Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Facebook planira puštati samo ‘visokokvalitetne’ vijesti iz ‘pouzdanih izvora’ za svoje korisnike

Facebook planira puštati samo ‘visokokvalitetne’ vijesti iz ‘pouzdanih izvora’ za svoje korisnike

zuck-cenzuraMark Zuckerberg razmatra mogućnost zapošljavanja „urednika“ koji bi odabirali „kvalitetne vijesti“ kako bi korisnicima Facebooka pokazali kako da se bore protiv lažnih vijesti – i ne, to nije šala

U svojoj neprekidnoj potrazi za zadovoljavanjem političkih zahtjeva cenzure zapadnih vlada, Zuckerberg je za njemačku izdavačku kuću Axel Springer rekao da razmišlja o uvođenju posebnog odjeljka s vijestima za platformu društvenih medija, koja bi potencijalno koristila ljudima koji bi odabirali vijesti iz “široko rasprostranjenog svijeta” i iz pouzdanih objavljivačkih izvora.

Zuckerberg je kazao da bi Facebook mogao početi plaćati izdavačima vijesti da uključi svoje članke u ovaj dio “provjerenih” vijesti u nastojanju da nagradi “visokokvalitetan i pouzdan sadržaj”.

S cenzurom društvenih medija koja je već na zabrinjavajuće visokim razinama, tko će odlučiti koja su mjesta “općenito pouzdana”, a koja nepouzdana? Što kvalificira jedan medij “pouzdanijim” od drugog? Hoće li Zuckerberg javno objaviti kriterije cenzuriranja?

Napori Facebooka za borbu protiv lažnih vijesti podsjećaju na druge nedavne napore poput aplikacije NewsGuard, koja je povazana sa američkom vladom i koja “ocjenjuje” web stranice vijesti prema njihovoj “pouzdanosti” i, što nije iznenađujuće, cilja na alternativne medijske web stranice koje se ne pridržavaju stroge naracije mainstream medija.

Gigant društvenih medija s pravom je optužen za očiglednu cenzuru u više navrata u posljednje vrijeme – a ne čini se da bi se skupini urednika na Facebooku moglo vjerovati da će cenzurirati vijesti za svakoga, osim ako ne poduzmu neke ozbiljne korake kako bi riješili uredničke pristranosti.

Zapravo, čak i ako to bude učinjeno, ne traži li se od urednika sa svojim vlastitim političkim predrasudama i sklonostima da pregledavaju sve dostupne vijesti i odaberu priče koje su smatrane prikladnima za javnu objavu, što je zapravo orvelovska ideja?

Facebook bi vjerojatno već trebao biti svjestan zamki kada je riječ o zapošljavanju ljudskih urednika (umjesto kompjutorskih algoritama) u takve svrhe.

U ovom trenutku nema manjka primjera cenzure na Facebooku. Prošle je godine ta platforma neobjašnjivo banirala stranicu na engleskom jeziku koja pripada ljevičarskoj, venezuelskoj novinskoj mreži Telesur – i izbrisala stranicu “Venezuela Analysis”, još jednu lijevo orijentiranu stranicu koja nudi komentare koji su kritični na vanjsku politiku Washingtona u Latinskoj Americi. Stranice su kasnije obnovljene, ali Facebook nije dao nikakvo objašnjenje.

Promjene u Facebookovim algoritmima za borbu protiv “lažnih vijesti” u 2017. godini dovele su do pada prometa na višestrukim socijalističkim i stranicama koje su kritične prema vladi – uključujući stranicu “Police the Police” (stranicu koja prikazuje američku policijsku brutalnost) i “Free Thought Project” (koja promiče transparentnost vlade). Alternativne vijesti poput Truth-out.org, Democracy Now i Alternet također su pretrpjele također štetu promjenama Facebookovog algoritma.

Nedavno je Facebook suspendirao popularne stranice koje je vodio “Maffick Media” koji je 51 posto u vlasništvu RT-ove video agencije Ruptly.

Slučajno, sadržaj na tim stranicama također je vrlo kritičan prema američkoj vladi. Maffickove stranice kasnije su obnovljene, ali ih je Facebook prisilio da uključe eksplicitnije informacije o svom financiranju, što samo po sebi nije velika stvar, ali to je zahtjev koji se ne traži od stranica američke vlade ili povezanih stranica.

Međutim, ne samo da je Facebook optužen za cenzuru, već je utvrđeno da radi i po nalogu određenih vlada – ali opet, samo one koje imaju prijateljske odnose sa Washingtonom.

Intercept je prošle godine izvijestio da se Facebook sastao s dužnosnicima izraelske vlade i udovoljio nalozima za brisanje računa određenih palestinskih aktivista. Facebook se ubrzo poklonio zahtjevima Izraela nakon prijetnji da će biti prisiljen poštivati zakonske odredbe o brisanju ako to ne učini dobrovoljno.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,