Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » MEDICINSKI FAKULTET I CIJELA DRŽAVA U PANICI: U Split stiže najgori protivnik cijepljenja na svijetu

MEDICINSKI FAKULTET I CIJELA DRŽAVA U PANICI: U Split stiže najgori protivnik cijepljenja na svijetu

andrew-cijepljenejSplit će u subotu, 8. lipnja, ugostiti Andrewa Wakefielda, britanskog protivnika cijepljenja

Početkom lipnja u Split dolazi Andrew Wakefield, jedan od zagovornika otpora cijepljenju. O dolasku kontroverznog liječnika, kojemu je oduzeta licencija, oglasio se Medicinski fakultet u Splitu.

U Splitu će se 8. lipnja održati mirno okupljanje roditelja i djece povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom. Okupljanje organizira Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA), a kao poseban gost najavljen je Andrew Wakefield.

Wakefield je gastroenterolog koji je još 1998. godine prvi posumnjao da cjepivo MMR za ospice, zaušnjake i rubeolu ima veze s autizmom, čiji se prvi simptomi pojavljuju u vrijeme kada se dobiva cjepivo, odnosno kada je dijete staro između 12 i 15 mjeseci.

Njegova je teorija pobijena, a njemu je zabranjeno bavljenje medicinom. Pojavom društvenih mreža Wakefieldova se teza ponovno aktualizirala.

Cjepivom iskorijenjene velike boginje

O dolasku Andrewa Wakefielda oglasio se splitski Medicinski fakultet izrazivši zabrinutost zbog njegovih dosadašnjih izjava i poruka koje će vjerojatno biti izgovorene i u Splitu.

‘Upoznati smo s radom spomenutoga gosta te želimo upozoriti javnost da je velik dio njegova dosadašnjeg rada bio upitan. Neki njegovi rezultati i zaključci jasno su prikazani neutemeljenima te mu je zbog toga oduzeta licencija za samostalni liječnički rad, a rezultati njegovih istraživanja povučeni su iz časopisa koji su ih objavili i opisani kao ‘potpuna laž’. Nažalost, dio javnosti i dalje vjeruje u izjave i tvrdnje koje iznose gospodin Wakefield i njegovi suradnici’, upozorava Fakultet.

Ističu da je ‘cijepljenje jedna od najboljih i najvrjednijih metoda sprječavanja i kontrole zaraznih bolesti i njihovih posljedica koje su ikada razvijene’ i navode da su upravo cijepljenjem iskorijenjene velike boginje. Dodaju i da je, zahvaljujući cjepivu, medicina nadomak iskorjenjivanju dječje paralize.

Nijedna metoda u medicini nije savršena

Prije ere cijepljenja vjerojatnost da će dijete doživjeti peti rođendan iznosila je samo 60 posto, kažu s Medicinskog fakulteta u Splitu. ‘Pri tome naglašavamo da nijedna metoda u medicini nije savršena, pa tako potvrđujemo i jasno govorimo o postojanju nuspojava cijepljenja, ali ni u kom slučaju nuspojava kakve opisuje gospodin Wakefield”, stoji u njihovoj objavi.

‘Odbacivanje cijepljenja vraća nas u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti i njihovih posljedica’, upozorili su medicinari sa splitskog fakulteta.

Medicinski fakultet u Splitu apelira ne samo na Splićane nego i na građane cijele Hrvatske da i dalje ‘podupiru rad zdravstvenog sustava koji je utemeljen na provjerenim i provjerljivim dokazima, sudjeluju u cijepljenju kao mjeri kontrole zaraznih bolesti te u čim manjoj mjeri oblikuju svoje ponašanje na neutemeljenim tvrdnjama i lažnim spoznajama’.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


(dnevnik.hr)

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,