Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » PREKO 100 BRODOVA U ČAK 3 MORA: Turska pokazuje mišiće u najvećoj vojnoj vježbi u svojoj povijesti

PREKO 100 BRODOVA U ČAK 3 MORA: Turska pokazuje mišiće u najvećoj vojnoj vježbi u svojoj povijesti

vjezba-tuskaTurska provodi dosad neviđenu vojnu vježbu na tri mora, najveću u svojoj povijesti

Ovo je također prvi put da su turske zračne i kopnene snage sudjelovale u vojnoj vježbi na toj razini.

Četverodnevna vježba Mavi Vatana (“Plava domovina”) 2019., koja uključuje 103 mornarička broda, započela je u srijedu istovremeno u Crnom moru, Egejskom moru i istočnom Mediteranu, dajući Turskoj priliku pokazati svoju nedavno unaprijeđenu flotu, koja uključuje više od deset jurišnih čamaca i fregata uz korvete, čamce za lov mina, patrolne čamce i podmornice, a sudjelovat će i zrakoplovi Bayraktar i ANKA koji su proizvedeni u Turskoj.

Vježba je planirana prije šest mjeseci, u skladu s NATO-o propisima.

“Ništa se ne može učiniti na Mediteranu bez Turske”, izjavio je prošlog tjedna ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. “To nećemo dopustiti”, naglasio je, navodeći kako će Turska započeti s bušenjem nafte i plina u blizini Cipra s dva nova istraživačka broda.

Velika plinska polja nedavno su otkrivena u spornom području istočnog Sredozemlja, na obali sjevernog Cipra, koji je okupiran od strane Turske.

Očekuje se kako će taj potez potaknuti regionalne napetosti s Grčkom. Osim tekućeg spora na Cipru, Atena i Ankara također spore oko vlasništva nad skupinom otoka u Egejskom moru – oživljavajući 20-godišnji spor i osporavani pojas zračnog prostora od 15 kilometara, stvarajući još više problema NATO savezu u kojem su obje zemlje članice.

Turska je također uznemirila NATO savez objavivši u utorak kako je potpisala sporazum o kupnji sustava raketne obrane S-400 od Rusije, unatoč američkim naporima da ih uvjeri da kupe američke raketne sustave Patriot.

Pokušaji uvjeravanja prošireni su prijetnjama sankcijama, kao i upozorenjima da je ruski sustav nespojiv s postojećim raketnim obrambenim sustavima NATO-a.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , ,