Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Većina američkih ratnih veterana misli da američki ratovi promjene režima na Bliskom istoku nisu vrijedni ratovanja

Većina američkih ratnih veterana misli da američki ratovi promjene režima na Bliskom istoku nisu vrijedni ratovanja

vojska-vrataAmerički veterani su jednako umorni od ratova kao i opća javnost, prema nedavnoj anketi koja je pokazala da gotovo dvije trećine ratnih veterana smatra kako rat u Iraku “nije vrijedan borbe”, a više od polovice misli isto o Afganistanu i Siriji

“Veterani koji su služili u Iraku ili Afganistanu više ne podupiru te angažmane više od onih koji nisu služili u tim ratovima”, izvijestilo je istraživanje Pew Research Centra, objavljeno u srijedu, potvrđujući trend ratnog zamora.

Američki ratni veterani sada vrlo slično misle kao i njihovi civilni sugrađani da je rat u Iraku bio promašaj, s obzirom na troškove u odnosu na koristi za SAD, a 64 posto ih je reklo da se taj rat nije uopće isplatio.

Dok se rat u Iraku završio 2011. godine, obnovljen je, poput zombija, nedugo nakon što su vojnici razmješteni u borbu protiv Islamske države (ISIS).

Afganistan je dobio nešto povoljnije kritike, iako je 58 posto veterana i dalje smatralo da je to najdulji rat u povijesti SAD-a i da je bio besmislen.

Njihovi odgovori bili su skoro pa identični sa odgovorima civila koje je ispitivao Pew.

Predsjednik Donald Trump je nedavno smanjio količinu podataka koje je Pentagon objavio u vezi sa sukobom jer su afganistanski talibani postupno ponovno zauzeli više od pola teritorija zemlje.

Sve veći prezir prema ratovima za promjenom režima proširio se i na Siriju, gdje su SAD intervenirale 2014. i još uvijek su tamo unatoč obećanjima predsjednika Donalda Trumpa da će se Amerika povući.

Pedeset pet posto veterana izjavilo je da američki rat u Siriji nije vrijedan truda, a 58 posto njihovih civilnih kolega također se složilo s tim.

Dok SAD nikada nisu službeno objavile rat Siriji, one je tamo poslale više od 2.000 vojnika i izgradile mrežu baza koje su postale rasprostranjene tek kada je Trump najavio konačno povlačenje.

Iako su mišljenja anketiranih veterana ostala uglavnom konstantna bez obzira na to kada i koliko dugo su služili američkoj vojsci, podjela između političkih stranaka bila je oštra, sa tri puta više republikanskih veterana (45 posto) nego demokratskih koji vjeruju da je rat u Iraku vrijedan pothvat.

Samo dva puta više republikanaca (46 posto) podržalo je rat u Afganistanu nego demokrata, a dvostruko više republikanaca (54 posto) smatralo je da je sirijska kampanja vrijedna ratovanja.

Međutim, mnoštvo veterana obiju strana odobrilo je Trumpovo djelovanje kao glavnoga zapovjednika, iako je nešto manje od polovice smatralo da je njegova politika učinila vojsku jačom – što je pozitivnije stajalište prema predsjedniku od onoga koje drži javnost.

Što se tiče “terora”, čini se da pobjeđuje: izvješće prošle godine pokazalo je da se broj islamističkih militanata koji djeluju širom svijeta učetvorostručio od 11. rujna 2001. godine, kada je Amerika započela “Rat protiv terorizma”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,