Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Marihuana ublažila 11-godišnjoj djevojčici napade i simptome epilepsije koju je uzrokovala kemoterapija

Marihuana ublažila 11-godišnjoj djevojčici napade i simptome epilepsije koju je uzrokovala kemoterapija

ulje-kanabisU Chicagus se 11-godišnja djevojčica bori protiv leukemije koristeći kanabis kako bi ublažila nuspojave uzrokovane konvencionalnim medicinskim terapijama protiv raka

Djevojčica pod imenom Ashley Surin, navodno je razvila poremećaj i napadaje epilepsije nakon više rundi iscrpljujuće kemoterapije – i jedino što zaista pomaže su kapljice i flasteri kanabisovog ulja koje koristi za ublažavanje napadaja.

Sada se obitelj mora boriti protiv školskog sustava u Chicagu zbog prava njihove kćeri da pohađa školu – nakon što su joj bezdušni dužnosnici zabranili odlazak u školu zbog potrebe za biljnom medicinom.

Nesumnjivo je da je djevojčica koristila bilo koju drugu vrstu lijekova za napadaje, školski sustav joj ne bi zabranio pohađanje nastave. Dok je medicinska marihuana legalna u Chicagu, postojeći zakoni sprečavaju učenike da koriste ili posjeduju kanabis dok su u školi.

Iako je očito da učenici ne bi smjeli pušiti marihuanu u razredu – dopuštanje 11-godišnjem preživjelom pacijentu oboljelom od raka da nosi flaster ili uzima kapljice ulja kanabisa kako bi se spriječili napadi, daleko su drugačije okolnost, zar ne?

Kako izvješćuje Daily Mail, njezina obitelj u Chicagu sada tuži školski okrug kako bi se borili za pravo njihove kćeri da pohađa školu.

Liječnici su mladoj djevojci propisali medicinski kanabis krajem 2017. godine kako bi liječili njezinu epilepsiju koja se pojavila nakon kemoterapije.

Četiri godine iscrpljujućeg liječenja raka leukemije ostavile su joj iscrpljujuće napadaje epilepsije. Leukemija je rak krvi i najčešći je oblik raka kod djece mlađe od 15 godina. Kemoterapija koja se koristi za liječenje djece može povećati rizik od napadaja ili poremećaja epilepsije.

Iako su flasteri kanabisa i kapljice ulja konačno pomogli Ashley da bude dovoljno zdrava da se vrati u školu, okružni dužnosnici u Chicagu sada joj stoje na putu.

Andy DuRoss, načelnik školskog okruga Schaumburg, objasnio je da zakon o medicinskoj konoplji u saveznoj državi Illinois sprječava uporabu medicinske marihuane u krugu škole. DuRoss je dodao da, iako su dužnosnici zabrinuti za Ashleyjino zdravlje, ovaj zakon mora biti prihvaćen i ne može joj zakonski dopustiti da prisustvuje nastavi.

No, obitelj je bila odlučna pomoći svom djetetu, te nisu prihvatili “ne” kao odgovor. Prema njezinim roditeljima, prilikom nedopuštanja 11-godišnjaku da ide u školu, okrug krši “Zakon o obrazovanju osoba s invaliditetom” i “Zakon o građana s invaliditetom”. Konačno, roditelji kažu da smatraju da je taj takozvani zakon neustavan.

Prema izvješćima, državni odvjetnik u državi Illinois izjavio je kako Ashley može pohađati školu samo nekoliko dana nakon pokretanja sudske tužbe.

Školski dužnosnici su pristali dati lijek djevojčici nakon što su dobili dodatna objašnjenja od državnog odjvetnika. Dok se državni zakon ne riješi, Ashley Surin može slobodno pohađati školu i uzimati lijekove koji su joj potrebni da spriječi napade epilepsije.

No koliko zakoni bili strogi, sve veći broj djece se liječi od poremećaja napadaja epilepsije (koji mogu biti opasni po život) s uljem kanabisa i drugim srodnim proizvodima.

Osim anegdotskih priča o djeci koja su se gotovo izliječila od napadaja epilepsije uz pomoć kanabisa, nakon godina neuspješnih farmaceutskih tretmana, postoji sve veći broj znanstvenih dokaza koji podupiru terapijske prednosti biljke.

Nema sumnje da će primjena kanabisa za medicinsku uporabu nastaviti rasti, ali hoće li zakoni ići u korak s tim, još se ne nazire na horizontu?


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,