Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Krvožedni ratni lord Mike Pompeo uvjeren da će Assange biti izručen SAD-u: ‘Mi ćemo mu suditi’

Krvožedni ratni lord Mike Pompeo uvjeren da će Assange biti izručen SAD-u: ‘Mi ćemo mu suditi’

pompeo-assangeAmerički tajnik Mike Pompeo, poznat po ratnohuškačkim potezima američke vlade obećao je da će Amerika suditi Julian Assangeu, pa makar mu to zadnje bilo u životu

Velika Britanija će Sjedinjenim Državama izručiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi mu se sudilo za špijunažu, objavio je u nedjelju ekvadorski dnevni list El Universo prenoseći izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

“Već smo uputili zahtjev i on će biti izručen SAD-u, gdje će mu se suditi”, rekao je Pompeo.

“Ne mogu opširnije komentirati, ali moja vlada misli da je važno da se tog čovjeka koji je izložio svijet opasnosti i ugrozio američke vojnike sankcionira na sudu”, dodao je državni tajnik koji je u subotu razgovarao s predsjednikom Leninom Morenom u prigodi posjeta Ekvadoru.

Britanski državni ministar za Europu i za Amerike Alan Duncan rekao je međutim, u prigodi posjeta Ekvadoru prije tjedan dana, da Assange neće biti izručen zemlji u kojoj mu prijeti smrtna kazna.

SAD je optužio Juliana Assangea za špijunažu i zatražio njegovo izručenje.

Saslušanje u vezi s tim zahtjevom održat će se krajem veljače 2020. u Velikoj Britaniji.

Američko savezno pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine za koje se može izreći smrtna kazna, pa tako i za špijunažu, navodi specijalizirana mrežna stranica Informativni centar za smrtnu kaznu.

Assange trenutno služi 50-tjednu kaznu zbog kršenja uvjeta jamčevine, nakon što je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj na ispitivanje o navodnom silovanju.

Utemeljitelj WikiLeaksa te optužbe odbacuje i tvrdi da je suđenje u Švedskoj samo krinka za pokušaj da ga se izruči SAD-u koji mu želi suditi po 18 točaka jer je objavio više milijuna tajnih dokumenata koji su pokazali način rada američke vojske u Iraku i Afganistanu.


(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,