Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sve više američkih katolika razmatra izlazak iz crkve zbog skandala oko zlostavljanja djece

Sve više američkih katolika razmatra izlazak iz crkve zbog skandala oko zlostavljanja djece

papa-rukeSve veći broj američkih katolika kaže kako se preispituje hoće li ostati u crkvi, navodi se u novom istraživanju agencije Gallup

Anketa, objavljena u srijedu, pokazala je kako 37% katolika u SAD-u preispituje svoju predanost Crkvi jer je otkriveno sve više optužbi za seksualno zlostavljanje djece od strane svećenika u Katoličkoj crkvi.

Izgleda da je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte bio u pravu kad je predvidio da katolička crkva neće dulje preživjeti zbog skandala sa pedofilskim svećenicima.

Prema izvješćima ankete koje proveo Gallup rečeno je da je brojka iznosila 22 posto 2002. godine, kada se crkva bavila sličnom krizom u SAD-u.

Posljednji put je Gallup istraživao o tome 2002. godine, nakon što je izvještaj dnevnika Boston Globe izvijestio o široko rasprostranjenim zlostavljanjima katoličkih svećenika na području Bostona i nastojanjima crkvenih vođa da spriječe da podaci o zlostavljanju dođu u javnost.

Gallupovi najnoviji nalazi pokazuju da sadašnji skandal pogađa američke katolike više nego onaj iz 2002. godine.

Znatan broj katolika koji i prakticiraju i ne prakticiraju katoličku vjeru kažu da razmišljaju o napuštanju crkve, ali oni koji su manje vjerni svojoj vjeri češće preispituju izlazak iz crkve, pokazalo je istraživanje.

46 posto je katolika koji rijetko ili nikada ne posjećuju crkvu, 37 posto je onih koji mjesečno posjećuju crkvu, a 22 posto je onih koji tjedno posjećuju, i taj postotak vjernika preispituju hoće li ubuduće ostati u crkvi.

Usred najnovijeg pedofilskog skandala, jedan na četiri američka katolika kažu kako imaju vrlo malo ili nikakvo povjerenje u američke biskupe i druge katoličke vođe.

Samo 40 posto katolika u SAD-u kažu da imaju “puno” povjerenja u papu Franju.

Budući da su prve javne optužbe za zlostavlje protiv katoličkih svećenika izašle u javnost 2002. godine u Bostonu, mnogi slični slučajevi potresli su Crkvu, a 2018. godina je donijela novi val takvih optužbi.

Vjerodostojnost hijerarhije Katoličke crkve totalno je potonula prošle godine nakon što su u SAD-u, Čileu i na drugim mjestima otkrivena nova izvješća o seksualnom zlostavljanju iz prošlosti i prikrivanju, te je i sam Papa Franjo bio u to upleten.

Mathew Schmalz, stručnjak za Crkvu i profesor na Fakultetu svetog križa u Worcesteru u američkoj državi Massachusetts, kaže da Crkva nikada neće vratiti izgubljeni kredibilitet.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,