Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Grad na Floridi platio 462.000 dolara za otkupninu nakon što je hakerski napad osakatio gradsku infrastrukturu

Grad na Floridi platio 462.000 dolara za otkupninu nakon što je hakerski napad osakatio gradsku infrastrukturu

lake-floridaCyber-kriminalci su ponovo napali gradsku infrastrukturu jednog grada u Americi, ovaj put u malom gradu Floridi koji se zove Lake City, navodi portal WSJ

Grad je pristao platiti otkupninu u iznosu od nekoliko stotina tisuća dolara nakon što je “ransomware” napad osakatio njegove sustave.

Vijeće Lake Cityja odobrilo je tu mjeru tijekom hitnog sastanka u ponedjeljak navečer i platit će oko 462.000 dolara putem Bitcoin-a, putem gradskog osiguravatelja.

Ova isplata uslijedila je nakon sličnog incidenta u gradu Riviera Beach, gradu od 34.000 stanovnika blizu West Palm Beacha, gdje je gradsko vijeće odobrilo sličnu isplatu od 600.000 dolara.

Događaj u Lake Cityju započeo je 10. lipnja s onim što je grad opisao kao “trostruku prijetnju” zlonamjernim napadom, a zatim je prošlog tjedna eskalirao sa potražnjom za otkupninom, navodi se u priopćenju.

Napad je uništio e-poštu i otežao gradske usluge, a ljudi su morali privremeno plaćati račune za komunalne usluge na terminalima u policijskoj postaji, rekao je gradski upravitelj.

Napad je uključivao varijantu “ransomware” otkupnine koja se zvala Ryuk i koja je poznata po velikim zahtjevima za otkupninu.

Hitne službe nisu pogođene. Međutim, vlasti u Lake Cityju zabrinute su da neće više moći pristupiti šifriranim datotekama kao što su uredbe, javni zahtjevi i informacije o korisnicima javnih usluga.

Ovo su događani koji nam pokazuju da sve sofisticiraniji hakeri ciljaju gradove sa zastarjelom IT infrastrukturom i traže otkupninu za znatne iznose. I uspjevaju.

Otkupnina grada Riviera Beacha je oko 12 puta veća od otkupnine “ransomwarea” koju je Atlanta odbila platiti prošle godine.

Ovi zahtjevi postaju sve češći i rastu u veličini. Današnja otkupnina od šest znamenki prije nekoliko godina prosječno je iznosilo samo nekoliko tisuća dolara.

Napadači redovito hakiraju tvrtke i gradove iskorištavajući ranjivosti putem zlonamjernih privitaka e-pošte i tražeći plaćanja ključeva za dešifriranje.

Napadi se događaju “svaki dan i mnogi nikada nisu objavljeni”. Lokalne vlasti su posebno ranjive ako im nedostaju sredstva za ažuriranje infrastrukture i ulaganje u sigurnost.

Michael Tanenbaum, šef odjela Sjeverne Amerike na području internetske i profesionalne odgovornosti u osiguravajućem gigantu Chubb, rekao je: “Vidimo povećanu učestalost napada prema općinama i gradovima.”

FBI savjetuje da se hakeri ne plaćaju, tvrdeći kako nema jamstva da će objaviti podatke i da bi žrtve mogle postati osjetljive na buduće napade.

No, neke žrtve nemaju izbora: na primjer, u ožujku, u okrugu Jackson, grad Georgia je platio 400.000 dolara nakon što je shvatio da je internetski napad ugrozio njihove sigurnosne kopije.

Joe Helfenberger, gradski menadžer u Lake Cityju, je rekao: “Mislio sam da imamo podršku, ali očito nismo imali dovoljno dobre podrške za ovakav napad. Srećom, imali smo sve financijske podatke ispravno pohranjene izvan mjesta, tako da to nije utjecalo, ali gotovo sve ostalo je bilo.”

Isplate su ohrabrile hakere da podignu svoje zahtjeve. Ponemon je rekao: “To bi moglo objasniti zašto se otkupnina povećava: loši momci se mogu izvući s tim.”

Početkom ovog mjeseca detaljno smo opisali sličan “ransomware” napad na grad Baltimore. Dužnosnici su procijenili da će napad, gdje je Baltimore odbio platiti otkupninu u iznosu od 76.000 dolara, umjesto toga koštati grad oko 18 milijuna dolara u IT troškovima i izgubljenim prihodima.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,