazi 38 C stupnjeva. Na 38,3 C stupnjeva, ve─çina bakterija ne mogu pre┼żivjeti, a na 38,8 C stupnjeva, virus se ne mo┼że replicirati i ┼íiriti u tijelu. Groznice su obi─Źno samoograni─Źavaju─çe i kratko traju. One nisu opasne dok tijelo ne dobije temperaturu vi┼íu od 40 C stupnjeva.

Povećanje temperature aktivira imunološki sustav

Kako se temperatura podi┼że, ona aktivira CD8 + citotoksi─Źne T-stanice. To su posebni limfociti koji su u stanju uni┼ítiti kancerogene stanice i stanice zara┼żene virusom. Istra┼żiva─Źi su otkrili da vi┼ía temperatura tijela pove─çava broj CD8 + citotoksi─Źnih T stanica. To stvara zna─Źajno ve─çi imunolo┼íki odgovor protiv infekcije.


Porast temperature tijela pove─çava broj neutrofila, koje su jedinstvene imunolo┼íke stanice koje su selektivno usmjerene na zaraznih bakterijske stanice. Porast temperature tako─Ĺer pobolj┼íava enzimsku aktivnost i stvora okru┼żenje koje je neljubazno prema infekciji mikroorganizama i mikroba.

Prema rije─Źima dr. John Wherry, dr.sc., zamjenik urednika Journal of Leukocyte Biology, “Imati gripu i groznicu mo┼że biti neugodno, ali … [istra┼żiva─Źka izvje┼í─ça pokazuju] imati povi┼íenu temperaturu je dio u─Źinkovitog imunolo┼íkog odgovora”.

Prekomjerna sterilizacija na┼íeg okoli┼ía i kori┼ítenje sinteti─Źkih kemikalija, kao ┼íto su lijekovi, umjetni vitamini i reduktore gripe, samo ─Źine na┼íe tijelo slabijim. Ovi proizvodi su kao ┼ítaka koja ne dopu┼íta tijelu da se prilagodi i oja─Źa. Tako zavr┼íavamo slabi i ranjivi i ne mo┼że se u─Źinkovito prilagoditi izazovnom okru┼żenju.

Uloga nastajanja sluzi

Povr┼íinske sluznica su primarni ulazne to─Źke u tijelu za patogene mikroorganizame. Sve do nedavno, ve─çina znanstvenika je gledala sluz kao jednostavnu fizi─Źku barijeru koja je pomogla sprije─Źiti invaziju zaraznih mikroorganizama. Tako─Ĺer je mislio da igraju za podmazivanje ulogu izme─Ĺu tkiva. Me─Ĺutim, najnovija istra┼żivanja pokazuju da je sluz primarni dom jedinstvenih organizama koji se zovu bakteriofagi.

Bakteriofag ili kra─çe fag je specifi─Źni bakterijski virus koji se umno┼żava na ra─Źun bakterija. Fag pliva u kulturnom mediju dok ne na─Ĺe bakteriju koju inficira da bi njen proces razmno┼żavanja zaustavio, a umjesto toga zapo─Źeo proces izgradnje mnogih novih faga (phaga). Na kraju se bakterija rasprsne, a fagi se osloba─Ĺaju u kulturnom mediju gdje se sve prethodno opisano ponavlja, ali na mnogo vi┼íe bakterija.

Istra┼żiva─Źi su otkrili dokaze da je fag partner u doma─çinima ┼żivotinja i ljudima koji ubija ne┼żeljene bakterijske kolonije i kontrolira sastav prijateljskih mikroorganizama u tijelu. Time se smanjuje broj zaraznih organizama i pobolj┼íava imunolo┼íki sustav .

U vrijeme groznica, tijelo pove─çava sluz kao zamku za bakterije i pove─çati djelovanje faga u cilju smanjenja infektivnih mikrooorganizama. To je inteligentan odgovor od strane tijela kako bi se sprije─Źile kroni─Źne infekcije i razvoja bolesti. Vjerujte tijelu i vjerujte simptomima!

Kad je gripa opasna?

Uvijek biste se trebali konzultirati svog lije─Źnika kada groznica prije─Ĺe preko 39.4 C stupnjeva ili traje dulje od ─Źetiri dana. Ako groznica uzrokuje ogromnu nelagodu, problema s disanjem ili konvulzije u bilo kojem trenutku, to ─çe biti pokazatelj da se ide na hitnu.

Treba piti litre i litre ─Źiste vode i koristiti elektrolite kao ┼íto su svje┼żi iscije─Ĺeni limun. To ─çe podr┼żati tijelo u kori┼ítenju teku─çine i elektrolita u nastojanju da se rije┼íi zaraznih mikrooorganizama. Ako se temperatura digne preko 40 C stupnjeva, ledena kupka mo┼że pomo─çi da ju snizite, kako ne bi do┼ílo do o┼íte─çenja na bilo kojem od vitalnih organa.

Zaklju─Źak
Moramo spomenuti cijepljenje protiv sezonske gripe koje je najopasnija radnja kojom se ubija i slabi imunitet, a tijelu se osim toga radi ┼íteta unose─çi te┼íke metale i tvari nepozantog podrijetla. U┼żivajte u gripi i groznici ako ju slu─Źajno dobijete, jer ona radi samo dobro za va┼í organizam.
 
(preveo: mag. spec. Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,