Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: Supersila Indija šalje ratne brodove u Perzijski zaljev usred rastućih napetosti između SAD-a i Irana! Čekaju se još Rusija i Kina

EKSKLUZIVNO: Supersila Indija šalje ratne brodove u Perzijski zaljev usred rastućih napetosti između SAD-a i Irana! Čekaju se još Rusija i Kina

indija-zaljevIndijska mornarica rasporedit će više brodova u Perzijski zaljev i Omanski zaljev, kako bi osigurala “sigurnost” za brodove pod indijskom zastavom koji plove kroz to područje

Odluka je uslijedila nakon višestrukih napada na trgovačke brodove.

Odučivši se za oparaciju “Sankalp” (rezolucija), glasnogovornik indijske mornarice priopćio je u četvrtak da će dva ratna broda biti razmještena radi “pomorske sigurnosti” u problematičnim vodama između Irana, Omana i Saudijske Arabije.

Plovila će biti poduprta zračnim snagama i sredstvima za nadzor.

Brodovi Chennai i Sunayna su raspoređeni u Omanski zaljev i Perzijski zaljev kako bi poduzeli operacije pomorske sigurnosti.

Osim toga, u tom se području također provodi zračni nadzor zrakoplova.

Već zategnuta situacija u Perzijskom zaljevu dramatično se pojačala nakon što su prošlog tjedna u Omanskom zaljevu napadnuta dva naftna tankera.

Iako nisu objavljeni nikakvi konkretni dokazi koji potvrđuju tko je odgovoran, američke vlasti su okrivile Iran za taj incident.

Eskalirajuća situacija na kraju je dovela do toga da je Iran srušio američki bespilotni dron za kojeg se opet ne zna da li je bio u međunarodnom zračnom prostoru ili iranskom zračnom prostoru.

Dokazujući da se ne šale i uzimajući u obzir još uvijek vrlo nestabilnu situaciju, jedno plovilo koje je New Delhi poslao da osigura sigurnost u zaljevu je INS Chennai, nevidljivi raketni razarač koji se smatra jednim od najmoćnijih ratnih brodova u indijskoj floti.

Vode između Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva jedne su od najvažnijih prolaza u svijetu za transport nafte.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,