Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » 7 RAZLOGA ZAŠTO BI SVAKI DAN TREBALI PITI TOPLU VODU

7 RAZLOGA ZAŠTO BI SVAKI DAN TREBALI PITI TOPLU VODU

topla-vodaNačin na koji smo započeti svaki dan je nevjerojatno važan. Dok se većina nas obično odlučuje za okrepljujuću šalicu kave ili čaja, drugi vole popiti čašu hladne vode koja ih razbudi

Ako vam ove jutarnje navike zvuče poznato, onda to sve radite pogrešno, prema ayurvedskoj medicini.

Nema sumnje da je voda neophodna za zdravo tijelo i život. Većina stručnjaka za općenito zdravlje tijela i kože se slažu da je važno piti vodu tijekom dana i ostati hidriran, da bi tijelo izbacilo toksine i spriječilo prerano starenje kože.

Međutim, pijenje osam čaša filtrirane vode dnevno može učiniti i više od toga. I koliko god to čudno zvučalo, pijenje tople vode, pogotovo u jutarnjim satima, nudi najviše koristi za zdravlje.

Prema studiji objavljenoj u ćasopisu European Journal of Pharmaceutical and Medical Research, vaše tijelo nije napravljeno da bi dobro podnosilo hladnu vodu. Hladna voda zateže krvne žile koje ometaju probavu i hidrataciju.

Nadalje, umjesto da se koncentrirate na unos hranjivih tvari, vaše tijelo mora potrošiti energiju na reguliranje svoje unutarnje temperature nakon konzumiranja hladne vode.

Konzumiranje hladne vode nakon obroka također može stvoriti višak sluzi koja može prekinuti normalnu funkciju imuniteta i učiniti vas ranjivijim za infekcije.

Dok se vaši okusni pupoljci možda i ne slažu s tim, evo sedam razloga zašto biste trebali kavu i čaj ostavili po strani i umjesto toga popiti čašu tople filtrirane vode.

I zašto ne biste dodali kapljicu svježeg limunovog soka kako biste pojačali njezine blagotvorne učinke i okus?

Poboljšava metabolizam

Ako pokušavate izgubiti nekoliko kilograma, ispijanje čaše tople vode odmah ujutro može pomoći ubrzati taj proces. Topla voda povećava tjelesnu temperaturu, što povećava metabolizam i proces sagorijevanja masti.

Čisti probavni trakt

Za razliku od hladne vode koja može učvrstiti masnoće u želucu i stvoriti masne naslage, topla voda pomaže u probavi hrane u želucu i uklanja toksine i druge neželjene otpadne tvari.

Pročišćava krv

Iako je ova tema vrlo diskutabilna, Ayurvedska medicina predlaže skladištenje vode u bakrenim posudama poboljšavajući na taj način vaš prirodni proces detoksikacije. Budući da je bakar izvrstan pročišćivač krvi i ubojica bakterija, preporuča se piti toplu vodu iz bakrenog spremnika ujutro kako bi se poboljšalo ukupno zdravlje.

Poboljšava cirkulaciju i razinu šećera u krvi

Topla voda sa limunom se pokazala korisnom za osobe koje imaju dijabetes. Razgrađuje nakupine u arterijama i tako poboljšava cirkulaciju krvi. Nadalje, topla voda sa limunom može pomoći u reguliranju težine i kontrolira razinu šećera u krvi.

Olakšava zatvor

Zatvor je česti probavni problem koji je često uzrokovan nedostatkom vode u tijelu. Pijenje tople vode odmah ujutro pomoći će vam da rehidrirate svoje tijelo kako bi se stvari pokrenule. Stella Metsovas, klinička nutricionistica i stručnjakinja za medije u “Food and Nutrition Sciences”, rekla je za portal Medical Daily da primarno žene imaju koristi od ove jednostavne i jeftine navike jer imaju više problema sa zatvorom nego muškarci.

Rastvara sluz

Istraživači su pronašli dokaze da, u usporedbi s hladnom vodom, vruća tekućina može značajno smanjiti količinu nakupine sluzi u nosu, grlu i gastrointestinalnom traktu te tako spriječiti virusne i bakterijske infekcije.

Poboljšava vaše raspoloženje

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science , pijenje tople vode može poboljšati vaše raspoloženje prema drugim ljudima. Toplina čaše i ugodan osjećaj tople tekućine utječu na vaše raspoloženje i kako gledate na druge ljude.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,