Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Pakistan poziva Facebook da blokira propagandu protiv cjepiva zbog ‘masovne histerije’ i ubojstava osoba koje cijepe djecu

Pakistan poziva Facebook da blokira propagandu protiv cjepiva zbog ‘masovne histerije’ i ubojstava osoba koje cijepe djecu

pakistan-cijepljenjeDok se pakistanski zdravstveni radnici bore za iskorjenjivanje dječje paralize u zemlji, masovna histerija je zahvatila mnoge zajednice zbog vijesti o nuspojavama cjepiva i “zlonamjernim” glasinama koje se dijele na društvenim medijima, što je izazvalo zahtjeve za djelovanjem tehnoloških divova

“Odbijanje cijepljenja djece zbog propagande na Facebooku u vezi s cjepivom pojavljuje se kao glavna prepreka u postizanju potpunog iskorjenjivanja virusa” – kaže Babar Atta, koji pomaže nadgledanje pakistanskog sustava cijepljenja, navodi se u priopćenju koje navodi NDTV.

Atta je zatražio da Facebook “blokira i / ili cenzurira širenje takve propagande protiv cijepljenja”.

Najmanje pet osoba je ubijeno tijekom pobune protiv cijepljenja u travnju. Povoditelj cijepljenja Abdullah Jan (35), ubijen je nedavno, što je peti slučačj ubojstva zdravstvenih djelatnika u razdoblju od mjesec dana.

Rulja je nedavno spalila zdravstveni centar u sjeverozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa i kamenovali su vozila s medicinskim radnicima.

Prema izvještajima, džamije su upozoravale da djeca pate od grčeva, povraćanja i proljeva nakon što su cijepljena “otrovnim” kapima protiv dječje paralize. Te tvrdnje ubrzo su uslijedile glasine o smrti djece kao rezultat cijepljenja.

U provinciji Pešavar, 45.000 djece je hospitalizirano zbog mučnine i vrtoglavice, iako su zdravstveni djelatnici izjavili da nije bilo potvrđenih smrti usred onoga što su opisali kao “masovnu histeriju”.

“Nepovjerenje u jednom segmentu društva, koji odbacuje cijepljenje zbog vjerskih uvjerenja, prenosi se na ostatak zemlje, što se u prošlosti nije događalo” – dodao je Atta.

Samo u Islamabadu zabilježeno je oko 10.000 odbijanja cijepljenja dnevno, što je ogroman porast, sa samo nekoliko stotina slučajeva odbijanja u prethodnim kampanjama.

Napori za cijepljenje su godinama opterećeni nepopustljivim otporom određenih elemenata društva, osobito nakon lažnog cijepljenja koje je CIA organizirala kako bi pomogla u pronalaženju bivšeg vođe Al-Qaede Osame Bin Ladena u Abbottabadu 2011. godine.

Zbog toga su tisuće roditelja odbile cijepiti svoju djecu, ugrožavajući buduće inicijative za cijepljenje s ciljem navodnog iskorjenjivanja bolesti. Poznato je da ultra-konzervativni vjerski vođe i talibanske vlasti šire glasine da cjepiva sadrže sastojke koji su haram (zabranjeni u islamu) ili da uzrokuju neplodnost kao dio neke urote i kontrole populacije stanovništva.

Militanti su također počeli masovno napadati timove za cijepljenje u posljednjih nekoliko godina, što je dovelo do 100 ubojstava od 2012. godine do danas.

Unatoč takvim preprekama i sve više skeptičnom stanovništvu, promotori cijepljenja izvijestili su o padu od 96 posto prijavljenih slučajeva dječje paralize od 2014. godine do danas, budući da su deseci milijuna djece uspješno cijepljeni.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,