Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Rusija i Kina se složile da će znatno povećati trgovinu u rubljama i juanu na štetu američkog dolara

Rusija i Kina se složile da će znatno povećati trgovinu u rubljama i juanu na štetu američkog dolara

dolar-pucanjeMoskva i Peking su potpisali međuvladin sporazum o prelasku na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini i potaknuli međudržavna financijska plaćanja do 50 posto u naporu naporima odmicanje od američkog dolara

Dokument su ranije u lipnju potpisali ruski ministar financija Anton Siluanov i čelnik Narodne banke Kine Yi Gang, prenosi dnevnik Izvestia.

Moskva i Peking trenutno razvijaju nove mehanizme prekograničnih plaćanja između ruskih i kineskih tvrtki, piše list, pozivajući se na pismo zamjenika ministra financija Sergeja Storchaka Anatoliju Aksakovu, čelniku Odbora za financijsko tržište Državne dume (donji dom) ruskog parlamenta.

Dvije strane mogu riješiti pitanja plaćanja između svojih domaćih valute u tradicionalnom SWIFT sustavu, ruskom Sustavu za prijenos financijskih poruka (SPFS) i Kineskom prekograničnom sustavu međubankarskih plaćanja (CIPS).

Dvije zemlje morat će razviti financijske instrumente valuta rublje i juana kako bi potaknuli trgovinu među zemljama u tim valutama i ublažili rizike od fluktuacija tečaja, kaže Aksakov.

On je dodao da u narednim godinama, udio trgovine u nacionalnim valutama između Rusije i Kine mogao bi se povećati pet puta – sa 10 na 50 posto.

Mehanizam plaćanja u nacionalnim valutama treba biti razvijen do sljedeće godine.

Isprva će na njega preći velike tvrtke s državnom potporom iz sektora kao što su energetika i poljoprivreda.

Trgovina između juana i rublje također će se vršiti na postojećim ugovorima koji predviđaju trgovinu u dolarima.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a bilateralna trgovina premašuje 107 milijardi dolara.

Dvije strane također planiraju udvostručiti sadašnji obujam trgovine u sljedećih nekoliko godina.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,