Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ZASTUPNIK NJEMAČKOG PARLAMENTA I ČLAN STRANKE ANGELE MERKEL: ‘Muslimanski kancelar u Njemačkoj? Zašto ne!’

ZASTUPNIK NJEMAČKOG PARLAMENTA I ČLAN STRANKE ANGELE MERKEL: ‘Muslimanski kancelar u Njemačkoj? Zašto ne!’

zastupnik-njemackaVisoki dužnosnik iz vladajuće stranke Angele Merkel izjavio je kako bi musliman mogao postati njemački kancelar do 2030. godine

Ova izjava je napunila naslovnice novina diljem zemlje i izazvala bijesnu reakciju građana.

Ralph Brinkhaus, koji predvodi kršćanske demokrate (CDU) u njemačkom parlamentu, mogao je izbjeći vijesti na naslovnim stranicama da mu nije postavljeno jedno posebno pitanje iz evanđeoske novinske kuće Idea. Htjeli su znati može li musliman voditi stranku i postati kancelar u sljedećih 10 godina, i rekao je sljedeće:

“Zašto ne, ako je dobar političar i predstavlja naše vrijednosti i naše političke stavove?”

Stranka desnog centra CDU, koju predvodi kancelarka Angela Merkel – kći istočnonjemačkog pastora – odavno je ponosna na slovo „C“ koje označava kršćanske vrijednosti. Ali za Brinkhausa, ljudske vrijednosti su važnije od religijskih uvjerenja.

“CDU nije vjerska zajednica – to je ono što nas razlikuje od Katoličke crkve, čiji sam član” – rekao je on.

Intervju je održan krajem veljače, ali nije izazvao medijsku mahnitost dok Bild nije to citirao u srijedu. Njemačke novine, velike i male, ubrzo su požurile izvještavati o zapanjujućem citatu.

Primjedbe Brinkhaus-a također su podigle obrve ljudi u njemačkom establišmentu.

“Ne daj Bože, ne mogu vjerovati da je to rekao” – izjavio je za dnevnik Bild Vincent Kokerta, šef CDU-a u njemačkoj pokrajni Mecklenburg-Zapadna Pomeranija. “Ne, ne mogu vjerovati.”

Drugi konzervativni zastupnik, Eberhard Gienger, izjavio je da je muslimanski njemački kancelar nezamisliv jer bi to značilo da bi muslimani tada predstavljali većinu u Njemačkoj.

Drugi političari tvrde da muslimanske vrijednosti ne mogu biti uključene u način razmišljanja stranke, navodeći šerijatsko pravo i postupanje prema ženama, nevjernicima i homoseksualcima pod strogom islamskom tradicijom.

Neki su, međutim, branili komentare Brinkhausa.

“Naravno, muslimanski kršćanski demokrati, hinduisti ili ateisti mogli bi se kandidirati za kancelara”, rekla je Karin Prien, ministrica obrazovanja u Schleswig-Holsteinu.

Njemačka muslimanska zajednica je također branila komentare ovog političara.

“Svaka osoba, bez obzira na vjersku pripadnost, trebala bi moći imati bilo koje političko mjesto u našoj zemlji s odgovarajućim kvalifikacijama” – izjavio je u medijima Ayman Mazyek, šef Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj.

Prema studiji koju je 2015. provela njemačka agencija za imigraciju, u zemlji živi više od 4,4 milijuna muslimana.

Priča je došla nekoliko dana nakon što je Annegret Kramp-Karrenbauer, rukom odabrani nasljednik kancelarke Merkel, bio proklet zbog izrugivanja rodnih zakona i šala o instaliranju transrodnih kupaonica u Berlinu.
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,