Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Rijad NIJE DAO NITI JEDAN DOKAZ da je Teheran pokrenuo napad na naftna postrojenja, ali još uvijek ‘očekuje da će SAD obaviti svoj prljavi posao za njih’

Rijad NIJE DAO NITI JEDAN DOKAZ da je Teheran pokrenuo napad na naftna postrojenja, ali još uvijek ‘očekuje da će SAD obaviti svoj prljavi posao za njih’

ostaci-raketaSaudijska Arabija želi da njihovi saveznici vjeruju da je Teheran pokrenuo napade na njihova naftna postrojenja, iako su samo dokazali da je oružje korišteno u napadu iranskog podrijetla

Iako je to tako, Donald Trump neće vjerojatno dati zeleno svjetlo za rat protiv Irana.

Oružje na kojem piše “Made in Iran” nije “lansirao Iran”.

Mogućnost da da je rakete kojima su napadnuta postrojenja proizveo Iran, nije veliko otkriće, izjavio je za RT Viktor Murakhovsky, vojni analitičar i glavni urednik časopisa Arsenal of the Fatherland.

Prikazivanje ostataka raketa i bespilotnih letelica koje su pogodile objekte naftnog postrojenja Abqaiq i Khurais možda je to dokazalo, ali one su identificirane čim su se prve krhotina raketa pojavile nakon udara.

Iran je razvio takve “krstareće rakete dugog dometa” na temelju sovjetske rakete Kh-55, koje je kupio od Ukrajine početkom 2000-ih, rekao je Murakhovsky.

Ali ni na koji način ne dokazuje da je Teheran imao bilo kakve veze s napadom i da su napadi na saudijska naftna postrojenja bili sa iranskog teritorija.

Unatoč napadu koji su pobunjeni Huti izvršili iz Jemena, Rijad je u srijedu tvrdio da isti nije mogao biti pokrenut s jemenskog teritorija i da je Iran “nesumnjivo sponzorirao” taj napad. Jedan od argumenata bio je da Huti nisu bili sposobni provesti takav napad. Murakhovsky to osporava.

“Nije tajna da Iran isporučuje oružje i vojnu opremu pobunjenim Hutima u Jemenu, a krstareće rakete su mogle biti među tim isporukama” – rekao je.

Ako je to slučaj, takve rakete „nije teško lansirati“, a Hutima nije nije bila potrebna pomoć iranskih specijalaca da sami izvedu napad, rekao je vojni stručnjak.

Trump zna da je napad na Iran loša ideja.

Ono što Saudijsko izvješće u osnovi kaže jest da je “oružje mogao isporučiti, i vjerojatno je to bio Iran”, što je potpuno isti način na koji su Velika Britanija i drugi slali oružje oružje Saudijskoj Arabiji, koje je korišteno u ovom četverogodišnjem ratu protiv Jemena” – rekao je Matthew Gordon-Banks, bivši britanski zastupnik i viši znanstveni suradnik britanske Akademije obrane.

No izlazeći s optužbama protiv svojih glavnih geopolitičkih rivala u Teheranu, Rijad “teži očekivanju da će SAD provesti svoj prljavi posao za njih” – što znači uzvratni udar na Iran.

Međutim, malo je vjerojatno da će ostvariti svoj cilj, jer američki predsjednik Donald Trump zna da “bez obzira na to što njegovi savjetnici kažu, napad protiv Irana mogao bi imati pogubne posljedice širom Zaljeva i širom svijeta”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,