Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON GODINA ŠUTNJE NAPOKON PROGOVORILI: Danski ministar priznao kako su ‘migranti kriminalci veliki problem’ u zemlji

NAKON GODINA ŠUTNJE NAPOKON PROGOVORILI: Danski ministar priznao kako su ‘migranti kriminalci veliki problem’ u zemlji

danska-imigrantiObranivši nedavno usvojene mjere usmjerene na pojednostavljenje i olakšavanje deportacija, danski ministar pravosuđa Søren Pape Poulsen iz Konzervativne narodne stranke priznao je kako se zemlja suočava sa “velikim problemom” vezanim za migrante kriminalce

Izjave ministra Poulsena prate nedavno objavljene rezultate studije koja je pokazala da su somalski migranti najveća pojedinačna strana zajednica u Danskoj koja je najčešće osuđena za nasilna kaznena djela, sa 916 osuđujućih sudskih presuda između 2014. i 2018. – što je 3,6 puta veća vjerojatnost da će počiniti nasilna djela nego autohtoni Danci iste dobi i dohotka, navodi se u izvješću danskog lista BT.

Slijedeći Somalijce sa najnasilnijim kaznenim djelima su Iračani i Turci.

Za razliku od mnogih svojih zapadnoeuropskih kolega, danski političari nisu pokušali sakriti taj problem.

“Vaši podaci jasno pokazuju da postoji veliki problem sa migrantima kriminalcima koje ne bismo trebali imati u našem društvu” – kazao je ministar pravosuđa dok je do nedavno branio migracijsku politiku danske vlade.

Poulsen je također spomenuo da je nedavno predložio prijedlog zakona u danskom parlamentu koji bi omogućio sucima da migrantima koji se nisu pojavili na suđenju izda sudski nalog za deportaciju.

“Pooštrili smo pravila o protjerivanju kako bismo lakše protjerali strance” – kazao je.

Novoizabrani zastupnik u Parlamentu Peter Kofold iz populističke Danske narodne stranke također je komentirao statističke podatke koji su pokazali da su somalski migranti osuđeni za 1.111 zločina u proteklih pet godina.

“Ovo su prilično stravični brojevi, oni koje je list BT otkrio. Oni podupiru ono što mi, Danska narodna stranka, već godinama ističemo, da u Danskoj imamo velike probleme sa imigracijom iz brojnih zemalja u Africi i na Bliskom istoku“ – kazao je Kofod.

“To je tragično i na to moramo odgovoriti. Moramo to učiniti tako što ćemo ljude vratiti kući i ne primati nove. To mora biti pouka nakon mnogo godina kada su Danska i ostatak Zapadne Europe primali previše imigranata sa određenih područja” – dodao je Kofod.

Godine 2018., danski ministar za migracije Inger Stojberg izravno se obratio somalskim migrantima u Danskoj, ohrabrujući ih da se vrate u svoju domovinu i obnove ju govoreći: „Ako više ne trebate našu zaštitu i vaš život i zdravlje više nisu ugroženi u vašoj domovini, posebice u Somaliji, naravno, morate se vratiti kući i obnoviti zemlju iz koje ste došli.”

Pojedinci iz danske Socijalno-liberalne stranke imaju slične stavove i tvrde da strani kriminalci moraju napustiti Dansku. Lotte Rod, pravni izvjestitelj stranke, izjavio je kako je “užasno” da se takve vrste zločina ponavljaju u Danskoj.

“Problem je, međutim, da postoje zemlje, u koje ne možemo deportirati ljude. To se, na primjer odnosi na Somaliju i Siriju” – spomenuo je Rod.

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen također je razmotrio to pitanje, rekavši da, iako bi više volio da somalijski migranti napuste zemlju sami, ne isključuje mogućnost prisilnih deportacija.

Prema statistici Danske, od 2019. godine, gotovo 800.000 – više od 13 posto – od ukupno 5,8 milijuna stanovnika Danske činili su imigranti i njihovi potomci. Od tih 800.000 migranata, 500.000 su bili nezapadni imigranti.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,