Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’ U ŠVEDSKOJ: Javne knjižnice su postale žarišta seksualnog uznemiravanja, trgovine drogama i nasilja

‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’ U ŠVEDSKOJ: Javne knjižnice su postale žarišta seksualnog uznemiravanja, trgovine drogama i nasilja

svedska-knjiznicaKao i drugi javni prostori u multikulturalnoj Švedskoj, javne knjižnice su postale mjesta na kojima su kriminalna i nepoželjna ponašanja poput seksualnog uznemiravanja, trgovine drogom i nasilje postala uobičajena

DIK (Sindikat za kulturu, komunikaciju i oglašavanje) je proveo anketu u kojoj je sudjelovalo više od 4.700 knjižničara iz cijele zemlje, a ona je otkrila neke alarmantne trendove.

Prema švedskoj državnoj televiziji SVT, „Ovo je već treća anketa u nizu koja ukazuje na istu stvar: Razvoj ide u pogrešnom smjeru.

Prema anketama, najvažniji problem je socijalni nemir – definiran kao opijenost, tučnjave i agresivnost prema osoblju ili posjetiteljima knjižnica.

Istraživanje je pokazalo da su se socijalni nemiri povećali sa 73 posto u 2017. na 81 posto u švedskim knjižnicama danas.

55 posto osoblja Narodne javne knjižnice i 42 posto odgovornih školskih knjižničara izvijestilo je da su bili svjedoci nasilnih situacija u prethodne dvije godine, što je povećanje za 13, odnosno 18 postotnih bodova u odnosu na 2017. godinu.

Dok je 18 posto anketiranih reklo da se nasilje događa svaki tjedan, četiri posto ih je izjavilo da se nasilje događa svakodnevno.

“Mnogi žele poseban tretman – bez naknade za posudbu knjiga, otpisivanje dugova, zadužuju se što je duže moguće – i postaju agresivni kada ne dobiju ono što žele” – rekla je jedna od anketiranih knjižničarki.

Stina Hamberg, šefica DIK-ove socijalne politike, rekla je novinarima: “Mogu biti manje prijeteće situacije poput bacanja knjige na nekoga, ali u najgorim slučajevima to je fizičko nasilje nad knjižničarima ili posjetiteljima – u stvari to je zlostavljanje.”

“Nitko se ne bi trebao suočiti s takvim situacijama na svom radnom mjestu”, nastavila je Hamberg, dodavši, “Knjižničari za to nisu osposobljeni, oni rade na promicanju čitanja i pronalaženju informacija. Oni se ne bave pijanim ljudima, mentalno bolesnim ili socijalno ugroženim ljudima.”

Šokantno je da je otprilike polovica (47%) ispitanika izvijestila da se u njihovim bibliotekama u posljednje dvije godine dogodila trgovina drogom.

A, ako to nije dovoljno uznemirujuće, knjižničari su također izvijestili da je uobičajeno susretati muškarce koji gledaju porniće ili otvoreno masturbiraju ispred računala.

Seksualno uznemiravanje također je postalo problem, a svaka šesta knjižničarka prijavila je da je bila subjekt seksualnog uznemiravanja. Svaka peta knjižničarka je izjavila da je razmišljala o napuštanju ili promjeni karijere u posljednje dvije godine.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,