Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Sunčeva energija 24 sata dnevno: Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru

Sunčeva energija 24 sata dnevno: Kina planira izgraditi prvu solarnu elektranu u svemiru

svemir-satelitOčekuje se da će se testiranje ove tehnologije obaviti između 2021. i 2025. godine u stratosferi prije nego što će se do 2030. godine u svemir poslati megavatni solarni uređaj

Utrka za kolonizacijom svemira se zahuktava, a tradicionalni igrači poput Sjedinjenih Američkih Država i Rusije stalno su ostavljeni u pozadini od strane novo pridošlih zemalja poput Kine i čitav niz neovisnih tvrtki koje očajnički žele biti na začelju kako bi ispunili svoje planove.

Kineski golemi godišnji proračun od 8 milijardi dolara za istraživanje svemira znači da je on drugi po redu iza SAD-a u smislu sredstava dostupnih za pobjedu u ovoj utrci, a azijska velesila je već postigla neke nevjerojatne podvige u svemiru.

Zemlja je nedavno učvrstila svoj ugled istraživača svemira na koji treba računati jer je prva zemlja koja se uspješno spustila na takozvanoj “tamnoj” strani mjeseca.

Sada je obećala postati prva zemlja koja će izgraditi svemirsku stanicu koja ima praktičnu vrijednost – izgradnjom prve solarne elektrane u svemiru.

Istraživači kompanije China Academy of Space Technology Corporation kažu da bi ova solarna stanica mogla pružiti “neiscrpan izvor čiste energije za ljude.”

Potraga za obnovljivom energijom se diže na nove visine

Kao što je izvijestio britanski Daily Mail, planirana solarna svemirska stanica bila bi u potpunosti pogonjena suncem i pretvarala bi sunčeve zrake u električnu energiju, koju bi zatim proslijedila na Zemlju. To bi osiguralo “gotovo stalnu opskrbu energijom” našeg planeta.

Kina već testira tehnologiju za ovu svemirsku postaju u manjem opsegu.

Kako piše Daily Mail, očekuje se da će se testiranje ove tehnologije obaviti između 2021. i 2025. godine u stratosferi prije nego što će se do 2030. godine u svemir poslati megavatni solarni uređaj, navodi se u izvješću o znanosti i tehnologiji.

Buduće misije bit će veće i učinkovitije, tvrde planovi Kineza.

Eksperimentalna baza za testiranje već je uspostavljena u zapadnom gradu Chongqingu koja radi na projektu.

Međutim, postoje praktična pitanja koja treba prevladati, uključujući težinu predložene solarne svemirske stanice.

Istraživači proučavaju može li tvornica u svemiru pomoću robota i tehnologije 3D printanja izgraditi elektranu u svemiru, izbjegavajući potrebu lansiranja teške konstrukcije sa zemlje.

Međutim, uzvišeni kineski planovi tu ne prestaju. Kina je također najavila namjeru izgradnje baze na Mjesecu uz pomoć tehnologije 3D printanja.

Kineska svemirska agencija se planira vratiti na Mjesec prije kraja ove godine, a daljnje tri misije pobliže će ispitati mogućnost izgradnje baza.

Dok planovi Kine izgledaju uzbudljivo na površini, oni također izazivaju zabrinutost. Zemlja nije baš model tolerancije i otvorenosti, a postoje stvarni strahovi da će kineska vlada iskoristiti svoju solarnu svemirsku stanicu da špijunira Zemlju. Tako tvrde Amerikanci.

Još jedna briga je činjenica da bi se mikrovalna ili laserska zraka koristila za prijenos struje iz stanice natrag na Zemlju. Znanstvenici su izrazili zabrinutost da će naš planet biti podvrgnut konstantnom mikrovalnom zračenju na ovaj način.

Uzimajući sve u obzir, dopuštajući Kini da preuzme kontrolu nad svemirom možda ipak nije tako dobra ideja, navodi američka vlada.

Znači, osuđeni smo na propast zbog nemogućnosti napretka kojeg koče politički sukobi. Što reći?


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,