Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MAĐARSKA VLADA PORUČILA EUROPI: ‘Obitelji su važnije od gospodarskog rasta’

MAĐARSKA VLADA PORUČILA EUROPI: ‘Obitelji su važnije od gospodarskog rasta’

madjarska-dijeteUslijed pokretanju novog proračuna namijenjenog pružanju potpore obiteljima i zaustavljanju demografskog pada, mađarska vlada priopćila je za portal Breitbart kako vjeruje da su uspješne obitelji važnije za njeno društvo od ekonomskog rasta

Ovog tjedna mađarska vlada – na čelu s premijerom Viktorom Orbanom i njegovom vladajućom strankom Fidesz – uvela je nove mjere koje će, počevši od 2020. godine, financirati novi Akcijski plan za zaštitu obitelji.

Očekuje se kako će se tim planom povećati sredstva za razvoj obitelji za 695 milijuna eura, što će ukupno iznositi gotovo 4,1 milijardu eura za subvencije mađarskim obiteljima.

Novi proračun dolazi nekoliko mjeseci nakon što je premijer Orban najavio da će Mađarska nastojati provesti drastične promjene u kojima bi ženama sa najmanje četvero djece mogla ukinuti porez na dohodak do kraja života.

Dok je razgovarao s Breitbartom iz Londona, vladin je dužnosnik naveo da postoji jasna razlika između pristupa Mađarske prema padu stanovništva i ostalih zapadnoeuropskih partnera, koji umjesto toga često biraju ljude – obično iz zemalja u razvoju.

Glasnogovornik vlade je izjavio: „Europa je na raskrižju. Zapadna Europa nastoji riješiti problem demografije jednostavnim rješenjima koja nude samo kratkoročni uspjeh, ali dugoročno nose katastrofalne posljedice.”

Glasnogovornik stranke Fidesz nastavio je, kazavši: “Mađarska ima dugoročan pristup i odlučuje se za teži put, zbog kojeg bi Europa mogla postati ekonomski snažan i pomlađeni kontinent. Ili potičemo rođenje djece tako što interese obitelji stavljamo u središte politike ili potičemo daljnje migracijske tokove.”

Visok omjer obiteljskih sredstava mađarske vlade prema BDP-u govori da je obitelj stavljena na prvo mjesto ispred gospodarskog rasta na uštrb ekonomskog rasta.

“Naš cilj je zaustaviti demografski pad Mađarske pomoću mjera podrške obitelji” – kazao je glasnogovornik, dodajući: “Ono što nam je potrebno nisu brojevi, nego mađarska djeca: ne nastojimo održati gospodarski sustav, već Mađarsku, mađarski narod i mađarsku povijest; želimo potaknuti razvoj naših obitelji u narednih nekoliko generacija.”

Glasnogovornik je također spomenuo kako Mađarska nastoji uvjeriti druge zemlje u Europi da uspostave snažnije obiteljske politike.

„Dakle, neprijateljstvo prema programu poticaja za rađanje djece proizlazi iz činjenice da oni koji žele riješiti europske demografske probleme kroz migraciju preziru obiteljsku politiku. Obrnuto je također istina: mi koji želimo riješiti probleme Europe i naše zemlje kroz obiteljsku politiku, gnušamo se migracije“ – objasnio je.

Italija – sa svojim nacionalnim populističkim ministrom unutarnjih poslova i de facto vođom Matteom Salvinijem – jedna je zapadnoeuropska zemlja koja je nastojala oponašati mađarsku obiteljsku politiku.

Salvini je jasno izjavio da snažno podupire politiku za obitelj, a on ne govori samo o tome. Njegova stranka Liga predložila je zakone koji će talijanskim obiteljima s najmanje troje djece pružiti besplatne površine ruralnog zemljišta za pomoć u ponovnom naseljavanju ruralnih područja, izvijestila je talijanska novina La Stampa.

Mađarska politika povećanja državnih izdataka za obitelji u velikoj je suprotnosti sa zemljama poput Njemačke koje su preuzele preveliki broj migranata. U 2018. godini njemački izdaci za tražitelje azila dostigli su 23 milijarde eura – što je rekordna povijesna razina.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,