Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Googleov web preglednik Chrome je ‘postao najveći špijunski softver’

Googleov web preglednik Chrome je ‘postao najveći špijunski softver’

crome-spijunGoogleov Chrome je u suštini špijunski softver prema stručnjaku za tehnologiju Washington Post-a Geoffreyu Fowleru

Fowler je tjedan dana analizirao popularni preglednik i zaključio da “izgleda kao softver za nadzor”

Fowler se od tada prebacio na Mozillu Firefox zbog svojih zadanih postavki privatnosti i kaže da je to bilo lakše nego što se moglo zamisliti.

“Moji testovi Chromea u odnosu na Firefox otkrili su prikupljanje osobnih podataka na apsurdnim razinama.

U tjedan dana web-surfanja na radnoj površini otkrio sam 11.189 zahtjeva za „kolačiće“ koji bi Chrome otvorio na mojem računalu, ali ih je opet preglednik Firefox automatski blokirao.

Ove male datoteke su kukice koje tehnološke kompanije, uključujući i sam Google, koriste za praćenje koje web stranice posjećujete, tako da mogu izgraditi profile svojih interesa, prihoda i osobnosti.

Chrome je uveo praćenje čak i na web-lokacijama za koje smatrate da su sigurne i privatne. Pratio je kolačiće web stranica Aetna i Federal Student Aid za Facebook i Google. Oni su potajno slali tehnološkim gigantima podatke svaki put kad se logirao na stranice osiguranja i banaka, vezano za kredite.

I to nije ni polovica od svega.

“Pogledajte u gornjem desnom kutu preglednika Chrome. Vidite li sliku ili ime u krugu? Ako je tako, prijavljeni ste u preglednik, i tada Google može ciljati oglase prema vašoj web-aktivnosti. Ne sjećate se prijave? Nisam se niti ja. Chrome je to nedavno počeo raditi automatski kada koristite Gmail.” – piše koluminst Washington Posta.

U međuvremenu, Chrome je još gori kada je riječ o mobilnim uređajima – izvješćuje o točnoj lokaciji Android korisnika, osim ako je dijeljenje lokacije isključeno, no u tom će slučaju poslati grube koordinate.

Prema jednoj studiji, kolačići za praćenje trećih strana nalaze se na 92% web stranica.

Washington Post ih na primjer koristi oko 40 – za što je tvrtka rekla da je „to danas prosjek za web stranice vijesti”, i kaže da su dizajnirani kako bi pružili bolje ciljane oglase i pratile izvedbu oglasa.

No, kolačiće možete pronaći i na web-lokacijama koje nemaju oglašavanje.

Mozilla kao poziv u pomoć?

U protekle četiri godine, Firefox preglednik je imao ugrađenu značajku za sprječavanje praćenja tijekom protekle četiri godine u svom “privatnom” načinu pretraživanja.

Ranije ovog mjeseca, Mozilla je aktivirala ovu značajku za normalan način pregledavanja. Iako će se oglasi i dalje pojavljivati, Firefox sada razdvaja kolačiće u stvarnom vremenu kako bi odredio koji su potrebni za ispravno funkcioniranje web stranice koju posjećujete, a koji su kolačići zapravo špijuni.

Apple je počeo blokirati kolačiće na svom Safari mobilnom pregledniku počevši od 2017., koristeći algoritam kojeg tvrtka naziva “inteligentna zaštita za praćenje”.

Chrome u međuvremenu i dalje pozdravlja korištenje kolačića na vašem računalu i telefonu. Međutim, tvrtka je prošlog mjeseca objavila da će zahtijevati kolačiće trećih strana kako bi se bolje identificirali, što će im, navodno, omogućiti primjenu bolje kontrole korisnika.

Sama tvrtka Google, putem svoje tvrtke Doubleclick i drugih tvrtki za oglašavanje, je proizvođač kolačića broj 1. u svijetu.

“Kolačići igraju ulogu u privatnosti korisnika, ali uski fokus na kolačiće zamračuje širu raspravu o privatnosti jer je to samo jedan način na koji se korisnici mogu pratiti na web-lokacijama”, kaže direktor sektora Google Crome, Ben Galbraith.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,