Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OTOK LEZBOS U GRČKOJ: 36 mještana uhićeno zbog podizanja divovskog kršćanskog križa kako bi otjerali migrante (VIDEO)

OTOK LEZBOS U GRČKOJ: 36 mještana uhićeno zbog podizanja divovskog kršćanskog križa kako bi otjerali migrante (VIDEO)

grcka-lezbosPolicija je uhitila 35 grčkih državljana i jednog Albanca na grčkom otoku Lezbosu zbog podizanja ogromnog metalnog križa namijenjenog odvraćanju migranata i izbjeglica od dolaska na otok

Oni su uhićeni na temelju optužbi za samovoljno zauzimanje javne imovine i podizanje ilegalne građevine.

Mjesto u podnožju planine Apelije u Mitileni – glavnom gradu Lesbosa – nalazi se na mjestu glasovite tvrđave na otoku i zaštićeno je arheološkim zakonom.

Na sličan način podignut je i cementni križ u kolovozu 2018. godine, koji je uzrokovao bijes lokalne udruge „Suživot i komunikacija u Egejskom moru“ koja je spomenik proglasila „uvredljivim simbol kršćanstva, simbol ljubavi i žrtve, a prikazuje rasizam i netoleranciju„.

Udruga je označila one koji su podigli križ kao “križare” i pozvali vlasti da ga sruše.

Uništili su ga vandali mjesec dana kasnije po noći, ali nitko nije uhićen.

Spomenik je bio posljednji u nizu događaja koji su se smatrali anti-migrantskim. Bijeli križevi bili su naslikani u blizini plaža koje posjećuju migranti i izbjeglice, a neki lokalni stanovnici također su potjerali neke migrante i izbjeglice sa plaža.

Neki su mještani kasnije tražili da se križ vrati, uključujući i desničarsku stranku “Slobodni građani”, koja je u prošlomjesečnom priopćenju tvrdila da je “sirijska masa, koja uništava moć naše zemlje, postigla svoj najviši cilj: potpuno uništenje i izumiranje svakog grčkog i kršćanskog elementa naše grčke pravoslavne kulture.”

Grčki otok, smješten u Egejskom moru u blizini obala Turske, postao je jedan od glavnih ulaza u Europu kada je migrantska i izbjeglička kriza izbila i došla na nove razine u 2015. godini.

Godinama kasnije, tisuće ljudi je i dalje ostalo u prepunim imigrantiskim kampovima.

U kratkom videu jedan od uhićenih mještana kaže: “Čini se da smo uznemirili mnogo ljudi.

Optužbe zbog kojih smo uhićeni su smiješne. A ako ga sruše (križ), ponovno ćemo ga podići. Moraju shvatiti da je ovo naša zemlja, to je naša religija i to je naš simbol.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,