Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! » AFERA NA POMOLU: Europska agencija za hranu prikrivala smrtonosne zdravstvene rizike najpoznatijeg svjetskog zaslađivača

AFERA NA POMOLU: Europska agencija za hranu prikrivala smrtonosne zdravstvene rizike najpoznatijeg svjetskog zaslađivača

eu-zasladjivacSvjetski omiljeni umjetni zaslađivači mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene rizike, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Sussex

Oni tvrde da je Europska uprava za hranu neko vrijeme sakrivala alarmantne podatke.

Studija usmjerena na aspartam, umjetni zaslađivač u svijetu koji se koristi u svemu od dijetalnih bezalkoholnih pića pa sve do guma za žvakanje, prodaje se također kao brand pod imenima NutraSweet, Candarel i Equal.

Britanski znanstvenici su analizirali najnovije izvješće o sigurnosti sladila od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Otkrili su da je EU agencija odbacila rezultate brojnih studija koje detaljno opisuju štetne učinke zaslađivača, dok je njihova konačna procjena gotovo u cijelosti usredotočena na pozitivne studije.

Na primjer, od 73 rada koja su smatrala aspartam opasnim, 73 je čak izbačeno iz EFSA-e, dok je 84 posto studija koje ne pružaju dokaze o njihovoj štetnosti utvrđeno kao istinito.

Od 1974. godine, kada je aspartam odobren za konzumaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, studije su tvrdile da je zaslađivač uzrokovao niz zdravstvenih problema, uključujući rak jetre i pluća, oštećenje mozga i razne napadaje.

Međutim, većina zdravstvenih tijela diljem svijeta tvrdi da je zaslađivač siguran za prehranu.

Znanstvenici iz Sussexa vjeruju da mnoge studije koje se smatraju sumnjivima agenciji EFSA daju daleko bolje empirijske dokaze o štetnim učincima zaslađivača od onih na koje se Agencija oslanjala, pa cijelu procjenu smatraju netočnom.

“Ovo istraživanje dodaje težinu argumentu da bi odobrenje za prodaju ili uporabu aspartama trebalo obustaviti diljem EU-a, dok se ne provede temeljito preispitivanje” – navodi se u studiji.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,