Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Migracijska kriza 2.0: Grčka na točki prijeloma

Migracijska kriza 2.0: Grčka na točki prijeloma

grcka-migrantiDrastičan porast broja dolazaka migranata u posljednjih nekoliko tjedana doveo je objekt na grčkom otoku Lesbos do ruba propasti i prisilio vladu na hitno djelovanje

Kao rezultat pretrpanosti i pogoršanja uvjeta, Grčka je započela premještati stotine “azilanata” iz svog migrantskog kampa na otoku Lezbosu na kopno.

U ponedjeljak je blizu 1.500 migranata prebačeno iz prihvatnog centra Moria na Lezbosu u migrantske objekte u Solunu, javlja atenska novinska agencija Amma.

Postoji i druga skupina migranata za koje se očekuje da će biti prebačeni u izbjeglički kamp u Nea Kavali u Kilkisu.

Moria je najveći europski migrantski kamp, kapaciteta oko 3.000 ljudi. A sada se u njemu nalazi više od 11.000 migranata i izbjeglica – većinom iz Afrike, Bliskog Istoka i Azije.

U posljednje vrijeme, Grčka bilježi nagli porast broja migranata koji pristižu na njene obale.

Samo u prošlom mjesecu u Grčku je brodom došlo blizu 7000 migranata, što je najveći broj od 2016. godine.

Prošli tjedan je 13 brodica sa oko 540 ljudi na brodu došlo je u Skala Sikamias na otok Lezbos. Ovo predstavlja najveći broj dolazaka migranata u jednom danu od potpisivanja sporazuma EU i Turske.

Unatoč sporazumu između EU i Turske iz 2016. godine koji Europi omogućava da pošalje sve migrante koji na grčke otoke dođu preko Turske, turska vlada nije podržala ovaj pakt. Malo je migranata ikad vraćeno na osnovu sporazuma.

Oštar porast dolazaka ilegalnih migranata u Grčku natjerao je grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa da prošlog petka pozove turskog veleposlanika kako bi “izrazio duboko nezadovoljstvo Grčke”.

U kolovozu, turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu zaprijetio je europskim vladama kada je rekao:

“Suočeni smo s najvećim valom migracija u povijesti. Ako otvorimo vrata, niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci. Savjetujemo im da ne iskušavaju naše strpljenje.”

Grčka predstavlja primarnu točku ulaska u Europu za afganistanske, iračke i sirijske migrante.

Više od polovice od 56.000 migranata koji su se iskrcali na sjevernim obalama Sredozemlja došlo je u Grčku.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,