Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAMETNI TELEVIZORI RAZOTKRIVENI: Šalju osjetljive korisničke podatke Facebooku i Netflixu

PAMETNI TELEVIZORI RAZOTKRIVENI: Šalju osjetljive korisničke podatke Facebooku i Netflixu

televizija-podaciStudija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Northeastern i Imperial College London otkrila je da mnogi popularni modeli pametnih televizora, uključujući modele Samsung-a i LG-a, kao i uređaji Roku i Amazon FireTV, šalju osjetljive korisničke podatke oglašivačima

Gore navedeni modeli šalju podatke poput lokacije i IP adrese prema ompanijama Netflix, Facebooku i trećim oglašivačima, piše FT.

Baš kad su kompanije na društvenim mrežama počele mijenjati svoje postupke prikupljanja podataka da bi bolje poštovale privatnost korisnika, sljedeća prijetnja dolazi iz kućanskih aparata i kućanske elektronike (IoT). Pametni televizori postaju sve popularniji u SAD-u.

U nekim slučajevima podaci korisnika šalju se Netflixu iako korisnici nisu imali račun kod njih.

I to nisu samo pametni televizori: također je razotkriveno da i drugi pametni uređaji od zvučnika do kamera šalju korisničke podatke trećim stranama poput Spotifyja.

Gotovo 70% Amerikanaca ima pametni televizor ili uređaj Roku ili Apple TV. Gotovo svi ti uređaji imaju tehnologiju prepoznavanja koja prati ono što gledate i šalje podatke vašim interesima oglašavačima.

U odvojenoj studiji pametnih televizora sa Sveučilišta Princeton, istraživači su otkrili da neke aplikacije koje podržavaju uređaji Roku i FireTV šalju podatke poput specifičnih korisničkih identifikatora trećim stranama, uključujući kompaniji Google.

Amazon je bio jedna od strana s kojima je komuniciralo oko pola uređaja testiranih od strane istraživača na Northeasternu.

“Gotovo pola uređaja u našim testovima slalo je podatke kompaniji Amazon, što to znači da Amazon ima puno informacija o tome što radite s različitim uređajima u vašem domu, uključujući i onima koji se više ne proizvode.” rekao je David Choffnes, informatičar sa Sveučilišta Northeastern i jedan od autora istraživačkog rada.

“Oni također mogu imati veliki uvid u ono što njihovi konkurenti rade.”

Budući da je većina podataka koje su uređaji slali ovim kompanijama šifrirani, u nekim slučajevima istraživači nisu mogli točno reći što se prenosi.

“Oni definitivno mogu vidjeti što korisnik gleda, ali ono što oni točno gledaju ovisi o tome što pametni uređaj šalje” – rekao je Hamed Haddadi, informatičar iz Imperial Collegea i drugi autor rada.

No, stručnjaci upozoravaju: postoji “minimalan nadzor” u pogledu ovih pametnih uređaja. Kao što je upozorio jedan analitičar, “situacija je teška”.

Zato kupci, pripazite..


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,