Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » ADHD zapravo i ne postoji kod francuske djece – evo zaÅ¡to!

ADHD zapravo i ne postoji kod francuske djece – evo zaÅ¡to!

adhd-dijetePoremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pozornosti, poznat samo kao ADHD, karakterizira poteškoća pri održavanja pozornosti i kontrole kompulzivnog ponašanja kod djece

U SAD-u se ADHD Äesto dijagnosticira kod djece i njime se upravlja lijekovima.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 9,4 posto ameriÄke djece u dobi od dvije do 17 godina ima ADHD – to znaÄi da se oko 6,1 milijuna djece lijeÄi lijekovima kao Å¡to su stimulansi i antidepresivi.

S druge strane, u Francuskoj, gdje je ADHD klasificiran na drugi naÄin, kliniÄari su doÅ¡li do uspjeha u upravljanju simptomima ADHD-a u djetinjstvu kroz holistiÄki pristup.

U usporedbi sa SAD-om, manje od 0,5 posto djece u Francuskoj ima dijagnozu tog poremećaja. Zašto je to tako?

Psihosocijalni pristup naspram farmaceutskog pristupa

KliniÄki psihijatri u SAD-u smatraju ADHD bioloÅ¡kim poremećajem s bioloÅ¡kim uzrocima, pa je preferirani tretman za takvu djecu uz pomoć psihostimulanasa.

MeÄ‘utim, U Francuskoj umjesto da se ADHD klasificira kao bioloÅ¡ka disfunkcija i patologizira ono Å¡to je normalno ponaÅ¡anje u djetinjstvu, kliniÄari se odluÄuju baviti temeljnim uzrocima djetetovog ponaÅ¡anja – ne samo i u mozgu nego i u druÅ¡tvenom kontekstu.

Stoga su njihove preferirane metode lijeÄenja psihoterapija i obiteljsko savjetovanje.

AmeriÄki psihijatri koriste DijagnostiÄki i statistiÄki priruÄnik mentalnih poremećaja (DSM) kako bi klasificirali emocionalne probleme u djetinjstvu, dok francuski psihijatri koriste vlastiti sustav pod nazivom Francuska klasifikacija za mentalne poremećaje djece i adolescenata (skraćeno CFTMEA na francuskom).

CFTMEA se prvenstveno fokusira na psihosocijalne uzroke djeÄjih simptoma, ali DSM zanemaruje te uzroke i potiÄe lijeÄenje.

To navodi ameriÄke kliniÄare da dijagnosticiraju ADHD u velikom broju sluÄajeva i propisuju farmaceutsku intervenciju.

Osim razmatranja Äimbenika u okruženju simptomatske djece, francuski holistiÄki pristup takoÄ‘er omogućuje kliniÄarima da razmotre prehrambene uzroke koji utjeÄu takoÄ‘er na ponaÅ¡anje.

Konkretno, namirnice koje sadrže umjetne boje, odreÄ‘ene konzervanse i alergene mogu uzrokovati simptome ADHD-a kod djece. Potpuno svjesni da prehrambene intervencije ponekad mogu pomoći u rjeÅ¡avanju djetetovih problema u ponaÅ¡anju, francuski kliniÄari radije rade ne samo s djecom, nego i sa roditeljima. To minimizira dijagnozu ADHD-a kod francuske djece.

Francuska djeca se općenito bolje ponaÅ¡aju od ameriÄke djece, a za to bi mogle biti odgovorne razliÄite roditeljske filozofije u SAD-u i Francuskoj.

Francuski roditelji vjeruju u postavljanje pravila i ograniÄenja, te ih primjenjuju od roÄ‘enja njihove djece.

Oni su takoÄ‘er stroži od ameriÄkih roditelja, pogotovo kada je rijeÄ o hrani. Na primjer, francuski roditelji ne dopuÅ¡taju svojoj djeci da jedu grickalice kad god to žele.

Umjesto toga, oni ih uÄe strpljivo Äekati na obroke i ograniÄiti vrijeme obroka na samo Äetiri odreÄ‘ena doba dana.

Prema Pameli Druckerman, ameriÄkoj novinarki i autorici knjige “Bringing up Bebe”, francuski roditelji vjeruju da disciplina u obliku dosljednog nametnutih ograniÄenja Äini djecom sigurnijom.

Oni takoÄ‘er vjeruju da ta ograniÄenja Äine da se dijete osjećaju sretnije. Ukoliko kažete “ne†svojoj djeci i provodite pravilnu disciplinu, roditelji mogu poduÄavati svoju djecu samokontroli.

Djeci koja se uÄe u samokontroli rano u životu ne trebaju lijekovi za kontroliranje svog ponaÅ¡anja. To može biti joÅ¡ jedan razlog zaÅ¡to holistiÄki pristup dobro djeluje na francusku djecu i zaÅ¡to je dijagnoza ADHD-a u Francuskoj vrlo oskudna.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,