Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Sada je i službeno: Počinje ‘bitka za Arktik’, Amerika ulazi sa 750 milijardi dolara

Sada je i službeno: Počinje ‘bitka za Arktik’, Amerika ulazi sa 750 milijardi dolara

ledolomac-arktikSenat SAD je odobrio da Pentagonu izdvoji 750 milijardi dolara za izgradnju nove strateške vojne luke na Arktiku sa ciljem da se pruži otpor Rusiji u toj regiji

Strateški položaj, ogromne količine rude i minerala i Sjeverni ledeni ocean kao jedna od najkraćih trgovinskih ruta čine Arktik vrlo interesantnom lokacijom za mnoge zemlje.

Međutim, ocjenjuje se da suprotstavljanje Rusiji tek tako neće biti moguće, jer SAD trenutno ima samo jedan ledolomac koji je u funkciji, dok ih Rusija ima na desetine.

Upravo je zato Washington već potrošio oko 750 milijuna dolara na razvoj i izgradnju novih ledolomaca, a u planu je da se naprave još dva takva broda.

Podsjeća se da je u svibnju ove godine savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao da je neophodno zagospodariti Arktikom kako bi se smanjio utjecaj Rusije i Kine u toj regiji.

Stoga i postoji opasnost, dodaje se, da će Arktik postati glavni razlog novih konflikta u 21. stoljeću.

(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,