Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » SVE VIŠE DRŽAVA ODBACUJE DOLAR: Još dvije zemlje se pridružile globalnom lovu na zlato – Srbija i Filipini

SVE VIŠE DRŽAVA ODBACUJE DOLAR: Još dvije zemlje se pridružile globalnom lovu na zlato – Srbija i Filipini

zlato-rezerveJoš dvije zemlje, Srbija i Filipini, povećale su svoje nacionalne zlatne rezerve. Oni slijede globalni trend drugih središnjih banaka koje akumuliraju zlatne poluge u potezu koji se smatra odmakom od američkog dolara

Beograd će do kraja ove godine povećati zlatne rezerve s 20 na 30 tona, priopćila je srpska medijska kuća Večernje novosti. U izvješću se navodi kako zemlja planira povećati svoje zalihe na 50 tona do kraja 2020. godine kao sigurnosnu financijsku mjeru. Statistika Narodne banke Srbije pokazuje da su devizne rezerve trenutno na razini vrijednosti od 11 milijardi eura.

Odluka o povećanju zlatnih rezervi zabilježena je, kako se izvješćuje, nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom MMF-a. Predstavnici fonda kazali su predsjedniku da će odobriti kupovinu zlata Beogradu ako se uklopi u strategiju povećanja deviznih rezervi Srbije.

Središnja banka Filipina objavila je prošle srijede kako je usvojen zakon kojim se male rudarske kompanije oslobađaju poreza na transakcije i porez na dohodak. Taj je potez objašnjen kao način povećanja deviznih rezervi zemlje i sprječavanja krijumčarenja zlata.

Prema Reutersu, male rudarske kompanije su pronašle način da zaobiđu poreze uvedene 2011. godine prodajom zlata na crnom tržištu.

Zakon im daje pravo prodati sve proizvedeno zlato središnjoj banci zemlje po cijenama na svjetskom tržištu. Filipinske zlatne rezerve ostale su nepromijenjene na oko 198 tona i u prvom tromjesečju 2019. i u četvrtom tromjesečju 2018. Zlato čini gotovo deset posto deviznih rezervi zemlje od 83,96 milijardi dolara krajem travnja.

Zemlje širom svijeta gomilaju zlatne poluge u pokušaju diverzifikacije deviznih rezervi daleko od američkog dolara.

Prema podacima organizacije World Gold Council (WGC), ukupna neto kupnja od strane središnjih banaka dosegla je najvišu razinu, u smislu neto kupnje u prvom tromjesečju, od 2013. godine. Kupnje su porasle za 68 posto u odnosu na prethodnu godinu na 145,5 tona u svijetu, podaci su pokazala.

Globalni trend vodile su Rusija i Kina. Ranije ovog mjeseca, WGC je izvijestila da je neto otkup zlata od strane ruske središnje banke najviši u prvom tromjesečju 2019. godine. Zemlja je kupila 55,3 tone, čime su ruske zlatne rezerve narasla na 2.168,3 tone, čime je Rusija postala najveći kupac ovog svjetskog plemenitog metala.

U isto vrijeme, Moskva je drastično smanjila svoje udjele u američkoj blagajni u sklopu planova de-dolarizacijskih zemlje. Šesti najveći svjetski vlasnik zlata, Kina, kupila je 33 tone zlata u prvom tromjesečju ove godine.

Indija je slijedila vodeću poziciju, kupivši do sada 8,2 tone žutog metala. 2018. godine je Indijska banka navodno kupila 42,3 tone zlata. Indija trenutno drži 608,7 tona žutog metala koji čini oko sedam posto deviznih rezervi zemlje.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,