Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MOĆ CRKVE: Za obnovu crkve Notre Dame elita u par dana skupila milijardu eura! A za gladnu djecu u Africi?!

MOĆ CRKVE: Za obnovu crkve Notre Dame elita u par dana skupila milijardu eura! A za gladnu djecu u Africi?!

notre-dameIako je novac sakupljen u rekordnom roku, stručnjake brine najava predsjednika Emmanuel Macrona o završetku radova u pet godina…

Mobilizirat ćemo se. Mi smo država graditelja. Obnovit ćemo Notre-Dame i bit će ljepši nego prije. I sve to ćemo napraviti u pet godina, poručio je u obraćanju naciji francuski predsjednik Emmanuel Macron (41).

A ova izjava naljutila je stručnjake za restauriranje i konzerviranje, koji smatraju da je ovaj rok nemoguć.

“Crkva je stajala tu više od 850 godina. Kako bi se vratila u izvorno stanje, trebat će sigurno 25 godina. Naravno, to se može i u pet godina napraviti, ali to onda neće biti kvalitetno odrađeno “- rekao je stručnjak u ovom području za medije u Francuskoj.

Dio medija odmah je ‘nanjušio’ zašto Macron tako žuri. Naime, Pariz je 2024. domaćin Olimpijskih igara te žele jednog od svojih simbola vratiti u što bolje stanje za ovaj veliki događaj.

Naravno, u obnovi žele sudjelovati stručnjaci iz cijelog svijeta. Njih barem 1000 bit će angažirano u prvoj fazi obnove, dok će, procjenjuje se, za vrijeme restauriranja sudjelovati više od deset tisuća stručnjaka.

Prvi dio zadatka je gotov. Novac potreban za radove skupljen je u samo dva dana. Brojni bogati Francuzi, ali i građani s prosječnim primanjima u fond za obnovu uspjeli su prikupiti oko milijardu eura. Tajkun Bernard Arnault obećao je 200 mil. eura, Francois Pinault dodat će još sto milijuna…

Ali, prikupljanje novca moglo bi biti najmanji problem. Stručnjake brine mogućnost kiše koja bi dodatno oštetila unutrašnjost katedrale, a neki su otišli toliko daleko da predlaže da crkvu prekrije veliki balonom i da restauracija prođe u kontroliranim uvjetima.

Osim toga, ako Notre-Dame planiraju obnoviti s materijalom što sličnijim originalnima, Parižani će se naći u problemima. Oni, naime, više nemaju dovoljno visoka drveća!

U Francuskoj više nemamo hrastove te visine kakvi su bili u originalnom krovištu. To su bila drveća iz 13. stoljeća. To je sad prošlost – rekao je Bertrand de Feydeau, francuski stručnjak za prezervaciju.

Požar je krenuo od tornja?

Istraga požara u katedrali Notre-Dame koji je buknuo u ponedjeljak i dalje traje. Policija razgovara s radnicima i šefovima pet tvrtki. Jedna od njih je tvrtka 32-godišnjeg Juliena LeBrasa. Kako piše Daily Mail njegova je tvrtka dobila pet milijuna eura vrijedan natječaj za obnovu tornja katedrale.

Istražitelji vjeruju da je požar počeo u krovnoj šupljini ispod samog tornja koji se i urušio. Tamo su restauratori koristili električne alate. Tog dana odložili su ih između 17 i 17.30 sati. Požar je počeo kojih sat i pol kasnije.

Više od ikoga želimo da se rasvijetli porijeklo ove drame – rekao je LeBras novinarima na požarištu. Na obnovi katedrale radilo je njegovih 12 radnika, no nijedan od njih nije bio tamo u trenutku kada je buknuo požar. LeBras tvrdi da su poštovali sve sigurnosne mjere te su rekli radnicima da bez ikakvih ograničenja surađuju s istražiteljima.

Kako to da elita može skupiti u par dana milijardu eura za obnovu crkve, a ne može skupiti niti jedan posto tog iznosa za gladnu djecu u Africi?

(24sata.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,