Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » OTKRILA NOVA ANKETA: Gotovo dvije trećine Amerikanaca se protivi ratu i invaziji SAD-a na Iran

OTKRILA NOVA ANKETA: Gotovo dvije trećine Amerikanaca se protivi ratu i invaziji SAD-a na Iran

rat-iranZnatna većina građana SAD-a protivi se ideji preventivnih napada na Iran i masovno ne odobrava Trumpovu politiku prema Islamskoj Republici, pokazalo je novo istraživanje dok napetosti u Zaljevu nastavljaju rasti

Oko 60 posto Amerikanaca vjeruje da SAD kao prvo ne bi smjele napadati iranske oružane snage, dok je 12 posto podržalo provedbu preventivnog napada, navodi se u anketi Reutersa i agencije Ipsos.

Opet s druge strane 53 posto odraslih Amerikanaca misli na Iran kao na “ozbiljnu” ili “neposrednu” prijetnju.

Ta brojka, koju su previdjeli mnogi mainstream mediji, bila je gotovo jednaka broju američkih odraslih građana (51 posto) koji su vjerovali da će njihova zemlja u narednih nekoliko godina krenuti u rat protiv Irana.

Živci u nemirnoj regiji Perzijskog zaljeva su sve više na rubu od prošlog tjedna nakon što je Donald Trump poslao velike prijetnje Iranu putem Twittera, rekavši da ako dođe do sukoba sa SAD-om, to bi značilo „službeni završetak Irana.”

Tijekom dvije godine svog mandata, on je također napustio Nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je postignut teškom mukom i ponovno nametnuo opsežne sankcije iranskoj ekonomiji.

Opet gledajući sa druge strane, skoro polovica (49 posto) Amerikanaca je nezadovoljna Trumpovim odnosom prema Iranu.

Napetosti između SAD-a i Irana potaknute su nizom američkih vojnih operacija ovog mjeseca. Pentagon je već poslao napadačku skupinu nosača zrakoplova, eskadrilu bombardera B-52 i bateriju raketa Patriot na Bliski istok, što je izazvalo strah od sukoba.

Iran je bio skeptičan glede spremnosti SAD-a da se uključi u sveobuhvatni vojni sukob, rekavši da u Washingtonu nedostaje i politička volja i vojna sredstva.

U međuvremenu, Teheran je izjavio da, iako ne želi rat, ostaje spreman za svaku mogućnost.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,