Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OVO MEDIJI ŽELE DA NE ZNATE: Velika većina odbijenih tražitelja azila ne napuštaju Europu

OVO MEDIJI ŽELE DA NE ZNATE: Velika većina odbijenih tražitelja azila ne napuštaju Europu

azilanti-redVelika većina “tražitelja azila” koji stižu u Europu ne vraćaju se u svoje zemlje nakon što im se odbije zahtjev za azilom, navodi se u novoj studiji

Istraživanje koje je naručila nizozemska vlada proučavali su podatke koje je pratio Eurostat, posebno se usredotočivši na migrante koji su stigli iz Sirije, Afganistana, Iraka, Irana, Somalije i Eritreje između 2013. i 2017. godine, piše Der Morgen.

Otkrili su da se samo jedan na pet odbijenih tražitelja azila vraća u svoju zemlju podrijetla, a mnogi jednostavno odlaze u podzemlje, pokušavaju svoju sreću u drugim zemljama ili žive u centrima za azil dulje vrijeme.

“Ako ti ljudi ovdje imaju velike mreže, lako mogu nestati u sjeni ili u paralelnoj ekonomiji” – rekao je profesor migracijskog prava Dirk Vanheule sa Sveučilišta u Antwerpenu.

Stope povratka u domovine variraju u velikoj mjeri o zemlji, što ukazuje na to da su vladine politike izravno povezane s time da li se migrant vraća u domovinu nakon službenog odbijanja azila.

Otprilike 25 posto “tražitelja azila” koje je Norveška odbila, vraćaju se u domovinu, dok šokantnih 1,1 posto migranta koje je Italija odbila, se vraćaju u svoje domovine.

Samo se 3,5 posto odbijenih podnositelja zahtjeva u Njemačkoj vraća se kući, jer “oni koji su iscrpili sav pravni status mogu nastaviti živjeti u centrima za azil, primati naknadu i proučavati i raditi pod određenim uvjetima” – objašnjava Der Morgen.

“Zemlje poput Norveške, Velike Britanije i Nizozemske imaju politiku obeshrabrenja osoba koje su bez dozvole boravka, primjerice kroz stroge uvjete za stanovanje i zabranama rada i dobrim diplomatskim odnosima sa zemljama podrijetla ilegalnim azilanata.

Nizozemska plaća i karte onima koji se vrate i daje novac za reintegraciju u domovini.”

Stopa povrata odbijenih azilanata u svoje domovine u ostalim zemljama Europe: Španjolska (2,8%), Francuska (5%), Danska (6,2%) i Belgija (6,5%).

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,