Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Ujedinjeni narodi napokon ‘propjevali’: SAD, Francuska i Velika Britanija su možda sponzori ratnih zločina

Ujedinjeni narodi napokon ‘propjevali’: SAD, Francuska i Velika Britanija su možda sponzori ratnih zločina

emen-ratSAD, Velika Britanija i Francuska možda su suučesnici u ratnim zločinima u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obavještajne i logističke podrške koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjivanje civila koristi kao ratnu taktiku, objavile su danas Ujedinjeni narodi

Istražitelji UN su predložili da sve države uvedu zabranu na transfer oružja sukobljenim stranama u Jemenu.

„Jasno je da stalno snabdjevanje oružjem strana u sukobu produžava konflikt i produžava patnje jemenskog naroda“, izjavila je na konferenciji za novinare Melisa Parke, stručnjak nezavisnog panela UN.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni akteri koalicije koja se bori protiv pobunjenih Huta koji kontroliraju jemensku prijestolnicu, dva najveća su kupca američkog, britanskog i francuskog oružja, prenosi Reuters.

Istražitelji UN su sastavili tajni spisak osumnjičenih za ratne zločine, a krivica leži na obe strane.

„Nitko, u ovom kontekstu, nije ostao čistih ruku“, rekao je jedan od panelista Charles Garaway.

Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obe strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Izvještaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i UAE da je ubijala civile u zračnim napadima i da im namjerno uskraćuje hranu u zemlji koja se suočava sa glađu.

S druge strane, Huti granatiraju gradove, koriste djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade, dodaje se u izvještaju.

Huti su 2014. iz prijestolnice Sane protjerali jemensku vladu, a sljedeće godine intervenirala je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi na vlast vratila svrgnutu vladu. U sukobima je od tada poginulo na desetine tisuća ljudi.

Sjetite se samo Libije…

(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,