Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IZVJESTITELJ UJEDINJENIH NARODA: Julian Assange će biti ‘mučen’ ako bude izručen SAD-u

IZVJESTITELJ UJEDINJENIH NARODA: Julian Assange će biti ‘mučen’ ako bude izručen SAD-u

assange-macaJulian Assange će najvjerojatnije biti podvrgnut mučenju ako bude izručen SAD-u, upozorio je specijalni izvjestitelj UN-a za mučenje, otkrivajući Assangeove trenutne životne uvjete

Posebni izvjestitelj UN-a za mučenje, Nils Melzer, posjetio je Assangea u zatvoru Belmarsh u Londonu u svibnju s dva medicinska stručnjaka kako bi utvrdio opseg zlostavljanja, kojem je osnivač WikiLeaksa podvrgnut tijekom godina.

Nakon ispitivanja, Melzer je pisao pisma američkoj, britanskoj, ekvadorskoj i švedskoj vladi iznoseći njegove zaključke.

U pismima, objavljenim tijekom vikenda, Melzer je apelirao na vlade Velike Britanije i Švedske da ne predaju Assangea američkom pravosudnom sustavu, gdje će 48-godišnjak vjerojatno biti “mučen”. U isto vrijeme, on traži pošteno suđenje za Assangea od SAD-a.

“S obzirom na snažno uočljive javne i službene predrasude vezane za gospodina Assangea u Sjedinjenim Državama, postoje ozbiljni razlozi za sumnju da će on dobiti pošteno suđenje pred nepristranim pravosudnim tijelom kako to zahtijeva zakon o ljudskim pravima” – napisao je Melzer.

“Naglašavam svoju najozbiljniju zabrinutost ako bi gospodin Assange bio izručen ili na neki drugi način predan Sjedinjenim Državama … bio bi izložen stvarnom riziku od mučenja ili drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne.”

U svojim pismima Melzer je također razotkrio Assangeove zatvorske uvjete.

Prema njegovim opažanjima, novinara drže u ćeliji od 2 X 3 metra, gdje je zatvoren oko 20 sati dnevno. Provodi 30-60 minuta u dvorištu vani, a ostatak vremena (3-4 sata) mu je dopušteno da komunicira s ostalim zatvorenicima.

Assangeu je također onemogućen pristup zatvorskoj biblioteci i teretani, kao i pristup računalu, što “ozbiljno ometa njegovu sposobnost da se adekvatno pripremi za višestruke i složene pravne postupke koji se vode protiv njega.”

Dužnosnik UN-a također je potvrdio pogoršavajuće fizičko i psihičko zdravlje novinara, koji je pokazao “sve simptome tipične za dugotrajno i trajno izlaganje teškom psihološkom stresu, tjeskobi i povezanim mentalnim i emocionalnim patnjama u okruženju koje pogoduju velikim depresivnim i post-traumatičnim situacijama (PTSP).”

Ako Assange ne dobije pristup psihijatru, njegovo se psihičko zdravlje moglo dodatno pogoršati, upozorio je Melzer, naglašavajući da su “Assangeovo zdravstveno stanje i kognitivna i senzorna sposobnost još uvijek značajno narušeni”.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,