Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIKA TRAŽI 170 GODINA ZATVORA ZA OTKRIVANJE ISTINE: Objavljeno 17 optužnica protiv Julian Assangea na temelju Zakona o špijunaži

AMERIKA TRAŽI 170 GODINA ZATVORA ZA OTKRIVANJE ISTINE: Objavljeno 17 optužnica protiv Julian Assangea na temelju Zakona o špijunaži

wiki-assangePrijeti li mu smrtna kazna? Assange će, kako stvari stoje, postati prvi novinar koji će biti osuđen na temelju Zakona o špijunaži

Savezna velika porota najavila je 17 dodatnih optužbi prema Zakonu o špijunaži protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji i čeka na izručenje

Nova optužnica, objavljena u četvrtak, odnosi se na američke dokumente WikiLeaks objavljene 2010. godine, a tvrdi da je Assange otkrio imena pojedinaca koji su radili s američkom vladom, čime je ugrozio njihove živote.

“U optužnici koja je poništena navodi se da je Assangeu bio suučesnik Chelsea Manning, bivši obavještajni analitičar u američkoj vojsci, koji je sudjelovao u nezakonitom pribavljanju i otkrivanju povjerljivih dokumenata vezanih uz nacionalnu obranu” – navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

“Odjel ozbiljno shvaća ulogu novinara u našoj demokraciji i na tome vam zahvaljujemo. Politika odjela nije i nikada nije bila usmjerena na izvješćivanje. Ali Julian Assange nije novinar“ – rekao je John Demers, šef Odjela za nacionalnu sigurnost DOJ-a.

Nove optužbe proširuju izvornu optužnicu za urotu i hakiranje računala američke vlade, priopćeno je u ožujku, prije Assangeova uhićenja u Londonu. On je suočen sa kaznom do 10 godina zatvora u svakoj optužbi, povrh još pet optužbi iz prethodne optužnice, ako bude osuđen.

Chelsea Manning, bivši vojnik američke vojske koja je dostavljala dokumente i vojne dokumente State Departmenta, je osuđena također od strane velike federalne porote u Virginiji, jer je odbila svjedočiti protiv Assangea.

Ona je trenutno u zatvoru, i suočena je sa neodređenim zatvorom zbog nepoštivanja suda. Nije bilo naznaka da je Manningova na bilo koji način uključena u nove optužbe.

Assange je proveo gotovo sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, gdje je 2012. godine zatražio utočište, vjerujući – ispravno, kako se ispostavilo – da bi tvrdnje o seksualnom napadu protiv njega u Švedskoj bile izgovor da ga uhapse i izruče SAD-u.

Međutim, nakon što je nova ekvadorska vlada postigla sporazum s SAD-om, njegov azil je ukinut, a britanska policija ga je u travnju nasilno izvacila iz veleposlanstva.

Ekvador je također zaplijenio sve osobne stvari Julian Assangea i navodno će ih predati SAD-u, odbacujući zahtjeve njegovih odvjetnika ili osoblja WikiLeaksa da ih dobije.

Assange se trenutno nalazi u zatvoru u Belmarshu izvan Londona, služeći svoju 50-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog kršenja britanske jamčevine tražeći azil u Ekvadoru, te čeka saslušanje o zahtjevu za izručenje SAD-a.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,