Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Huawei će ove godine vjerovatno zamijeniti Googleov Android s vlastitim mobilnim operativnim sustavom

Huawei će ove godine vjerovatno zamijeniti Googleov Android s vlastitim mobilnim operativnim sustavom

hangmonNovi Huaweijevi telefoni sa novim operativnim sustavom Hongmeng predstavit će se na tržištu u četvrtom tromjesečju, s do nekoliko milijuna jedinica na zalihi

Novi Huaweijev telefon opremljen operativnim sustavom Hongmeng (OS), koji je kineski gigant telekomunikacija razvio da zamijeni Googleov Android, mogao bi se naći u prodaji 2019. godine, prema kineskom izdanju kompanije Global Times.

Najveći svjetski dobavljač telekomunikacijske opreme već testira novi domaći OS na svojim mobilnim uređajima, izvijestili su u nedjelju novine.

Huawei planira ciljati na niže i srednje segmente tržišta pametnih telefona, postavljajući cijenu za novi telefon na oko 2000 yuana (otprilike 290 američkih dolara).

“Novi Huaweijevi telefoni sa sustavom Hongmeng predstavit će se na tržištu u četvrtom tromjesečju, s do nekoliko milijuna jedinica na zalihi” – rekao je izvor za Global Times.

U izvješću se dodaje da se očekuje da će se novi uređaj koristiti u sljedećim vodećim telefonima tvrtke, Mate 30 serije.

Unatoč tome što je tvrtka ranije odbacila mogućnost korištenja samorazvijenog OS-a na pametnim telefonima, izvori su za Global Times rekli da Huawei sada provjerava kompatibilnost sustava Hongmeng s Androidovim aplikacijama.

U lipnju je viša potpredsjednica tvrtke Catherine Chen rekla da firma želi nastaviti koristiti Googleov Android, jer Hongmeng OS sadrži manje kodnih linija od bilo kojeg drugog operativnog sustava za telefon, a uglavnom je namijenjen Internetu stvari (IoT) i industrijskoj upotrebi.

Vijesti o stvaranju vlastitog operativnog sustava kompanije Huawei pojavile su se ubrzo nakon što je američka vlada u svibnju zabranila američkim tvrtkama da prodaju dijelove ili tehnologiju kompaniji Huawei.

Kada zabrana u potpunosti stupi na snagu, Huawei će, između ostalih posljedica, izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama.

Međutim, američkim je tvrtkama dopušteno da nastave prodavati svoju opremu Huaweiu ako to ne potpada pod “veliki nacionalni hitni slučaj”.

Odluka je uslijedila nakon što su se sastali čelnici dviju zemalja, američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping na samitu G20 u Japanu.

Lipanjski sastanak označio je novo primirje u dugotrajnom trgovinskom ratu između Washingtona i Pekinga.

Pauza međutim nije dugo trajala, jer je Trump prošlog tjedna zaprijetio Kini 10-postotnom carinom na otprilike 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u Ameriku od 1. rujna, dodajući da bi uskoro mogao biti i veći.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,