Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FRANCUSKI SVEĆENIK OPRAVDAVA PEDOFILIJU!? Djeca koju su zlostavljali svećenici tražila su nježnost

FRANCUSKI SVEĆENIK OPRAVDAVA PEDOFILIJU!? Djeca koju su zlostavljali svećenici tražila su nježnost

svecenik-francuzKatolički svećenik izazvao je zgražanje u Francuskoj zbog sugestije da su žrtve dječjeg zlostavljanja unutar Katoličke crkve možda ustvari tražile nježnost

83-godišnji Alain de la Morandais potaknuo je burnu raspravu na društvenim medijima sa svojim komentarima na televizijskoj emisiji u programu La Chaine Info (LCI) u ponedjeljak, javlja Newsweek.

Panel je u navedenoj emisiji raspravljao o zlostavljanju u crkvi i nedavnoj presudi kardinalu Phillipeu Barbarinu zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika. Barbarin je podnio ostavku papi Franji, ali ovaj ju još nije prihvatio, navodno zbog daljnjih pravnih procesa.

Sud u Lyonu, podsjetimo, presudio je da je Barbarin u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih. Njemu će se suditi kasnije ove godine.

Svećenik: Svi ste vidjeli da dijete može doći i poljubiti vas u usta

A kad je de la Morandais u emisiji upitan što bi se moglo napraviti kako bi se spriječila pedofilija u crkvi, on je odgovorio: “Biskupi su odlučili da će uvesti mjere prevencije. Ali kako to možemo spriječiti? Ne znam. Pedofilija je psiho-znanstvena enigma koja za mene povlači mnoga pitanja. Uvijek imamo dojam da je to silovanje, da je nasilje posrijedi. Ali ja ne mislim da je uvijek tako. Po onome što sam čuo, dijete instinktivno traži nježnost od muškarca ili žene… a često su to djeca kojima nedostaje nježnosti (u njihovim životima).”

Voditeljica mu je na to odgovorila da je bez sumnje odgovornost odrasle osobe da odredi granice. Svećenik je na dao nevjerojatan odgovor: “Naravno. Ali dijete će tražiti nježnost. Svi ste vidjeli da dijete može doći i poljubiti vas u usta.”

Uskoro je uslijedila lavina kritika na društvenim mrežama. Erwin Edwin napisao je tako na Twitteru da je htio “povratiti” zbog svećenikovog odvratnog komentara, a Francoise Gourou tvitao je da je “potpuno nevjerojatno” čuti ono što je de la Morandais rekao.

“Najgora stvar je što su ga novinari uopće pozvali da baljezga takve gluposti”, napisao je još jedan tviteraš.

Pariški nadbiskup Michel Aupeti i sam je na Twitteru komentirao ispad svog svećenika, naglašavajući da se već ranije distancirao od njegovih izjava i da “apsolutno osuđuje” ovaj komentar.

*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*


(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,