Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Profesorica sa sveučilišta Columbia: ‘Švedska je ogroman demografski eksperiment nikad viđen u povijesti’

Profesorica sa sveučilišta Columbia: ‘Švedska je ogroman demografski eksperiment nikad viđen u povijesti’

svedska-islamPrema profesorici sa sveučilišta Columbia Sheri Bermanu, Švedska se trenutno nalazi usred monumentalne demografske i kulturne transformacije kao rezultat masovnih migracija koje bi vrlo mogle prouzročiti nestabilno društvo

Sheri Berman, profesorica politologije na Sveučilištu Columbia koja je intenzivno proučavala i pisala o švedskom društvu od 1980-ih do danas, kaže da nordijska zemlja trenutno doživljava društvenu transformaciju kakvu svijet nikad prije nije vidio.

Tijekom nedavnog nastupa na Goteburškom sajmu knjiga, Berman je rekla novinarima iz portala Svenske Dagbladet:

“Danas vaše društvo izgleda totalno drugačije. To je potpuno drugačija zemlja. Demografske promjene kroz koje je Švedska prošla posljednjih godina prilično su nevjerojatne.”

„Misliti da se ovakva promjena može dogoditi bez ikakvih problema nikada se nije dogodilo u povijesti. To je demografski eksperiment povijesnih razmjera”, dodala je Berman.

Za Berman, potpuno uništavanje švedske kulturne i etničke homogenosti moglo bi jako ugroziti demokraciju, jer će se značajan dio domorodaca Šveđana neizbježno boriti za očuvanje njihovog kulturnog i etničkog identiteta.

Jasno je da se to već počelo odvijati u švedskom društvu danas.

“Ne postoji pitanje koliko je danas društvo homogeno, jer će biti sve gore. Grupe ujedinejnih građana su manje i praznine su sve veće i lakše je stvoriti osjećaj socijalne solidarnosti“ – rekla je.

„Teško je kompromitirati identitet, a to ljude čini netolerantnijim jer ih stavlja u obrambeni položaj. Politika identiteta nije dobra za ljevičare i liberalne globaliste i nije dobra za demokraciju.”

“Francuska se revolucija može smatrati polaznom točkom demokracije u Europi, ali bilo je potrebno 150 godina da se ona zapravo i postigne. Većina ljudi zaboravlja koliko je dug i težak bio taj put i koliko je demokracija pala na tom putu.” – kazala je profesorica.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,