Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Prvo Venzuela, onda Nikaragva? Bolton izjavio da su dani predsjednika Ortege odbrojani i da će građani uskoro dobiti ‘demokraciju’

Prvo Venzuela, onda Nikaragva? Bolton izjavio da su dani predsjednika Ortege odbrojani i da će građani uskoro dobiti ‘demokraciju’

bolton-nikaragvaVrhovni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa John Bolton čini se kako je mrtav hladan u namjerama da nastavi višedesetljetni zastoj u borbi sa predsjednikom Nikaragve Danielom Ortegom, navješćujući kako bi promjena režima koju podupire Washington mogla biti u tijeku

“Režim Ortege osudio je tri vođe na 550 godina zatvora zbog njihovih uloga u prosvjedima 2018. godine, gdje su policijske snage Ortege navodno ubile 300 aktivista. Kako je predsjednik Trump izjavio u ponedjeljak, Ortegini dani su odbrojani, a građani Nikaragve će uskoro biti slobodni“ – izjavio je u srijedu savjetnik američke predsjednice za nacionalnu sigurnost.

Čelnici protesta protiv Ortege dobili su zatvorske kazne ovog tjedna, nakon što su bili umiješani u smrt četvorice policajaca i učitelja tijekom pucnjave u srpnju prošle godine.

Zemlju Srednje Amerike potresali su nemiri od travnja prošle godine, dok su prosvjednici zahtijevali ostavku čelnika sandinističke stranke Ortege, koji je predsjednik od 2007. godine, i koji je uvjerljivo osvojio još jedan petogodišnji mandat u 2016. godini.

SAD su u više navrata podupirale ustanak protiv ljevičarske vlade u Nikaragvi, a prošlog studenog Bolton je održao javni govor pozivajući na “raspadanje” onoga što je on nazvao “Trojne tiranije” – Venecuela, Nikaragva i Kuba – rekavši da su te države „prljave kolijevke komunizma u zapadnoj hemisferi.”

Trump je u ponedjeljak imenovao iste tri zemlje, rekavši kako će njihov “veliki potencijal” biti otključan slomom socijalizma.

Kako bi ubrzao proces, Kongres je prošle godine nametnuo financijske mjere koje su trebale otežati ekonomski pogođenu Nikaragvi u dobivanju međunarodnih zajmova, kao i sankcioniranje najviših dužnosnika u zemlji. Priča koja je vrlo slična sa Venezuelom.

Boltonova povijest sa predsjendikom Ortegom seže u osamdesete. Baš kao i sada, Ortega je bio vođa Nikaragve, najprije kao predvodnik revolucije 1979. godine i kada je bio izabran za predsjednika 1985. godine.

Administracija Ronalda Reagana potrošila je značajna financijska sredstva za potporu desničarskih pobunjenika Contre tijekom građanskog rata, koji je trajao gotovo cijelo desetljeće.

Bolton je u to vrijeme bio pravni stručnjak i bio je na višim položajima u Bijeloj kući za vrijeme Reagana i bio je više nego svjedok njihovih tajnih shema potpomognutih CIA-om kako bi zaobišao zabranu Demokratskog kongresa koji su izrekli zabranu pomaganja opozicijskim militantima.

Nakon što se vratio u istaknutu poziciju pod Georgeom W. Bushom u još jednom poglavlju nepotopive karijere, Bolton nije uspio zbaciti predsjednika Venezuele Huga Chaveza, kubanskog predsjednika Fidela Castra (u jednom trenutku optužio je Havanu za razvoj biološkog oružja, bez čvrstih dokaza.).

No, kao čovjek koji naizgled ima dozvolu od Donalda Trumpa da upravlja američkom vanjskom politikom kroz desetke ključnih pitanja, Bolton ima više resursa nego ikad prije za rješavanje svojih ideoloških zamjerki.
 

 
Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,