Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Macron obećao da će legalizirati kriminalizaciju ‘govora mržnje’ i kritike protiv Izraela

Macron obećao da će legalizirati kriminalizaciju ‘govora mržnje’ i kritike protiv Izraela

macron-netenyFrancuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će kriminalizirati kritike Izraela kao oblik “govora mržnje” kao odgovor na nedavni porast zločina iz mržnje nad židovskim narodom

Macron je objavio novu definiciju anti-cionizma kao dio niza mjera usmjerenih na borbu protiv antisemitizma.

Govoreći na večeri za francusku židovsku udrugu, Macron je kazao kako će vlada usvojiti definiciju Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust kako bi pomogla javnim dužnosnicima u borbi protiv antisemitizma, koji je ilegalan u Francuskoj, piše Vice News.

Iako definicija međuvladine organizacije ne spominje eksplicitno cionizam, ona kaže da antisemitizam može poprimiti oblik “uskraćivanja židovskom narodu pravo na samoopredjeljenje, npr. tvrdnjom da je postojanje države Izrael rasistički pothvat.”

“Anti-cionizam je jedan od modernih oblika antisemitizma” – rekao je Macron. “Iza negacije postojanja Izraela, skriva se mržnja prema Židovima.”

Taj potez izazvao je raspravu u Francuskoj, nakon što je skupina zakonodavaca u ponedjeljak predložila prijedlog zakona kojim bi se anti-cionizam učinio kaznenim djelom.

Neki kritičari su upozorili na spajanje anti-cionizma sa antisemitizmom, rekavši da bi to moglo potisnuti legitimnu kritiku Izraela i da bi to bilo nepotrebno ograničenje slobode govora.

“To je neznanje iz povijesti, ili još gore, glupost” – rekao je francuski novinar Dominique Vidal za dnevnik France 24. “Zbrka oko antisemitizma i anti-cionizma omogućuje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je zabrinut za vlastiti imidž, da ušutka svoje protivnike.”

No, podupiratelji tog poteza kažu da je promjena nužna, ističući kako antisemitski agitatori nazivaju svoje ciljeve Cionistima, a ne Židovima, kako bi izbjegli zakonske probleme.

Francuska je u posljednjih mjesec dana šokirana nizom istaknutih antisemitskih zločina iz mržnje, što je potaknulo izlazak tisuća ljudi na ulice francuskih gradova u utorak na demonstraciju solidarnosti s židovskom zajednicom.

U subotu je ugledni francuski filozof Alain Finkielkraut verbalno napadnut od strane prosvjednika “Žutih prsluka” u Parizu, koji su ga nazvali “prljavim Židovom” i “prljavim cionistom” dok je prolazio pored njihovog prosvjeda. Tijekom tog napada uhićen je jedan čovjek.

U utorak je na židovskom groblju u istočnoj Francuskoj gotovo 100 nadgrobnih spomenika bilo išarano svastikom. U posljednjih nekoliko tjedana, vandali su također napisali riječ “Juden” na jednom pariškom dučanu, naslikali svastiku na portretu pokojnog političara i preživjele žrtve holokausta Simone Veil, te posjekli stabla zasađena na obljetnicu židovskih mladića koju je ubila antisemitska banda.

Napadi su došli tjedan dana nakon što je francuska vlada objavila statistiku, rekavši da je došlo do 74-postotnog povećanja slučajeva antisemitizma u 2018. godine sa 311 registriranih slučajeva na 541.

Nove predložene Macronove mjere uključivat će i zakone koji će prisiliti društvene medijske kuće da uklone govor mržnje na internetu i identificiraju autore što je brže moguće. Kritizirao je Twitter posebno zbog predugog roka za uklanjanje govora mržnje, te zbog toga što nije pomogao istražiteljima u procesuiranju odgovornih.

Izraelski premijer Netanyahu izrazio je zahvalnost Macronu u telefonskom pozivu na njegovom potezu da prizna anti-cionizam kao antisemitizam, priopćio je njegov ured u srijedu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , ,