Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » PROCURILO IZVJEŠĆE: Amerika šalje 120.000 vojnika na Bliski istok kako bi donijela ‘demokraciju’ Iranu?!

PROCURILO IZVJEŠĆE: Amerika šalje 120.000 vojnika na Bliski istok kako bi donijela ‘demokraciju’ Iranu?!

amerika-vojskaDonald Trump je, kako se izvješćuje, dobio plan da pošalje oko 120.000 vojnika na Bliski istok kako bi se suprotstavio takozvanoj iranskoj prijetnji, izvijestio je New York Times

Ministar obrane Patrick Shanahan objavio je ažurirani vojni plan na sastanku Trumpovih sigurnosnih pomoćnika u četvrtak, kaže publikacija pozivajući se na anonimne izvore unutar Trumpove uprave.

Nekoliko opcija za “rješavanje” vlade u Teheranu u regiji bilo je naznačeno predsjedniku tijekom sastanka, dok je “najviša opcija pozivalo na raspoređivanje 120.000 vojnika, što bi trajalo nekoliko tjedana ili mjeseci” – navodi Times.

Iako je revizija “naručena” od “tvrdolinijaša” koji ne proglašavaju invaziju Amerike na Iran, “razvoj događaja ne odražava utjecaj gospodina Boltona (ratnog huškača), i jednog od najgorih mrzitelja Irana u Trumpovoj upravu” – izvijestio je Times.

Bolton je već dugogodišnji zagovornik upotrebe vojne sile protiv Teherana, te je čak objavio članak u 2015. godini pod naslovom “Top Stop Iran’s Bomb, Bomb Iran.”

Prijedlog za slanje dodatnih pojačanja došao je nakon optužbi od strane državnog tajnika Mike Pompea da se Teheran upustio u „eskalirajući niz opasnih radnji i izjava u posljednjih nekoliko tjedana.”

Da bi se suprotstavio neodređenim prijetnjama, Pentagon je već u regiji rasporedio nosač zrakoplova USS Abraham Lincolnova i napadačke i bombaške vojne skupina, uključujući i teške bombardere B-52s.

Raspoređivanje je uslijedilo točno godinu dana nakon što se Washington jednostrano povukao iz Nuklearnog sporazuma iz Irana 2015. godine (JCPOA), te obnovio sankcije protiv financijskog, naftnog i bankarskog sektora Islamske Republike Irana.

U međuvremenu, Iran je kazao kako će otkazati dio svojih obveza prema nuklearnom sporazumu i pozvao europske potpisnike na rješavanje pritiska Washingtona.

Udaranje američkim sabljama “nastoji povećati sjenu rata”, objasnio je u nedjelju navečer kontraadmiral Hossein Khanzadi, ukazujući kako je američko nakupljanje vojske u regiji “kazališno i beskorisno”.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,